Όταν ακούς τη λέξη σαμπάνια, αυτομάτως σου έρχονται στο μυαλό πολύ συγκεκριμένες εικόνες: Το ποτό να χύνεται γρήγορα, μετά την εκτόξευση του φελλού σε αδιευκρίνιστη κατεύθυνση και το σερβίρισμα να γίνεται σε μακριά, στενά ποτήρια, όπου ο αφρός ανεβαίνει άμεσα και απότομα με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει. Ε, λοιπόν, όλα αυτά, είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Σφάλματα που καλό θα είναι να αποφεύγονται και υπονομεύουν την ίδια τη γεύση της σαμπάνιας.

 

Φυσικά, υπάρχουν και στιγμές που η σαμπάνια μπορεί να σπαταληθεί αλλά δεν νομίζω πως κάποιος από όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο θα κερδίσει σύντομα το πρωτάθλημα στη Formula 1.

Ακολουθούν λοιπόν κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς οφείλεις να συμπεριφέρεσαι σε μία σαμπάνια, σύμφωνα με τον wine expert Joey Kleinhans, managing director της Sommelier Capital Advisors.

Ξεκινάμε αναφέροντας πως το να αφήσεις τον φελλό να εκτοξευτεί γρήγορα είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος: "Απελευθερώνοντας την πίεση με απότομο τρόπο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι φυσαλίδες άμεσα και ως εκ τούτου να χάσουν τη χρηστικότητά τους".

Σύμφωνα με τον Kleinhans ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξεις ένα μπουκάλι σαμπάνιας είναι να αφαιρέσεις αργά και ελεγχόμενα τον φελλό, ρυθμίζοντας έτσι την απώλεια του αερίου. "Το μπουκάλι θα πρέπει να κλίνει ελαφρά έτσι ώστε ο μόνος θόρυβος που ακούς να είναι σχεδόν ανεπαίσθητος".

Το ιδανικό ποτήρι πρέπει να είναι διαφανές, μακρύ αλλά ευρύ στην είσοδο, όπως αυτά του κρασιού. Κι αυτό γιατί θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να νιώσεις τα αρώματα.

Αλλά τι τύπο σαμπάνιας να επιλέξεις; Αυτή είναι μία εξίσου σημαντική πτυχή, που όμως αφορά έναν διαχωρισμό που δεν θα έπρεπε να μπαίνει στη συζήτηση. Κι αυτό γιατί είναι ορθό να γνωρίζεις ότι υπάρχει μία σαμπάνια για κάθε περίσταση, είτε αυτή κοστίζει €15 είτε €500. Αρκεί να έχεις στο μυαλό σου τι κρατάς στα χέρια σου και αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις στο γάμο σου ή σε ένα απλό οικογενειακό δείπνο.

ΠΗΓΗ: esquire.com.gr