Φέτος συμπληρώνονται 140 χρόνια από την γέννηση του συγγραφέα και μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη .

Με την ευκαιρία αυτή ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις,  σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου των Vivi,  ανεβάζει την φιλόδοξη παραγωγή «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», που εντάσσεται στην ενότητα των βυζαντινών τραγωδιών του μεγάλου κρητικού  στοχαστή.

Πιστός στο κείμενο και στο πνεύμα του Καζαντζάκη, ο Μουδατσάκις δημιουργεί μια θεατρική παράσταση επιβλητική και ταυτόχρονα κατανυκτική εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών του.

Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ο μέγας απελευθερωτής της Κρήτης, Αραβομάχος στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ενέπνευσε τον Καζαντζάκη, ο οποίος αναφέρεται στο ιστορικό περιστατικό της δολοφονίας του Φωκά από τον Τσιμισκή.

Ολόκληρο το έργο διακατέχεται από έναν έντονο   θρησκευτικό  και μεταφυσικό κλίμα.

Αυτό το κλίμα επιδιώκει να μεταφέρει επί σκηνής ο Μουδατσάκις  και ένα γεγονός που συμβάλλει θετικά στο όλο εγχείρημα είναι οι χώροι που έχουν επιλεγεί για να πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις.

Στις 10 Ιουλίου στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου

12 Ιουλίου στη Μονή Αρκαδίου

14 Ιουλίου Μονή Τοπλού

15 Ιουλίου Επισκοπή ( Πάρκο Παναγιωτάκη).

Παίζουν οι ηθοποιοί:

 Κωνσταντίνος Φερεντούρος,  Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Χόβικ Καραμπετιάν, Θωμάς Κοτζαμάνης, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Κωνσταντίνος Μεταξάκης, Νίκος Ανδριαγιννάκης, Ανάστα Αργυροπούλου, Ράνια Πλατάκη.