Τα νησιά του Αργοσαρωνικού και αρκετά απ’ τα κυκλαδονήσια βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Παίρνοντας το πλοίο απ’ το λιμάνι του Πειραιά, του Λαυρίου ή της Ραφήνας, αφήνετε πίσω σας το χάος της Αθήνας και μέσα σε λίγες ώρες απολαμβάνετε καθαρό αέρα. Παραλίες, ταβερνάκια, φύση και αξιοθέατα σας καλούν να τα εξερευνήσετε.

10 κοντινά νησιά στην Αθήνα

Τα νησιά κοντά στην Αθήνα βρίσκονται είτε στο Αργοσαρωνικό Κόλπο είτε στις Κυκλάδες, όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Εύβοια. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα:

1. Αίγινα

Λιμάνι Αίγινας
Λιμάνι Αίγινας

Η Αίγινα είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου, με δραστήρια ζωή. Είναι ένα από τα κοντινά νησιά της Αθήνας και δέχεται αρκετούς επισκέπτες ακόμα και για το Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν αρκετοί όμορφοι οικισμοί για να μείνετε στην Αίγινα, όπως η πόλη της, το Βαθύ, η Σουβάλα, η Αγία Μαρίνα, η Πέρδικα και η Βαγία. 

Διαθέτει υπέροχες παραλίες, όπως Αγία Μαρίνα, Μαραθώνα, Κλήμα, μερικά όμορφα αξιοθέατα, όπως ο Ναός της Αφαίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, ιαματικές πηγές στη Σουβάλα και δραστήρια νυχτερινή ζωή.

Τα πλοία αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά για την Αίγινα, με πολλά δρομολόγια μέσα στη μέρα. Το ταξίδι διαρκεί από 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα και 10 λεπτά. Είναι από τα πιο οικονομικά νησιά κοντά στην Αθήνα.

 

2. Αγκίστρι

Η παραλία Σκάλα στο Αγκίστρι
Η παραλία Σκάλα στο Αγκίστρι (φωτογραφία:wikipedia)

Το Αγκίστρι είναι ένα ακόμα νησί του Σαρωνικού Κόλπου και βρίσκεται δυτικά της Αίγινας. Πρόκειται για ένα καταπράσινο, πευκόφυτο νησί που προσελκύει πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να μείνετε στο Αγκίστρι, αλλά προτιμάται και ως μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ. 

Διαθέτει δύο λιμάνια, ένα στη Σκάλα και ένα στο Μεγαλοχώρι (χώρα του νησιού). Αν κλείσετε διακοπές στο Αγκίστρι κλείνετε αυτόματα ραντεβού με την χαλάρωση, την ηρεμία και την απόλαυση ενός παρθένου τοπίου.

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς ένα από τα δύο λιμάνια του Αγκιστρίου, τα οποία προηγουμένως κάνουν στάση στην Αίγινα. Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 55 λεπτά μέχρι 1,5 ώρα.

 

3. Σαλαμίνα

Κακή Βίγλα, Σαλαμίνα
Κακή Βίγλα, Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα ή αλλιώς Κούλουρη (ναι η γνωστή φράση “πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη” εκεί αναφέρεται αλλά δεν είναι της παρούσης), είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Στα βόρεια βρέχεται από τον Κόλπο της Ελευσίνας και βρίσκεται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Το νησί φιλοξενεί σπουδαία αξιοθέατα λόγω της σημαντικής θέσης που κατείχε στην αρχαιότητα, τα οποία αξίζει να εξερευνήσετε. Διαθέτει όμως και μερικές υπέροχες παραλίες, όπως την Κακή Βίγλα, τις Κολώνες, το Σατιρλί, την Ψιλή Άμμο.

Για να φτάσετε στη Σαλαμίνα θα πρέπει να πάρετε πλοίο από το Πέραμα. Τα δρομολόγια εκτελούνται συνεχώς μέσα στη μέρα και το ταξίδι διαρκεί μόλις 15 λεπτά!

 

4. Πόρος

Πόρος
Πόρος

Ο Πόρος είναι ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς για μία σύντομη απόδραση από την Αθήνα. Αποτελεί πόλο έλξης για τους κατόχους σκαφών και θα λέγαμε ότι έχει αποκτήσει έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό, απέναντι από τον Γαλατά και ανατολικά από τα Μέθανα. 

Είναι ένα από τα νησιά κοντά στην Αθήνα που μπορείτε να πάτε χωρίς αυτοκίνητο, αφού το νησί έχει μικρή έκταση και είναι εύκολο να το εξερευνήσετε με τα πόδια. Οι περιοχές που μπορείτε να επιλέξετε για διαμονή στον Πόρο είναι το λιμάνι, η Κυανή Ακτή και κοντά στο Λιμανάκι της Αγάπης.

Θα βρείτε καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά για τον Πόρο, με το ταξίδι να διαρκεί από 1 ώρα μέχρι 2,5 ώρες, ανάλογα τον τύπο του πλοίου και αν έχει ενδιάμεσες στάσεις στην Αίγινα και τα Μέθανα.

 

5. Ύδρα

Ύδρα
Ύδρα

Η Ύδρα είναι από τα διασημότερα νησιά του Αργοσαρωνικού, με μία πλούσια ιστορία η οποία περιλαμβάνει τη μεγάλη συμβολή του νησιού στην επανάσταση του 1821. Είναι ένα ιδιαίτερο νησί, πολύ γραφικό και με περισσότερες από 300 εκκλησίες. 

Στην Ύδρα δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, παρά μόνο θαλάσσια ταξί, καΐκια και γαϊδουράκια. Ο κύριος οικισμός για να μείνετε στην Ύδρα είναι η πρωτεύουσα που ονομάζεται επίσης Ύδρα. Η απόδραση στην Ύδρα θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή και θα σας χαρίσει ήρεμες και χαλαρωτικές στιγμές.

Αν αναρωτιέστε για το πώς μπορείτε να πάτε στην Ύδρα, υπάρχει σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά καθημερινά, με αρκετά δρομολόγια μέσα στη μέρα. Το ταξίδι διαρκεί 1-2 ώρες, ανάλογα τον τύπο του πλοίου και αν υπάρχει ενδιάμεση στάση στον Πόρο.

 

6. Σπέτσες

Σπέτσες
Σπέτσες

Οι Σπέτσες, όπως και η Ύδρα, συνέβαλαν κι αυτές στην έκβαση της ελληνικής επανάστασης και αποτελεί έναν υπέροχο γραφικό προορισμό. Με το που φτάσετε στο λιμάνι της Ντάπιας θα δείτε την Πλατεία Μπουμπουλίνας με το άγαλμα της Μπουμπουλίνας και το διάσημο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. 

Στο νησί απαγορεύονται τα οχήματα και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή εκ θαλάσσης. Υπάρχουν μερικές υπέροχες παραλίες, Αγία Παρασκευή, Βρέλλος, Ζωγεριά και ποικίλα καταλύματα για διαμονή στις Σπέτσες. Αποτελεί έναν προορισμό με “τσιμπημένη” διαμονή για αυτό φροντίστε να κάνετε νωρίς κράτηση.

Τα ακτοπλοϊκά κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος δυστυχώς. Το λιμάνι του Πειραιά συνδέεται καθημερινά με τις Σπέτσες, με δρομολόγια που διαρκούν 2-3 ώρες και έχουν ενδιάμεση στάση την Ύδρα.

 

7. Κέα/Τζια

Κέα Τζιά
Κέα/Τζια

Η Κέα ή αλλιώς Τζιά είναι το πιο κοντινό κυκλαδίτικο νησί στην Αθήνα και αυτός είναι ο λόγος που έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο προορισμό. 

Διαθέτει μία υπέροχη πρωτεύουσα, την Ιουλίδα ενώ τα πλοία καταφθάνουν στο λιμάνι της Κορησσίας. Διαθέτει μερικούς ακόμα αξιόλογους οικισμούς, που αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές για να μείνετε στην Κέα και υπέροχες παραλίες, όπως Οτζιάς, Ξύλα, Κούνδουρος, Γιαλισκάρι. Ακόμα και αν πάτε για να χαλαρώσετε φροντίστε να κάνετε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας.

Η Κέα είναι από τα πιο κοντινά νησιά στην Αθήνα, απέχοντας μόλις 1 ώρα με το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου. Εκτελούνται τουλάχιστον 4 δρομολόγια ημερησίως. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πολύ οικονομικά αλλά για τη διαμονή σας φροντίστε να κάνετε κράτηση εγκαίρως.

 

8. Άνδρος

Άνδρος
Άνδρος

Η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται στα βόρεια του συμπλέγματος και είναι η φήμη του ξεκινάει από τον 18ο αιώνα για την ναυτική του δύναμη. Η Άνδρος έχει καταφέρει να μην χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα παρά τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών. 

Η Χώρα είναι το στολίδι του νησιού και ο Φάρος Τουρλίτης το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο της. Χώρα, Μπατσί και Γαύριο (το λιμάνι) είναι οι κορυφαίοι οικισμοί για διαμονή στην Άνδρο ενώ οι παραλίες Της Γριάς το Πήδημα, Χρυσή Άμμος, Βιτάλι, Ζόρκος είναι αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Τα πλοία για Άνδρο αναχωρούν από το λιμάνι της Ραφήνας και προσεγγίζουν το Γαύριο σε μόνο 2 ώρες!

 

9. Κύθνος

Παραλία Κολώνα, Κύθνος
Παραλία Κολώνα, Κύθνος

Η Κύθνος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Τζιας και είναι από τα ομορφότερα κυκλαδίτικα νησιά. Χαρακτηρίζεται για την εκτενή ακτογραμμή της, με περίπου 92 παραλίες. Τα πλοία φτάνουν στο λιμάνι του νησιού τον Μέριχα ενώ η Χώρα απέχει 8 χιλιόμετρα από αυτό. 

Αν αναρωτιέστε που να μείνετε στην Κύθνο, θα σας πω ειλικρινά ότι το οικονομικό θα καθορίσει αρκετά την επιλογή σας, καθώς αν δεν κλείσετε νωρίς δεν θα έχετε πολλές φθηνές επιλογές. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις ιαματικές πηγές στην περιοχή Λουτρά και την διάσημη παραλία Κολώνα.

Η Κύθνος συνδέεται και με το λιμάνι του Λαυρίου και με το λιμάνι του Πειραιά. Από το Λαύριο τα δρομολόγια είναι περισσότερα και το ταξίδι διαρκεί συνήθως 1 ώρα και 45 λεπτά. Υπάρχει ένα πλοίο μερικές φορές την εβδομάδα που κάνει 3 ώρες από τον Πειραιά για να φτάσει στην Κύθνο.

 

10. Εύβοια

Μεγάλη Άμμος, Μαρμάρι, Εύβοια
Μεγάλη Άμμος, Μαρμάρι, Εύβοια

Μπορείτε να το ξεχνάμε, αλλά η Εύβοια είναι νησί, και μάλιστα το 2ο μεγαλύτερο μετά την Κρήτη. Υπάρχουν άπειρες επιλογές για διαμονή στην Εύβοια και είναι ίσως το μοναδικό νησί κοντά στην Αθήνα που μπορείτε να πάτε οδικώς, αλλά και με πλοίο. Ναι καλά ακούσατε, μπορείτε να ταξιδέψετε στο Μαρμάρι με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Τόσο το Μαρμάρι όσο και η διπλανή Κάρυστος είναι εξαιρετικές επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές. 

Ωστόσο, αν θέλετε να κολυμπήσετε στα νερά του Αιγαίου μπορείτε να επιλέξετε τις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως είναι η Αγία Άννα, η Κύμη και πολλές ακόμα επιλογές.

ΠΗΓΗ: geografikoi.gr