Όπως επισημαίνει ο ίδιος, σε περίπτωση απώλειας ζωής σε ένα δυστύχημα, οι κοντινοί συγγενείς δικαιούνται να αποζημιωθούν εφόσον είναι νόμιμα ασφαλισμένος ο δράστης-οδηγός. Οποιοδήποτε τρίτος υποστεί κάποια βλάβη, είτε συνεπιβάτης, είτε πεζός, είτε επιβάτης άλλου οχήματος δικαιούται να αποζημιωθεί σε βαθμό, ανάλογα με τη συνυπαιτιότητά του στο τροχαίο. Δηλαδή αν η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον δράστη-οδηγό ή αν είναι συνυπαίτιος ο παθών.
Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι στις περιπτώσεις που το ατύχημα οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα, δηλαδή σε μια λακκούβα, σε μια κακοτεχνία του δρόμου κτλ, τότε δεν εμπλέκεται η ασφαλιστική εταιρία, αλλά ο δήμος, η περιφέρεια ή η κατασκευάστρια εταιρία του αυτοκινήτου.
Στις περιπτώσεις που ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ:
«Πολύ πρόσφατα, έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο, απόφαση που εφαρμόζουν τα ελληνικά δικαστήρια, ότι συνεπιβάτης, ο οποίος εμπιστεύεται τη μεταφορά του σε οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ουσίες αν και εφόσον προκληθεί δυστύχημα, βλάβη ή θάνατος, τότε θεωρείται συνυπαίτιος κατά το 30%».
Σε περίπτωση που και ο συνεπιβάτης είναι υπό την επήρεια αλκοόλ:
«Εξακολουθεί να είναι συνυπαίτιος καθώς, με δική του ευθύνη έφερε τον εαυτό του σε απώλεια συνείδησης ή μερική απώλεια συνείδησης. Βέβαια, δεν μπορεί να θεωρηθεί συνυπαίτιος για την οδική συμπεριφορά του οδηγού»
Ο ποινικολόγος επισήμανε πως η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ουσιών δεν σημαίνει πάντα ότι συνδέεται με ένα δυστύχημα, αναφέροντας ότι δικυκλιστής που είχε κάνει χρήση ναρκωτικών και ήταν σταματημένος σε φανάρι, τον παρέσυρε νταλίκα και μετά από λίγες μέρες κατέληξε. Θα πρέπει τα στοιχεία πάντα να φιλτράρονται και να εξετάζονται.
Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις στην περίπτωση που ο οδηγός-δράστης φύγει από τη ζωή:
Αν ο οδηγός- δράστης χάσει τη ζωή του και είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το δυστύχημα, δηλαδή χάσει τη ζωή του από τη δική του οδική συμπεριφορά, τότε η οικογένεια του δεν δικαιούται αποζημίωση. Όσο για τους συνεπιβάτες; «Η ασφαλιστική του οχήματος είναι υπεύθυνη και υπόχρεη να αποζημιώσει για τυχόν βλάβες σε τρίτους».
Τέλος, αναφέρει πως σε περίπτωση που ο δράστης- =οδηγός έχει εντοπιστεί με αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες η ασφαλιστική υποχρεούται να αποζημιώσει τους τρίτους που μπορεί να έχουν πάθει βλάβη από το συγκεκριμένο δυστύχημα ή τους συγγενείς του θανόντα.
Ωστόσο, όταν έχουμε παραβίαση της ασφαλιστικής σύμβασης, (χρήση ουσιών και αλκοόλ πάνω από ένα όριο), τότε η ασφαλιστική μπορεί να στραφεί και εναγωγικά κατά των δικαιούχων που έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς του δράστη- οδηγού, εξηγεί ο Γιάννης Μαρακάκης, τονίζοντας ότι συνήθως δεν συμβαίνει αυτό.
Πηγή: youweekly.gr