Ο Δημήτρης Φιλιππίδης είναι σήμερα ηθοποιός και πρωταγωνιστεί στους «Ήρωες» στο θέατρο Ψυρρή- μία παράσταση βασισμένη στην επιθεώρηση, με φρέσκα πρόσωπα, κέφι και εξωστρέφεια που μας υπενθυμίζει ότι οι ήρωες σήμερα δεν είναι εκείνοι με τις μεγάλες κάπες και τα χρυσά στεφάνια, αλλά οι άλλοι: αυτοί που πέφτουν, σηκώνονται ή που χαμογελούν.
Διαβάστε επίσης...
Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, προφανώς λόγω του επιθέτου του ήδη έχει ακουστεί από τις πρώτες του δουλειές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει… μπλέξει και τραβάει πάνω του όλα τα φως της δημοσιότητας, χωρίς ο ίδιος να φταίει. Μετά τις καταγγελίες για τον πατέρα του, Πέτρο Φιλιππίδη, ο ίδιος στάθηκε δίπλα του, αθόρυβα, αποφεύγοντας τις δημόσιες εμφανίσεις και κυρίως τις δηλώσεις.
Τώρα, με αφορμή την θεατρική παράσταση που συμμετέχει, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα athensvoice.gr και εκεί, άθελά του, αναφέρθηκε και στον πατέρα του.
Από όσα είπε, ξεχωρίζουν η άποψή του για το επίθετο που… κουβαλάει και ένα αστείο περιστατικό που συνέβη σε παράσταση Stand-up comedy.
Έχεις δηλώσει σε συνέντευξη σου ότι «Όσοι δεν είναι πια ήρωες για μένα σήμερα, θυμάμαι με γλύκα ότι κάποτε τους έβλεπα έτσι». Αμέσως σκέφτηκα τον πατέρα σου, όπως φαντάζομαι και πολλοί. Εσύ όμως σε ποιους αναφερόσουν;
Όχι, δεν αναφερόμουν στον πατέρα μου. Προσπάθησαν να το νοηματοδοτήσουν έτσι. Αναφέρομαι σε πρόσωπα που θαύμαζα, π.χ. μουσικούς, μπασκετμπολίστες που πλέον δε βρίσκω ηρωικές φιγούρες. Έχω προχωρήσει και εγώ. Έχουν προχωρήσει και αυτοί. Δεν είναι ότι δεν τους θαυμάζω, αλλά δεν πιστεύω ότι οι ήρωες που έχουμε στην παιδική μας ηλικία είναι και οι ίδιοι που συναντάμε μεγαλώνοντας στην καθημερινότητας μας. Για εμένα σήμερα είναι η σύντροφός μου, οι φίλοι μου, πιθανότατα κάποιοι δασκάλοι μου. Άνθρωποι που παλεύουν να δημιουργήσουν κάποια πράγματα. Στο δικό μου το κεφάλι ένας φίλος μου που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ στην εστίαση για να βοηθήσει τη μάνα του είναι πολύ περισσότερο ήρωας από έναν ροκστάρ.
Σε φόβισε ποτέ η σύγκριση με τον πατέρα σου;
Δεν μπορώ να σου πω ότι με φόβισε. Περισσότερο περιέργεια μου κινούσε, με την έννοια ότι είναι κάτι με το οποίο θέλω να αναμετρηθώ και εγώ. Επίσης και εμένα και άλλους συναδέλφους που τυγχάνουν να έχουν γονείς εντός του χώρου, κάπως είναι αναπόφευκτο το να μας συγκρίνουν με τους γονείς μας. Κακά τα ψέματα ο ανθρώπινος νους με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και πρέπει να το αποδεχόμαστε. Αλλά, είναι πολλά τα παραδείγματα που χαράσσουν τη δική τους πορεία: Ηρώ Μπέζου, Φωτεινή Αθερίδου, Μαριάννα Κιμούλη. Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν τους φοβίζει, ούτε εμένα.
Έχει πολύ πλάκα να βλέπεις παιδιά ηθοποιών πόσο μπορούν να απέχουν από τους γονείς τους ή πόσα κοινά μπορεί να έχουν και πιθανότατα σε βελτιωμένες εκδοχές. Το θέμα είναι τι το κάνεις αυτό. Εγώ, έχω αυτόν τον πατέρα. Πώς προχωράω στον χώρο της υποκριτικής; Δεν είναι θέμα του κόσμου και εξωγενές, είναι περισσότερο δικό σου θέμα. Γιατί ο κόσμος, εννοείται ότι θα σε συγκρίνει και θα σε κρίνει- και καλώς θα κάνει. Το θέμα είναι να μπαίνεις στα πράγματα με θάρρος και αντιμετωπίζοντας τα στα ίσα και με ειλικρίνεια. Δε θα προσποιηθώ ποτέ ότι δεν είμαι ο γιος του πατέρα μου. Είμαι.
Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο θέμα στην καριέρα σου λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη; Σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά στον χώρο;
Κοίτα, αυτό, καλώς ή κακώς δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω στα ίσα, γιατί ξέρεις ότι οι άνθρωποι τις αρνητικές τους πράξεις συνήθως τις κρύβουν. Οπότε δεν μου έχει τύχει να αντιμετωπίσω κάποια δυσκολία φανερά. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί, κανείς δεν θα σου πει: «σου κλείνω την πόρτα, για αυτόν τον λόγο». Μπορεί κάποια πράγματα να μη φτάνουν σε εμένα. Μπορεί το όνομά μου να ακούγεται σαν πρόταση και αμέσως να απορρίπτεται. Μπορεί άνθρωποι που θα μου πρότειναν δουλειά πριν συμβούν όλα αυτά, τώρα να μη θέλουν να μου προτείνουν. Δε μπορώ να το γνωρίζω. Σίγουρα υπάρχει αρνητικός πόλος, αλλά υπάρχει και ο θετικός. Ίσως κάποιοι να με έχουν προσεγγίσει γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζω δυσκολίες και μη θέλοντας να μου στερήσουν την ευκαιρία.
Έτσι είναι η ζωή όμως. Ακόμη και αυτή την κατάσταση δεν την αντιμετωπίζω αρνητικά. Χωρίς να θέλω να γίνομαι τοξικά θετικός. It is, what it is.
Πριν μου είπες ότι αντιμετωπίζεις τα πάντα με το χιούμορ. Εννοούσες και αυτή την κατάσταση;
Ναι, χρησιμοποιώ το χιούμορ για το ζήτημα με τον πατέρα μου και αντίστοιχα το δέχομαι- και όχι μόνο από φίλους. Έχει τύχει να δω stand-up comedy ενός Έλληνα που έθιγε αυτό το θέμα και επειδή το αστείο ήταν πετυχημένο, γέλασα. Έκρινα ότι η πρόθεση δεν ήταν κακή, ήταν απλώς να κάνει χιούμορ. Οπότε εφόσον μου άρεσε το αστείο, γέλασα.