Τον συνάντησα στο υπόγειό του, το οποίο είναι ίδιο κι απαράλλακτο με ό,τι έχεις δει σε ταινίες του είδους: μια σκοτείνη σπηλιά, με νέον φωτισμό, ξεκοιλιασμένα pc, 3 τεράστιες οθόνες, ανεμιστήρες, αντλίες νερού που συνδέονται με το pc για να κρυώνει και να τρέχει πιο γρήγορα, γκάτζετ, δισκάκια, και φυσικά πολλά, πάρα πολλά ναρκωτικά.
Ο Ø -ο οποίος προφανώς και δεν έπαιζε ποτέ να μου μιλήσει επώνυμα- μού εξήγησε ότι το συγκεκριμένο site απλώς σβήνει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Και πως στην ουσία, ό,τι γράφεται στο internet δεν ξεγράφεται ποτέ. Τον ρώτησα λοιπόν αν και πώς μπορείς να σερφάρεις στο ίντερνετ ανώνυμα, αν μπορεί να το κάνει ο καθένας ή αν πρέπει να έχεις ειδικές γνώσεις.
Αν λοιπόν δεν ανήκεις στο 99.9% που απλώς ανεβάζουν πράγματα αβέρτα στο ίντερνετ, χωρίς να τους καίγεται καρφί και θες να μάθεις πώς να προστατεύεις τον εαυτό σου, τότε ξεκίνα να διαβάζεις τα παράκατω. Το ίδιο ισχύει και αν θες να αγοράσεις ναρκωτικά ή αν χρωστάς και σκέφτεσαι να την κάνεις από την χώρα και χρειάζεσαι άμεσα ένα πλαστό διαβατήριο. Ή αν είσαι τελείως μαλάκας και θες να αγοράσεις όπλα. Ή αν απλώς έχεις περιέργεια -όπως είχα κι εγώ άλλωστε- τότε απλώς ξεκίνα να διαβάζεις.
VICE: Υπάρχει τρόπος τελικά να βλέπεις το internet με ασφάλεια;
Ø: Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει και δεν ενδιάφερεται για την ασφάλειά του. Όλοι βιάζονται να ανεβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προσωπικά στοιχεία για τον εαυτό τους. Αλλά, φυσικά και υπάρχει τρόπος. Ένας τρόπος είναι να κατεβάσεις ένα τηλεφωνικό καλώδιο κάπου σε ένα βουνό και να συνδεθείς μέσω dial-up στο internet με προσοχή και φορώντας κουκούλα (γελάει). Ένας πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο onion network, όπως είναι το The Onion Router, το οποίο είναι ελεύθερο και δωρεάν.
Τι ακριβώς είναι το Tor;
Το Tor είναι ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο στο ίντερνετ, το λεγόμενο “hidden web”. O καθένας μπορεί να το εγκαταστήσει πολύ εύκολα, ακόμη και στο κινητό του -ό,τι λειτουργικό σύστημα και να έχει- και με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει την ατομική ελευθερία και την ιδιωτικότητά του και να σερφάρει στο internet με ασφάλεια. Δηλαδή, να βλέπει όλο το internet συν τα hidden sites, (onion network) ανώνυμα χωρίς να καταγράφονται οι διαδικτυακές δραστηριότητές του.
Πώς λειτουργεί το Tor;
Βασικά, κρυπτογραφεί όλες τις συνδέσεις σου. Αν είσαι οπουδήποτε στον πλανήτη, μπαίνεις στο Tor και αυτό κάνει rοute τις συνδέσεις σου σε κόμβους ανά την υφήλιο, π.χ. από την Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία και ούτω κάθεξής. Έτσι διατηρείς την ανωνυμία σου, διότι κανείς δεν μπορεί να βρει πού είσαι και ποιος είσαι, εκτός αν τους το πεις. Φυσικά, κάποιοι σε μπλοκάρουν, διότι σου λένε ότι «...από την στιγμή που δεν ξέρω ποιος είσαι, δεν θα σου σερβίρω και σελίδες», αλλά αυτό είναι σπάνιο. Το Facebook, π.χ., δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, αρκεί να μπεις και να κάνεις like.
Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι συναλλαγές με τράπεζες. Η τράπεζα, συνήθως, δεν θα σε αφήσει, διότι σου λέει ότι, «...από την στιγμή που θες να κάνεις e-banking, γιατί δεν μου λες ποιος είσαι;», το οποίο είναι λογικό.
Γιατί να χρησιμοποιήσεις το Tor;
Όταν μπαίνεις στο internet είσαι ξεβράκωτος κανονικά. Το θέμα είναι αρκετά σύνθετο αλλά θα προσπαθήσω να το απλοιποιήσω για να καταλάβεις. Όταν συνδεόμαστε στο internet παίρνουμε από τον Internet Service Provider, δηλαδή π.χ. την Forthnet, μία IP address. Αυτή καταγράφεται από τον ISP με το όνομά μας για τη συγκεκριμένη ώρα που είμαστε συνδεδεμένοι. Αυτό σημαίνει ότι κάποια πρόσωπα -νομικά ή φυσικά- ανάλογα με τις ικανότητές τους, έχουν την δυνατότητα να σε παρακολουθούν με χιλιάδες τρόπους. Μπορούν να κάνουν από απλό geolocation, για να δουν σε ποια πόλη βρίσκεσαι, μέχρι και να διαβάσουν τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως π.χ. το email σου, να δουν τι τσόντες βλέπεις ή ακόμα και να βρουν τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Συνήθως, εκείνοι που έχουν την τεχνογνωσία για να σε παρακολουθήσουν, ενδιάφερονται κυρίως για το πώς ξοδεύεις τα χρήματα σου -και όχι τι κάνεις στο κρεβάτι σου- για να μπορούν να σου προωθήσουν συγκεκριμένα προιόντα.
Άρα, χρησιμοποιώντας το Tor έχεις την δυνατότητα να είσαι εντελώς ανώνυμος, διότι ό,τι κάνεις σβήνεται αμέσως. Αυτό σημαίνει όμως, ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, από το να αγοράσεις όπλα, ναρκωτικά μέχρι και πλαστά διαβατήρια.
Εσύ για ποιον λόγο μπαίνεις στο Τor;
Κυρίως για να έχω τον έλεγχο της ανωνυμίας μου.
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Ø. Τα ναρκωτικά αυτά αγοράστηκαν από το SilkRoad.
Πώς μπορεί κάποιος να αγοράσει ναρκωτικά στο Tor και πώς πληρώνει γι’ αυτά;
Xρειάζεσαι δύο πράγματα. Λεφτά και δίκτυο. Τα λεφτά είναι τα Βitcoins (ηλεκτρονικό χρήμα). Το δίκτυο είναι το Tor.
Πώς αγοράζεις Βitcoins χωρίς να ξέρουν ποιος είσαι;
Τα Βitcoins τα αγοράζεις καταρχήν νόμιμα, χρησιμοποιώντας το όνομά σου. Aν είσαι στην Ευρώπη μπορείς να τα αγοράσεις πολύ εύκολα, μπαίνοντας στο Bitstamp. Καταθέτεις το ποσό που θες να μετατρέψεις σε Βitcoins κι έχεις Βitcoins. Για να είναι ανώνυμα ομως -αν π.χ. θες να αγοράσεις ναρκωτικά ή αν τα έχεις βγάλει παράνομα- πρέπει να τα ξεπλύνεις. Γι’ αυτό τα στέλνεις σε ένα «online πλυντήριο», όπως π.χ. το ΒitcoinFog. Αυτό ξεπλένει χρήμα, αλλά μπορείς να έχεις πρόσβαση μόνο αν έχεις Tor, διότι είναι hidden site. Σε αυτό το site φτιάχνεις ένα ανώνυμο λογαριασμό. To ΒitcoinFog μαζεύει τα χρήματα που καταθέτεις σε ένα πορτοφόλι το οποίο ανήκει σε όλους. Έπειτα μπορείς να τους δώσεις εντολές να στείλουν διάφορα μικροποσά σε άλλες διευθύνσεις. Εκείνοι κρατούν κάποιο ποσό, 1% με 3%, για τις υπηρεσίες που σου προσέφεραν κι εσύ διατηρείς την ανωνυμία σου και μπορείς από εκεί και πέρα να αγοράσεις ό,τι θες.
Πού μπαίνει κάποιος για να αγοράσει, π.χ. διαβατήρια;
Υπάρχουν πάρα πολλά site. Το SilkRoad, διότι είναι το μόνο αυτή τη στιγμή που είναι αξιόπιστο. Αυτοί που τρέχουν το SilkRoad ισχυρίζονται ότι είναι, ουσιαστικά, πολιτικό κίνημα. Μπορείς να αγοράσεις από πρέζα μέχρι ψυχεδελικά, χασίς, διαβατήρια, ταυτότητες και χαρτονομίσματα. Στο SilkRoad, το μόνο που δεν μπορείς να βρεις -ευτυχώς- είναι όπλα και παιδική πορνογραφία, διότι είναι ηθικός κανόνας εκείνων που τρέχουν το site.
Πόσο κοστίζει ένα πλαστό διαβατήριο;
Ένα superb quality διαβατήριο της Ε.Ε. με τσιπάκι μέσα, κοστίζει περίπου 4 bitcoins, δηλαδή γύρω στα 1800 ευρώ.
Όπλα δηλαδή μπορείς να βρεις απλώς μπαίνοντας σε κάποιο άλλο site τύπου SilkRoad;
Μπορείς, αλλά το σίγουρο είναι ότι αν μπλέξεις σε αυτό το παιχνίδι, κάποια στιγμή θα την πατήσεις. Παλιότερα υπήρχε το Τhe Armory, το οποίο πλέον έκλεισε. Σήμερα, ένα site είναι το EuroGuns. Στο EuroGuns για παράδειγμα ένα Walther PPK αυτή τη στιγμή μπορεί να το αγοράσεις για 600 ευρώ και με 40 ευρώ μπορείς να πάρει 50 rounds ammo.
Πώς φτάνουν σπίτι σου όλα αυτά;
Μέσω ταχυδρομείου. Τα πακετάρουν με ειδικό τρόπο, ο οποίος ονομάζεται stealth. Το χασίς είναι λίγο πιο δύσκολο να περάσει από το ταχυδρομείο διότι μυρίζει, θέλει να το πακετάρουν σε ειδικό υλικό.
Και πώς φτάνει στην διεύθυνσή σου χωρίς να μάθουν ποιος είσαι;
Για να μην καταλάβουν ποιος είσαι χρησιμοποιείς ένα πρόγραμμα που ονομάζεται PGP. Κρυπτογραφεί την διεύθυνσή σου έτσι ώστε να μπορεί να την διαβάσει μόνο εκείνος ο οποίος θα σου στείλει τα ναρκωτικά ή οτιδήποτε θέλεις να αγοράσεις. Κι έτσι φτάνουν σπίτι σου.
Υπάρχουν όρια στο Tor ή είναι εντελώς άναρχο;
Αυτή τη στιγμή είναι εντελώς άναρχο και μπορείς να δεις και πολύ disturbing πράγματα. Κάποια site έχουν ηθικά στοπ, κάποια άλλα όχι. Το τί θα δεις και το πού θα μπεις, όμως εξαρτάται από εσένα. Έχεις απόλυτη ελευθερία. Και, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις.
ΠΗΓΗ: Vice.com