Η Microsoft ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1975 από τους Bill Gates και Paul Allen, με τον δεύτερο να είναι και ο εμπνευστής της ονομασίας “Micro-Soft”, από τις λέξεις microprocessor και software.

Παρακάτω θα θυμηθούμε τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της και θα δούμε την επιστολή του Bill Gates στους υπαλλήλους της εταιρείας με αφορμή την 40ή επέτειο.


1975: Ίδρυση της εταιρείας και δημιουργία της BASIC, της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού για προσωπικό υπολογιστή σε εκδόσιες 4KB και 8KB.

1980: Πρώτη προσέγγιση με την IBM για τη δημιουργία ενός project με κωδική ονομασία “Chess”, το οποίο στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά συστήματα όλων των εποχών: MS-DOS! Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Xenix OS, ένα Unix-based OS για 16bit μικροεπεξεργαστές που εξελίχθηκε στην πρώτη έκδοση του Microsoft Word. Επίσης, την ίδια χρονιά προσελήφθη ο Steve Ballmer…

1981: Κυκλοφορία του πρώτου PC της IBM με MS-DOS v1.0 και Basic.

ibm_ms-dos_pc

1984: Συνεργασία με Apple και IBM για την κυκλοφορία του Apple Macintosh, το οποίο χρησιμοποιούσε το λειτουργικό σύστημα της Apple σε συνδυασμό με σουίτα εφαρμογών της Microsoft (Word, Files, Basic, Chart και Multiplan). Ναι, κάποτε ήταν συνεργάτες. Επίσης, η εταιρεία άγγιξε για πρώτη φορά τα $100.000.000 σε πωλήσεις, ενώ έφτασε τα 1.000 άτομα προσωπικό και ακόμη δεν έχουν μπει στο προσκήνιο τα Windows…

microsoft_apple

1985: Κυκλοφορία του Windows 1.0 και παράπονα από τους χρήστες ότι η λειτουργία του βασίζεται ιδιαίτερα στη χρήση Mouse, κάτι που ακόμη βρισκόταν στα σπάργανα τότε…

windows_1.0

1988: Αρχίζουν οι δικαστικές διαμάχες με την Apple για παραβίαση πατεντών επειδή το Windows 2.0 μοιάζει ιδιαίτερα με το Macintosh OS, μια ιστορία που “τράβηξε” σχεδόν 4 χρόνια. Σε άλλα νέα, το Microsoft Mouse ξεπερνά το 1.000.000 πωλήσεις μέσα στη χρονιά.

1989: Κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης Microsoft Office που περιλαμβάνει τα Word 4.00, Excel 2.20, PowerPoint 2.01 και Mail.

1990: Κυκλοφορία του Windows 3.0 με 100.000 πωλήσεις μέσα στις πρώτες 2 εβδομάδες και για πρώτη φορά εταιρεία λογισμικού ξεπερνά το $1 δισ. ετήσιο τζίρο!

1995: Κυκλοφορία του Windows 95 με το περίφημο Start Button που μας “τρώει” μέχρι σήμερα. Τεράστια επιτυχία με 5.000.000 πωλήσεις μέσα στον πρώτο μήνα, αλλά με ένα μειονέκτημα: δεν είχαν ενσωματώσει web browser! Ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι δεν υπολόγισε σωστά την ορμή του Internet και τελικά διόρθωσαν το πρόβλημα με λανσάρισμα του Spyglass, ο web browser που έμελλε να εξελιχθεί στον Internet Explorer.

windows_95

1998: Κυκλοφορία του Windows 98 και λανσάρισμα του Windows Media Player και περισσότεροι από 30 εκατ. χρήστες καταχωρημένοι στην υπηρεσία MSN Hotmail. Παράλληλα, ξεκινά η πρώτη μεγάλη αντιδικία με κυβερνητικό οργανισμό, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί τη Microsoft για μονοπώλιο.

windows_98

1999: Ο Steve Ballmer ανεβαίνει στην προεδρία της εταιρείας και παρουσιάζει τα Office 2000, Internet Explorer 5.0 και MSN Messenger, το λογισμικό που θα κυριαρχούσε για πολλά χρόνια στον χώρο του instant messaging.

2000: Κυκλοφορία του Windows 2000 ως έκδοση που προορίζεται περισσότερο για επιχειρήσεις και η θέση του CEO στον Steve Ballmer, αφού ο Bill Gates αποφασίζει να ιδρύσει και να ασχοληθεί περισσότερο με το Bill & Melinda Gates Foundation.

2001: Κυκλοφορία του Windows XP, η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος με σύστημα ενεργοποίησης για καταπολέμηση της πειρατείας (η ιστορία έδειξε ότι η προσπάθεια πήγε αποτυχημένη), το οποίο σημείωσε 400 εκατ. πωλήσεις μέσα στα πρώτα 5 χρόνια κυκλοφορίας! Επίσης, η Microsoft κάνει τα πρώτα βήματα της στον χώρο του gaming με το Xbox.

windows_xp

2002: Παρουσίαση των Visual Studio .NET (γλώσσα προγραμματισμού C#) και Visual J# (Java) για κατασκευή εφαρμογών στο Microsoft .NET framework. Ακόμη, την ίδια χρονιά παρουσιάζει το πρώτο Tablet PC (όχι, δεν ήταν το iPad το πρώτο tablet) με υποστήριξη γραφίδας και σε συνεργασία με την Compaq.

2005: Κυκλοφορία του Xbox 360 και διαμάχες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μονοπώλιο που αφορούσε το Windows Media Player.

2007: Κυκλοφορία του Windows Vista, με διπλάσιες πωλήσεις στον πρώτο μήνα σε σύγκριση με το Windows XP, αλλά με κακές κριτικές που την ώθησαν να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα την επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει οριστικά πρόστιμο ύψους €497 εκατ. για μονοπωλιακές πρακτικές.

Windows_Vista_Home_Basic_Box_HiRes

2008: Κυκλοφορία του Windows 7 και πρεμιέρα για το Microsoft Azure, η πρώτη επαφή του κόσμου με τον όρο cloud αποθηκευτικός χώρος. Παράλληλα, αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της Yahoo έναντι $47.5 δισ.!

2011: Η εταιρεία προχωρά στην εξαγορά της Skype έναντι $8.5 δισ., παρουσιάζει το Windows 8 OS προσπαθώντας να λανσάρει μια διαφορετική φιλοσοφία (δεν τα κατάφερε όπως αποδείχτηκε) και ξεκινά συνεργασία με τη Nokia για την ανάπτυξη του Windows Phone OS.

2013: Εξαγορά του τμήματος Nokia Devices έναντι €5.4 δισ. και κυκλοφορία του Xbox One. Επίσης, ο Steve Ballmer ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τη θέση του CEO για να αναλάβει από τη νέα χρονιά ο Satya Nadella (2014).

2015: Ακόμη είμαστε στο πρώτο τέταρτο του έτους, αλλά ήδη περιμένουμε την κυκλοφορία του Windows 10 και βλέπουμε τη διαφορετική φιλοσοφία του Satya Nadella να αποδίδει καρπούς.

Η επιστολή του Bill Gates

“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα: Η 40η επέτειος της Microsoft.

Ξεκινώντας, ο Paul Allen κι εγώ θέσαμε ως στόχο να βάλουμε έναν υπολογιστή σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι. Ήταν μια τολμηρή ιδέα και πολλοί πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς πόσο προχώρησε ο προγραμματισμός από τότε και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε η Microsoft σε αυτήν την επανάσταση.

Ωστόσο, σήμερα σκέφτομαι περισσότερο το μέλλον της Microsoft, παρά το παρελθόν της. Πιστεύω ότι ο προγραμματισμός θα εξελιχθεί ακόμη ταχύτερα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με ό,τι έγινε μέχρι σήμερα. Ήδη ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και ο προγραμματισμός έχει εισβάλει στις ζωές μας. Κοντεύουμε σε ένα σημείο όπου οι υπολογιστές και τα robots θα μπορούν να δουν, να κινηθούν και να αλληλεπιδράσουν με φυσικότητα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες εφαρμογές και τρόπους εκμετάλλευσης τους από τους ανθρώπους.

Υπό την ηγεσία του Satya (Nadella), η Microsoft βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο για να αποτελέσει τον πρωτοπόρο αυτών των νέων τεχνολογιών. Έχουμε τις δυνατότητες να ξεπεράσουμε και να λύσουμε πολύ δύσκολα προβλήματα. Είμαστε καταρτισμένοι στον σύγχρονο προγραμματισμό και αφοσιωμένοι στην έρευνα περισσότερο από κάθε άλλον στη βιομηχανία. Ο ρόλος μου ως τεχνικός σύμβουλος του Satya μου δίνει την ευκαιρία να παρακολουθώ τις εξελίξεις των νέων προϊόντων και είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το όραμα και το ταλέντο που βλέπω. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή σε προϊόντα όπως η Cortana, το Skype Translator και το HoloLens, τα οποία είναι ελάχιστες αναφορές στο τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Microsoft έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία παραμένει απρόσιτη για μεγάλες μάζες ανθρώπων, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω υποδομών, είτε λόγω έλλειψης πρόσβασης. Επομένως, ελπίζω ότι σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε για να καταστήσετε προσβάσιμη την τεχνολογία σε όλους, να φέρετε κοντά τους ανθρώπους και να δούμε την εμπειρία του προσωπικού υπολογιστή σε όλων των τύπων τις συσκευές.

Έχουμε καταφέρει πολλά μαζί μέσα στα πρώτα 40 χρόνια και εμπνεύσαμε και βοηθήσαμε αμέτρητες επιχειρήσεις και ανθρώπους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες τους. Αλλά αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το μέλλον. Σας ευχαριστώ όλους που έχετε βοηθήσει τα μέγιστα ώστε η Microsoft να είναι μια φανταστική εταιρεία τώρα και για τις δεκαετίες που έρχονται”.

ΠΗΓΗ: techgear.gr