Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση the Journal of Social and Clinical Psychology εστιάζει στο συναισθηματικό αντίκτυπο του Facebook λόγω των ουτοπικών προσδοκιών που προωθεί για την ποιότητα ζωής.
«Οι διαδικασίες κοινωνικής αντιπαραβολής έχουν μελετηθεί εκτενώς, ωστόσο η βιβλιογραφία τώρα αρχίζει να εμπλουτίζεται με στοιχεία για τις κοινωνικές συγκρίσεις στο πλαίσιο των online κοινωνικών δικτύων», δηλώνει η ερευνήτρια Mai-Ly Steers από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα άτομα στο πλαίσιο διαδικτυακών δραστηριοτήτων φάνηκε να συνδέεται άμεσα με τα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η Steers τονίζει πως αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook προκαλεί κατάθλιψη, όμως οι χρήστες που αφιερώνουν πολύ χρόνο ασχολούμενοι με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο φαίνεται να εκδηλώνουν συχνότερα καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η ερευνήτρια επισημαίνει επίσης ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παρόρμηση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Παράλληλα, οι περισσότεροι χρήστες προβάλλουν κυρίως ευχάριστες πτυχές της ζωής τους, παραλείποντας δυσάρεστα περιστατικά. Συγκρίνοντας λοιπόν τη ζωή μας μόνο με τις θετικές πτυχές της ζωής των άλλων, μπορεί λανθασμένα να πιστέψουμε ότι η δική τους ζωή είναι καλύτερη απ' ότι είναι πραγματικά ή ότι η δική μας ζωή είναι πολύ χειρότερη από τη δική τους.

Η Steers ευελπιστεί πως η νέα μελέτη θα καταστήσει σαφές ότι οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας δεν συμβάλουν πάντοτε θετικά στο κοινωνικό πλαίσιο και θα καθοδηγήσει παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της online δραστηριότητας σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.


ΠΗΓΗ: onmed.gr