Είναι η νέα μόδα. Κάθε "έξυπνο" τηλέφωνο, που σέβεται τον εαυτό του, έχει εφαρμογές για την μέτρηση θερμίδων, για το πόσα χιλιόμετρα περπατάει κάποιος μέσα στην ημέρα, για τις πιο υγιεινές επιλογές γευμάτων...
Όμως, παρόλο που αυτές οι εφαρμογές βοηθάνε τους υπέρβαρους στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά, οι επιστήμονες λένε ότι οι περισσότερες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Συγκεκριμένα μόλις 17 εφαρμογές, το 0,5% από αυτές δηλαδή, που εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν, είχαν αναπτυχθεί από κάποιο Πανεπιστήμιο ή από κάποιον αναγνωρισμένο επιστημονικό φορέα. Επίσης δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους ως προς την απώλεια βάρους ή την πρόληψη πρόσληψης σωματικού βάρους.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε 3.013 εφαρμογές. Συνολικά είχαν "κατέβει" 666.169,136. Το Google Play Store είχε 2.196 εφαρμογές (1808 (82%) δωρεάν) και η Apple iTunes είχε 817 (352 (43%) δωρεάν) στοχευμένες στην απώλεια βάρους, σε τύπους άσκησης και στην πρόσληψη θερμίδων. Σύμφωνα με την Δρ Χαρούλα Νικολάου από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο και ο καθηγητής Μάικ Λιν από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στην Αγγλία, εντόπισαν εφαρμογές με βάση λέξεις-κλειδιά, όπως «βάρος», «διαχείριση βάρους» και «θερμίδες». Στόχος ήταν βρουν σχετικές εφαρμογές και την τιμή τους, τη συχνότητα που τις κατέβαζαν οι χρήστες, την αξιολόγησή τους από το κοινό και άλλες λεπτομέρειες για τους κατασκευαστές.
«Από όσα είδαμε, καμιά από τις εφαρμογές αυτές δεν είχε αναπτυχθεί από πιστοποιημένο φορέα ή Πανεπιστήμιο. Επίσης δεν βρήκαμε δημοσιευμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους ως προς την διαχείριση του βάρους ή την πρόληψη της πρόσληψης κιλών» ανέφεραν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: healtmag.gr