«Πολιτισμική απειλή» για τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σύμφωνα με τον Ελον Μασκ, δισεκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη του Χ (διάδοχου του Twitter), της Tesla και του Space X. O μεγιστάνας εκτόξευσε τις προειδοποιήσεις του στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνόδου κορυφής με αντικείμενο την ΑΙ, που ήταν ένα who’s who των τεχνολογικών «τιτάνων», αφού μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Μeta), Μπιλ Γκέιτς (Microsoft), Σούνταρ Πιτσάι (Google) και Σαμ Ολτμαν (Open AI). Προσκεκλημένοι στη συνάντηση ήταν και οι 100 γερουσιαστές, αν και δεν συμμετείχαν όλοι.
Ο Μασκ αποκάλεσε τη σύνοδο «ιστορική» και υιοθέτησε την ιδέα μιας νέας ομοσπονδιακής υπηρεσίας που θα επιβλέπει την ΑΙ. «Οι συνέπειες μιας λανθασμένης χρήσης της ΑΙ θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, άρα θα πρέπει να αναλάβουμε προληπτικά μέτρα και όχι απλώς να αντιδράμε σε όσα συμβαίνουν», σχολίασε ο Μασκ προτού αποχωρήσει με την Tesla του.
«Μπορεί να μας σκοτώσει»
«Υπάρχει μια περίπτωση η ΑΙ να μας σκοτώσει όλους. Πιστεύω όμως ότι είναι μικρή. Αφού υπάρχει όμως πιθανότητα, θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πόσο εύθραυστος είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός». Η γερουσιαστής Σίνθια Λούμις, Ρεπουμπλικανή από το Ουαϊόμινγκ, παραδέχθηκε ότι της έκανε φοβερή εντύπωση η αποστροφή του Μασκ περί «πολιτισμικού κινδύνου». Τη σημείωσε στο σημειωματάριό της και την έδειξε σε δύο δημοσιογράφους.
Ευρεία συμφωνία για την ανάγκη πολιτικής δράσης ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης στη σύνοδο κορυφής τεχνολογικών «τιτάνων», όπου προσκλήθηκαν και γερουσιαστές.
Αλλοι συμμετέχοντες μίλησαν για την ανάγκη μεταναστευτικής μεταρρύθμισης προκειμένου να έρθουν στις ΗΠΑ περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και να εργαστούν στη χώρα. «Εξασφαλίσαμε συναίνεση σε κάποια ζητήματα. Ρώτησα τους πάντες στην αίθουσα αν πιστεύουν πως πρέπει η κυβέρνηση να παίξει ρόλο στον έλεγχο της ΑΙ και όλοι οι παριστάμενοι σήκωσαν το χέρι τους, παρόλο που είχαν αρκετά διαφορετικές απόψεις. Αυτό μας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να δράσουμε όσο δύσκολη κι αν είναι η διαδικασία», σχολίασε ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ συμφώνησε ότι το Κογκρέσο πρέπει να εμπλακεί στο θέμα της ΑΙ για να υποστηρίξει την καινοτομία αλλά και τις δικλίδες ασφαλείας στη χρήση της. «Είναι μια ανερχόμενη τεχνολογία, υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που πρέπει να εξισορροπηθούν και η κυβέρνηση είναι τελικά υπεύθυνη γι’ αυτή την αποστολή». Εκπληκτος δήλωσε και ο Ολτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, για την ευρεία συμφωνία που επικράτησε ως προς την ανάγκη σοβαρής αλλά και επείγουσας αντιμετώπισης της τεχνητής νοημοσύνης.
Στην αίθουσα Κένεντι
Η συνάντηση τεχνολογικών μεγιστάνων και γερουσιαστών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Κένεντι του Καπιτωλίου, με τους 22 πανελίστες και τους οικοδεσπότες να κάθονται σε ένα τραπέζι σε σχήμα U. Από τη μία κάθισε ο Μασκ και από την άλλη ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει συγκρουστεί με τον Μασκ στο παρελθόν και πρόσφατα εγκαινίασε πλατφόρμα ανταγωνιστική προς το X, ονόματι Threads. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο είχε καταθέσει σε επιτροπή της Γερουσίας ο CEO της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, περιγράφοντας τους δυνάμει κινδύνους της νέας τεχνολογίας.
Το ChatGPT και άλλα παρόμοια προγράμματα μπορούν να δημιουργήσουν απαντήσεις που ηχούν ανθρώπινες, αλλά μπορούν παράλληλα να είναι και εξόχως ανακριβείς. Υπάρχουν φόβοι ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, απάτες και παραπληροφόρηση η οποία θα μοιάζει πειστική.
Παραμένει η κόντρα με τον Ζούκερμπεργκ
Ο Ελον Μασκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μάλλον δεν έλυσαν τις διαφορές τους στη σύνοδο για την ΑΙ, αφού όταν ρωτήθηκε ο ιδρυτής της SpaceX και της Tesla κατά πόσον μίλησε απευθείας με τον Ζούκερμπεργκ, απάντησε αρνητικά. Επί μήνες ο Μασκ καλούσε τον Ζούκερμπεργκ σε μονομαχία σε κλουβί και όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει πράγματι να παλέψει μαζί του απάντησε «αν θέλει». Οι δύο άνδρες απέφυγαν να συζητήσουν απευθείας μεταξύ τους, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ταμπλόιντ αμερικανικά φύλλα, που έκαναν λόγο για «σνομπάρισμα». Στην αρχή της συνάντησης πάντως ο Μασκ είπε ότι η σύνοδος είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού.
Πγγή: Καθημερινή
Γεωπόλδος Opinion: Ο Έλον Μασκ έχει εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρότι ήταν από τους επχειρηματίες που πρωτοασχολήθηκαν με το θέμα. Έρχεται λοιπόν ο Επικεφαλής Τεχνολογίας του Πενταγώνου,ο δρ. Κρεγκ Μαρτέλ και λέει, πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν απειλεί την ανθρωπότητα. Βέβαια πριν μερικούς μήνες, σε μία προσομοίωση που έγινε από τον Αμερικανικό στρατό, drone που λειτουργούσε με την Τεχνητή Νοημοσύνη, "σκότωσε" (εικονικά δηλαδή) τον εκπαιδευτή του. Το θέμα σας το αποκαλύψαμε σε αυτήν τη στήλη με τίτλο "Συναγερμός! Drone με τεχνητή νοημοσύνη "σκότωσε" τον εκπαιδευτή του". Δεν είμαστε οπισθοδρομικοί. Είναι όμως ξεκάθαρο, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Το θέμα είναι άλλο. Ποιός μας εγγυάται, ότι η ΤΝ θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τα συμφέροντα αυτών που τη χειρίζονται, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε καταστάσεις που θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου... Terminator;