Για το βιβλίο του «Η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης: Σε ποιον ανήκει το μέλλον;» μίλησε στην εκπομπή "Ανιχνεύσεις" του Παντελή Σαββίδη ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Γιώργος Χατζηβασιλείου.

«Μέσα από τα εργαστήρια της τεχνητής νοημοσύνης βγαίνει στις μέρες μας η σπίθα μιας αληθινής κοσμογονίας. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή επανάσταση αποτελούν έναν βέβαιο πρωταγωνιστή του 21ου αιώνα. Οι κολοσσιαίες δυνατότητες κι οι απειλές που δημιουργούν θα αλλάξουν βαθιά τον κόσμο μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Θα φέρουν τον άνθρωπο μπροστά σε κάποιες από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχει ποτέ αντικρύσει. Τις πλέον κομβικές από αυτές αναζητά και συζητά η διάλεξη που θα γίνει στο ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο της έκθεσης “Connected – Η ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο”.

Η τεχνητή νοημοσύνη μας καλεί να συλλογιστούμε τη σύγχρονη τεχνολογία όχι μόνο τεχνολογικά – αλλά μαζί φιλοσοφικά και εκπαιδευτικά. Οι νέες γενιές καλούνται να εκπαιδευθούν στην ηθική της νέας τεχνολογίας. Είναι οι νεανικές τους προσλαμβάνουσες που θα ορίσουν και τις μελλοντικές τους απαιτήσεις απ’ το πρωτοφανές σύμπαν τεχνολογίας που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται».

Ο Γιώργος Χατζηβασιλείου είναι Διδάκτορας στη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (ΑΠΘ). Είναι δημοσιογράφος, δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ “Animated Φιλόσοφοι”, μιας τηλεοπτικής εκπομπής που εκλαϊκεύει σύνθετες φιλοσοφικές θεωρίες με τρόπο ψυχαγωγικό. Έχει συνεργαστεί δημοσιογραφικά με ΜΜΕ από τον χώρο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του έντυπου και ψηφιακού Τύπου (ANT1, Σκάι, Rainbow, Athens Voice, Παρατηρητής, Αγγελιοφόρος κ.ά.), δίνει διαλέξεις σε σχολεία για τη φιλοσοφία και είναι ο κειμενογράφος της έκθεσης “Connected – Η ιστορία των υπολογιστών και η ζωή με το Διαδίκτυο” του ΝΟΗΣΙΣ, για τη ζωή πριν και μετά το internet.