Το υπουργικό συμβούλιο της Ένωσης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Narendra Modi ενέκρινε το σχέδιο Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας για την ενίσχυση της καινοτομίας οικοσυστημάτων.

Ο 5ος Εμπορικός Διάλογος Ινδίας-ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου κατά την επίσκεψη της Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο στην ασιατική χώρα.

Κατά τη συνάντηση, ο Εμπορικός Διάλογος ξεκίνησε εκ νέου με στρατηγική εστίαση στην ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, το κλίμα και τη συνεργασία καθαρής τεχνολογίας, την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς και τη διευκόλυνση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, ιδιαίτερα των ΜΜΕ και των νεοφυών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Υπουργικό Συμβούλιο.

Περιλάμβανε τη δημιουργία μιας νέας Ομάδας Εργασίας για το ταλέντο, την καινοτομία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς (TIIG) στο πλαίσιο του Εμπορικού Διαλόγου. Η Ομάδα Εργασίας θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες των νεοφυών επιχειρήσεων που εργάζονται προς τους στόχους του iCET, ειδικά στον εντοπισμό συγκεκριμένων ρυθμιστικών εμποδίων στη συνεργασία και στην ενίσχυση της μεγαλύτερης συνδεσιμότητας μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας μας με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω συγκεκριμένων ιδεών για κοινές δραστηριότητες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτησαν τον Ιούνιο τις προσπάθειες για την καθιέρωση μιας "Χειραψίας Καινοτομίας"; που θα συνδέει τις δύο πλευρές' δυναμικά οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ρυθμιστικά εμπόδια στη συνεργασία και προωθούν την καινοτομία και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες (CET).

Προκειμένου να επισημοποιηθεί η συνεργασία υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας μεταξή των κυβερνήσεων Ινδίας καιΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο στις 14 Νοεμβρίου.

Στο δελτίο τύπου, το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε, «Το πεδίο της συνεργασίας θα περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων (Innovation Handshake) Ινδίας-ΗΠΑ, συμβούλια με τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των hackathon και «Open Innovation»; προγράμματα, ανταλλαγή πληροφοριών και άλλες δραστηριότητες."

Προστίθεται, «Το Μνημόνιο Συνεννόησης έθεσε τις βάσεις για δύο μελλοντικές εκδηλώσεις Innovation Handshake που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2024, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα επενδυτικό φόρουμ που στοχεύει να βοηθήσει τις νεοφυείς εταιρείες των ΗΠΑ και της Ινδίας να αξιοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες και τα προϊόντα του και ένα «hackathon» στη Silicon Valley, όπου νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Ινδίας θα παρουσιάσουν ιδέες και τεχνολογίες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων." Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα συμβάλει στην ενίσχυση των εμπορικών ευκαιριών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Ο υπουργός Εμπορίου της Ένωσης Piyush Goyal και η Αμερικανίδα ομόλογός του Gina Raimondo διοργάνωσαν μια στρογγυλή τράπεζα στον κλάδο και εγκαινίασαν επίσημα τις δύο χώρες' φιλόδοξη «Καινοτομία Χειραψία» ατζέντα, την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Μόντι παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσημης κρατικής επίσκεψης του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2023 νωρίτερα φέτος.

Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Ινδίας και τη Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας, Διευθύνοντες Σύμβουλοι από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, στελέχη από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων στον κρίσιμο και αναδυόμενο τεχνολογικό χώρο συζήτησαν πώς να ενίσχυση της τεχνολογικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Raimondo είπε: «Μέσω της Χειραψίας Καινοτομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία αναπτύσσουν μια κρίσιμη τεχνολογική συνεργασία που θα ενισχύσει περαιτέρω το διασυνδεδεμένο οικοσύστημά μας καινοτομίας».

"Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπορικής σχέσης ΗΠΑ-Ινδίας και ανυπομονώ να αξιοποιήσω αυτήν την πρόοδο με τον Υπουργό Goyal για να βοηθήσω τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Ινδίας να επιτύχουν"," αυτή πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Piyush Goyal είπε: «Η χειραψία καινοτομίας σηματοδοτεί μια κοινή δέσμευση για την ενίσχυση του οικοσυστήματος των startup και την προώθηση της συνεργασίας σε Κρίσιμες και Αναδυόμενες Τεχνολογίες μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Πρόσθεσε, «Η υπογραφή ΜΣ για την ενίσχυση των οικοσυστημάτων καινοτομίας μέσω μιας χειραψίας καινοτομίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας Ινδίας-ΗΠΑ για τον 21ο αιώνα».

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr