Πρόκειται για τους ομοϊδεάτες «διαδικτυακούς φίλους» σας ή μήπως για τους οικείους «εραστές»; Πρόκειται για «φίλους» που νοιάζονται ή μήπως για χρήσιμους «καλούς Σαμαρείτες»; Ή μήπως, όλα αυτά είναι απλώς γλυκές «παγίδες» που στήνουν οι μυστικές υπηρεσίες; Με αυτό τον τρόπο προειδοποίησε το κοινό, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Το υπουργείο παρέθεσε διάφορες περιπτώσεις που βασίζονται σε περιστατικά της πραγματικής ζωής με χαρακτήρες για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν ψευδώνυμα στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο WeChat.
Ένας δευτεροετής φοιτητής ονόματι Liu σε μια παράκτια πόλη της νότιας Κίνας γνώρισε μια γυναίκα με το όνομα Xiao Min μέσω μιας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από λίγες ημέρες συνομιλίας, η σχέση τους κλιμακώθηκε γρήγορα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η «στοργική» Xiao Min προώθησε τον Liu σε μια δουλειά μερικής απασχόλησης σε ένα περιοδικό, η οποία περιελάμβανε τη λήψη φωτογραφιών τουριστών και σκαφών αναψυχής στο τοπικό λιμάνι, με αμοιβή εκατοντάδων γιουάν για κάθε βάρδια.
Ο Liu σκέφτηκε ότι ήταν μια επωφελής και για τους δύο κατάσταση, καθώς και θα μπορούσε να κερδίσει επιπλέον χρήματα αλλά και να μπει στην καρδιά της Xiao Min, οπότε δέχτηκε με χαρά. Έβγαλε φωτογραφίες από την παραλία και τα γιοτ στη γραφική περιοχή και τις έστειλε στην Xiao Min, λαμβάνοντας εγκαίρως τη συμφωνημένη πληρωμή. Αργότερα, η Xiao Min ζήτησε επιπλέον από τον Liu να τραβήξει φωτογραφίες από την άφιξη και την αναχώρηση στρατιωτικών πλοίων σε μια καθορισμένη τοποθεσία και του ζήτησε να χρησιμοποιήσει άλλες εφαρμογές κάνοντας χρήση «κωδικών λέξεων» όταν θα ερχόταν σε επικοινωνία μαζί της.
Αφού συνεχίστηκε η συνεργασία τους για κάποιο καιρό, η Xiao Min αγόρασε στον Liu ένα τηλέφωνο και ένα ηλεκτρικό σκούτερ για τη φωτογράφηση, καλύπτοντας ακόμη και το ενοίκιο για ένα σπίτι κοντά σε μια στρατιωτική βάση.
Στην πραγματικότητα, ο Liu είχε ήδη συνειδητοποιήσει την κατασκοπευτική ταυτότητα τής Xiao Min, αλλά συνέχιζε να τυφλώνεται από την απληστία και τον ευσεβή πόθο.
Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας ανακάλυψε γρήγορα τις παράνομες δραστηριότητες του Liu, τις οποίες και σταμάτησε. Λόγω της έγκαιρης παρέμβασης της υπηρεσίας, απετράπησαν τα χειρότερα. Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας δεν άσκησε ποινικές διώξεις κατά του Liu, αλλά η ακαδημαϊκή του πορεία και η ζωή του δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.
Σε μια άλλη περίπτωση, καθώς πλησίαζε η περίοδος αποφοίτησης, ένας φοιτητής ονόματι Wang που φοιτούσε σε ένα πανεπιστήμιο δημοσίευσε το βιογραφικό του σε μια εφαρμογή αναζήτησης εργασίας μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Σύντομα, ένας διευθυντής «Zhang» από μια εταιρεία ερευνών επικοινώνησε μαζί του. Αρχικά, ο «Zhang» ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιούσε θαλάσσιες περιβαλλοντικές έρευνες και ζήτησε από τον Wang να τραβήξει φωτογραφίες από γιοτ και πλοία στη θάλασσα, προσφέροντας γενναιόδωρα χρήματα. Αργότερα, σταδιακά καθοδήγησε τον Wang να πάει προς στρατιωτικά ευαίσθητες περιοχές για να τραβήξει φωτογραφίες στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων.
Το αίτημα αυτό προκάλεσε υποψίες και εγρήγορση στον Wang, με αποτέλεσμα να διακόψει αμέσως την επαφή με το άλλο άτομο και να καταγγείλει το περιστατικό στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 12339, με τη βοήθεια ενός καθηγητή.
Επιβεβαιώθηκε ότι ο «διευθυντής «Zhang» ήταν πράγματι μέλος μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών. Στη συνέχεια, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας επαίνεσε και επιβράβευσε τον Wang για την προληπτική αναφορά του. Το περιστατικό αναφέρθηκε δημοσίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκαλώντας εκτεταμένο αντίκτυπο στην κοινωνία.
Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας προειδοποιεί ότι το προσωπικό ξένων μυστικών υπηρεσιών μπορεί να χρησιμοποιεί μεθόδους όπως η δημιουργία φίλων μέσω «ρομαντικών σχέσεων» ή η αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο για να ζητήσει από τους ανθρώπους να συλλέξουν έγγραφα, να διανείμουν έρευνες ή να τραβήξουν φωτογραφίες τοπίων και κτηρίων με το πρόσχημα νόμιμων δραστηριοτήτων γι' αυτούς, χρησιμοποιώντας επικερδείς ανταμοιβές ως δόλωμα.
Μόλις αποκτήσουν αυτές τις πληροφορίες, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν απειλές, δελεασμούς ή εκβιασμούς για να ασκήσουν έλεγχο στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα το θύμα να μην έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει εύκολα.
«Εάν παρατηρήσετε ύποπτη συμπεριφορά άλλων που συλλέγουν εμπιστευτικές ή ευαίσθητες πληροφορίες μέσω διαφόρων καναλιών, παρακαλείστε να το αναφέρετε στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 12339, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναφοράς, του επίσημου λογαριασμού WeChat της υπηρεσίας ή απευθείας στην τοπική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας», δήλωσε το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.
ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr