Τον ρόλο των σύγχρονων τεχνολογιών στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία εξετάζει άρθρο στο Geopolitico. Το άρθρο εστιάζει στη χρήση ρομποτικών συστημάτων, drones και τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τις εμπόλεμες πλευρές, υπογραμμίζοντας πώς αυτές οι τεχνολογίες αλλάζουν τη φύση του πολέμου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα drones, εξοπλισμένα με AI, χρησιμοποιούνται για αναγνώριση, επιτήρηση και στοχευμένες επιθέσεις, προσφέροντας πλεονέκτημα ακρίβειας και ταχύτητας. Η Ουκρανία έχει αξιοποιήσει τέτοια συστήματα για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνολογίες για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της. Επιπλέον, η AI βοηθά στην ανάλυση δεδομένων, την πρόβλεψη κινήσεων του εχθρού και τη βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Το άρθρο τονίζει επίσης τις ηθικές και στρατηγικές προκλήσεις που προκύπτουν, όπως ο κίνδυνος κλιμάκωσης λόγω της αυτονομίας των όπλων και η ανάγκη για διεθνή ρύθμιση της χρήσης τέτοιων τεχνολογιών. Τέλος, επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί ως «εργαστήριο» για την εξέλιξη και τη δοκιμή αυτών των τεχνολογιών, με πιθανές επιπτώσεις στη μελλοντική πολεμική τακτική παγκοσμίως.
Ο Bernard Marr είναι ένας παγκοσμίου φήμης φουτουριστής, επιρροής και ηγέτης της σκέψης στους τομείς των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, με πάθος να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για το καλό της ανθρωπότητας. Είναι συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις πάνω από 20 βιβλίων, γράφει μια τακτική στήλη για το Forbes και συμβουλεύει και καθοδηγεί πολλούς από τους πιο γνωστούς οργανισμούς στον κόσμο. Έχει ένα συνδυασμένο κοινό 4 εκατομμυρίων ανθρώπων στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και στα ενημερωτικά δελτία του και κατατάχθηκε από το LinkedIn ως ένας από τους 5 κορυφαίους παράγοντες επιρροής επιχειρήσεων στον κόσμο.
Τα τελευταία βιβλία του Bernard είναι «Future Skills», «The Future Internet», « Business Trends in Practice », « Gerative AI in Practice » και « AI Strategy ».
Παρακάτω δημοσιεύομε απόσπασματα του σημαντικού του κειμένου:
Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Από αυτόνομα drones έως αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου που έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν δράστες εγκλημάτων πολέμου, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει πεδίο δοκιμών για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο.
Μεγάλο μέρος αυτής της τεχνολογίας έχει παρασχεθεί από δυτικές εταιρείες. Ακριβώς όπως ο Δαβίδ θριάμβευσε επί του Γολιάθ χάρη στο τεχνολογικό του πλεονέκτημα, η ελπίδα είναι ότι η υποστήριξή τους θα δώσει στην Ουκρανία ένα πλεονέκτημα έναντι του πολύ μεγαλύτερου Ρώσου αντιπάλου της.
Από το τόξο και το βέλος μέχρι την ατομική βόμβα, ο πόλεμος ήταν πάντα βασικός μοχλός της τεχνολογικής προόδου. Αλλά με έναν Αμερικανό στρατηγό που περιγράφει τον αντίκτυπό του στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική θεμελιώδη αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία», ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να σημαίνει για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται και κερδίζονται οι συγκρούσεις στο μέλλον.
Πώς χρησιμοποιείται το Being AI στην Ουκρανία;
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει θέσει την τεχνολογία γενικά —και την τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα— στην πρώτη γραμμή της πολεμικής στρατηγικής της από την έναρξη της σύγκρουσης το 2022.
Όταν ξέσπασε πόλεμος στη χώρα όπου 300.000 απασχολούνται στον τομέα της τεχνολογίας, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις στράφηκαν στην ανάπτυξη που θα βοηθούσε την πολεμική προσπάθεια.
Η κυβέρνηση μάλιστα δημιούργησε μια πλατφόρμα χρηματοδότησης, την Brave1 , για να επιτρέψει στις εταιρείες να παρουσιάσουν προϊόντα αμυντικής τεχνολογίας στους επενδυτές. Αναφέρεται ότι έχει λάβει χιλιάδες υποβολές.
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έχουμε δει στην Ουκρανία είναι η χρήση αυτόνομων drones. Ενώ τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία, αυτά συνήθως οδηγούνται από ανθρώπους εξ αποστάσεως. Σήμερα, στην Ουκρανία, φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί drones που είναι ικανά να παρακολουθούν και να εμπλέκουν εχθρούς χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση — με άλλα λόγια, αληθινά ρομπότ δολοφόνων .
Υπάρχει επίσης το BAD One , ένα αυτόνομο ρομπότ που μοιάζει με σκύλο, σχεδιασμένο από τη βρετανική εταιρεία Alliance, το οποίο κινείται κρυφά μέσα από ζώνες μάχης και εντοπίζει εχθρικές τοποθετήσεις καθώς και ναρκοπέδια χρησιμοποιώντας θερμική όραση. Μπορεί επίσης να μεταφέρει πυρομαχικά για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτών ενώ αυτοί εμπλέκονται σε μάχες.
Και ο ουκρανικός στρατός έχει επίσης επιδείξει τη χρήση ενός αυτόνομου πολυβόλου , το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει και να στοχεύσει εχθρούς που κινούνται στο πεδίο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Geopolitico.gr