Facebook Pixel Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Ο εφιάλτης των βετεράνων!
| 2021-09-27 19:46:00

Ο εφιάλτης των βετεράνων! Ψυχολογικά προβλήματα βιώνουν οι πολεμιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Sportdog Team
Ο εφιάλτης των βετεράνων! Ψυχολογικά προβλήματα βιώνουν οι πολεμιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τόσο Αρμένιοι όσο και Αζέροι στρατιώτες έχουν στοιχειωθεί από μετατραυματικό στρες.

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Ο εφιάλτης των βετεράνων! Ψυχολογικά προβλήματα βιώνουν οι πολεμιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αϋπνία και εφιάλτες, ταχυπαλμίες και επιθετικότητα είναι μερικά από τα ψυχολογικά τραύματα που στοιχειώνουν τους στρατιώτες που πολέμησαν στον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν χρόνο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, αναφέρεται σε άρθρο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Χιλιάδες βετεράνων και από τις δύο πλευρές υποφέρουν από μετατραυματικό στρες (PTSD). Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εργάζονται για να επεκτείνουν την πρόσβαση στην ψυχολογική φροντίδα των πρώην στρατιωτών. Ωστόσο είναι τεράστια πρόκληση να προσεγγιστούν όλοι όσοι χρειάζονται βοήθεια.

Επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας και στις δύο χώρες υποστηρίζουν την ύπαρξη παρωχημένων αντιλήψεων γύρω από την ψυχιατρική θεραπεία, κάτι που θέτει εμπόδια στις προσπάθειας να βοηθηθούν οι βετεράνοι από το PTSD.

«Μόνο το ένα τέταρτο των βετεράνων πολέμου συμφωνούν να υποβληθούν σε θεραπεία», αναφέρει ο δρ.Χαχατούρ Γκασπαριάν από το Ψυχολογικό Κέντρο Ίντρα στην αρμενική πρωτεύουσα, Ερεβάν.

«Η κοινωνία πρέπει να διδαχθεί, ότι δεν υπάρχει τίποτα το ντροπιαστικό με την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο, αυτό είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε.

Αμφότερες οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν κέντρα ψυχολογικής αποκατάστασης για βετεράνους, πρώην αιχμαλώτους πολέμους και τις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοούντων.

Ο Νταβίντ Στεπανιάν που γλίτωσε παρά τρίχα από τον θάνατο την πρώτη μέρα του πολέμου, όταν ένα βλήμα των Αζέρων ανατίναξε ένα αυτοκίνητο, από το οποίο μόλις είχε εξέλθει, είναι ακόμα ζωντανός. Ο 21χρονος τραυματίστηκε στον πόλεμο και μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί του είπαν, ότι μία σφαίρα από ελεύθερο σκοπευτή του διαπέρασε το δέρμα μερικά χιλιοστά δίπλα από την καρδιά του. Η σφαίρα είναι ακόμα καρφωμένη στο στήθος του και όλο το σώμα του είναι σημαδεμένο. Αλλά η ψυχολογική πληγή που του άφησε ο πόλεμος είναι μεγαλύτερη.

Τέσσερις μήνες, όπως είπε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί καλά. Έβλεπε εφιάλτες από τον πόλεμο στα όνειρά του, όπως ότι περπατούσε για ώρες.

«Δεν μπορούσα να αλληλεπιδράσω με την οικογένεια ή τους φίλους και εν τέλει αποφάσισα να λάβω ιατρική βοήθεια» είπε στο AFP. «Οι χειρότερες αναμνήσεις από τον πόλεμο ήταν οι στιγμές που βλέπεις τραυματισμένο φίλο δίπλα σου, αλλά δεν μπορείς να τον βοηθήσεις, επειδή ο εχθρός βάλλει κατά ριπάς», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, οχτώ συνεδρίες με ψυχολόγο τον βοήθησαν να νιώσει ανακο΄θφιση και τώρα μπορεί να κοιμηθεί πάνω από τέσσερις ώρες τη νύχτα.

Δεν έχουν όλοι όμως πρόοδο.

Ο Αζέρος βετεράνος Ασίφ Μαχαράμοφ, ο οποίος υπέφερε από τραυματισμό στο κεφάλι και είδε τον αρχηγό του να πεθάνει, τώρα εργάζεται ως φύλακας ιδιωτικής ασφάλειας σε εγκαταστάσεις πετρελαίου έξω από το Μπακού και νιώθει, ότι η ζωή του στερείται προοπτικής.

«Αν παντρευτώ ποτέ, τότε δεν θα υπάρχει μουσική στο γαμήλιο τραπέζι», είπε. «Ξέρω κόσμο που δεν θα παντρευτούν ποτέ, επειδή πέθαναν στον πόλεμο».

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags