Η Σουηδία, πρώτος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας, εμφανίζεται στη διοργάνωση μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Πέραν της ορθής αντιμετώπισής της από το τεχνικό τιμ και τους παίκτες, η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται να ομάδα-φόβητρο. Έχει δύο καλούς παίκτες από το ΝΒΑ (Γέρεμπκο-Τέιλορ), 2-3 καλούς ρολίστες ( Γκραντ, Μασάμπα, Γκάντεφορς), πέραν τούτου… ουδέν όμως, κι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η εθνική μας θα πρέπει να επιδείξει… αυτοκτονικές τάσεις για να κινδυνεύσει με ήττα, αλλιώς –με σοβαρότητα, συνέχεια και συνέπεια στο παιχνίδι της, σε άμυνα και επίθεση- δεν μπορεί να κινδυνεύσει από μια χώρα που έχει 50 ήττες σε 55 αγώνες στην ιστορία της διοργάνωσης. Ξεκάθαρα πράγματα, δηλαδή.

Και στην τελική, αν αναζητά κανείς τη διάκριση, αυτή δεν μπορεί ποτέ να περνά από ένα ματς με τη Σουηδία, όσο κι αν –σωστά είπε ο Τρινκιέρι- εκείνοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν κι είναι ευτυχείς με την παρουσία και μόνον στη διοργάνωση. Το ματς είναι στα χέρια και τις διαθέσεις της ελληνικής ομάδας και δεν πρόκειται να επεκταθώ σε αναλύσεις…

Κατόπιν αυτών, καλά κάνουν οι ιθύνοντες της εθνικής και προσέχουν κάθε λεπτομέρεια γι αυτό το ματς, γιατί σε τέτοια τουρνουά ήττα στην πρεμιέρα είναι καταστροφή, ενώ η νίκη συνιστά ένα φυσιολογικό- αυτονόητο αποτέλεσμα, με το οποίο ουδείς θα ασχοληθεί αμέσως μετά τη λήξη.

Κι εδώ που τα λέμε… κρίμα δεν είναι μετά από 14 ολόκληρα χρόνια κι 6 νικηφόρες πρεμιέρες να υποστούμε το σοκ ενός αρνητικού αποτελέσματος από το… πουθενά?

Θα έλεγα μάλιστα, πως το «ύπουλο» ματς της πρεμιέρας του ομίλου είναι το εναρκτήριο, μεταξύ Τουρκίας-Φινλανδίας. Κι αυτό, γιατί μπορεί οι Τούρκοι να προβάλουν ως ένα εκ των φαβορί για την πρόκριση, οι Φινλανδοί ωστόσο είναι σοβαρή ομάδα, συγκροτημένη, με κολλεγιακή νοοτροπία, έμπειρους παίκτες στα ευρωπαικά παρκέ (Μότολα, Κόπονεν, Χαφ) και καλό, έμπειρο προπονητή. Δεν παραδίδονται εύκολα και αυτό που γνωρίζουν το κάνουν καλά για 40 λεπτά. Αν οι Τούρκοι τους υποτιμήσουν θα κληθούν στο τέλος να ξεπεράσουν σοβαρά προβλήματα…

Το ματς Ιταλίας-Ρωσίας θα είναι δείκτης για το μέλλον των (ελλειπών) αντιπάλων στη διοργάνωση. Η νίκη θα αποτελέσει ψυχολογική τόνωση για μια εκ των δύο ομάδων, η άλλη θα αναζητήσει τη «μεγάλη νίκη» για να ελπίζει στην πρόκριση, έχοντας χάσει από νωρίς πολύτιμο έδαφος και σημαντικό μέρος της αυτοπεποίθησής της.

Πηγή: pamesports.gr