Το... παραμύθι της πρεμιέρας δεν είχε δράκο για την Ελλάδα, όπως είχε για την Τουρκία και τα πράγματα εξελίχθησαν όπως ακριβώς ήθελε ο Αντρέα Τρινκιέρι. Με εξαίρεση το πρώτο πεντάλεπτο, η Εθνική ομάδα δεν συνάντησε την παραμικρή δυσκολία από τους Σουηδούς, μπήκε με το... δεξί στο Ευρωμπάσκετ και πλέον σκέφτεται κι επίσημα τα τρία κρίσιμα παιχνίδια που ακολουθούν με Ρωσία, Τουρκία και Ιταλία...
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έστειλε ένα «μήνυμα» με το τελικό +28 (79-51), ένα μήνυμα που δεν συνδυάζεται απαραιτήτως με την συνολική εμφάνιση, καθώς η δυναμικότητα της Σουηδίας δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα. Η Ελλάδα και ο Τρινκιέρι μπορούν να κρατήσουν συγκεκριμένα πράγματα από το πρώτο παιχνίδι, κάποια εξ αυτών είναι θετικά και κάποια άλλα είναι αρνητικά που θα πρέπει να βελτιωθούν όσο πλησιάζουν τα κρίσιμα.
Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι η Εθνική είχε συγκεκριμένο πλάνο για να ξεπεράσει το τρακ της πρεμιέρας. Μόλις ο Τρινκιέρι είδε την αδυναμία, έριξε στο παρκέ τους Μπουρούση, Καϊμακόγλου, ζήτησε να μεταφερθεί η μπάλα στα ζωγραφιστό και μέσα σε τρία λεπτά ήρθαν τα αποτελέσματα της επιλογής του.
Ο διεθνής σέντερ στα 8:27 που αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο, πρόλαβε να σημειώσει 12 πόντους με 5/6 δίποντα και ήταν η βασική αιτία για να μετατραπεί το 15-13 του 10' σε 39-21. Από δίπλα, ο Κώστας Καϊμακόγλου που «έδεσε» στο παρκέ με τον Μπουρούση, κάλυψε όλες τις «τρύπες» στην άμυνα και μετατράπηκε σε δημιουργό από το χαμηλό ποστ, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο από τον προπονητή του.
Το δεύτερο που κρατάει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι ότι «διάβασε» με τον σωστό τρόπο τον αντίπαλο. Μπορεί η Σουηδία να είναι «ανοικτό βιβλίο», αλλά είναι διαφορετικό να το αντιμετωπίζεις στη θεωρία και διαφορετικά στην πράξη... Ο Τρινκιέρι είχε αναφερθεί στους Γιερέμπκο και Τέϊλορ και στην προσπάθεια που θα γίνει ώστε να απομονωθούν και το πέτυχε στο 100% με δεδομένο ότι οι δύο NBAεϊερ έμειναν σε... ρηχά νερά, με αποτέλεσμα και η συνολική παραγωγικότητα των Σουηδών να αγγίξει μετά βίας τους 50 πόντους.
Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο, με δεδομένη την συνολική εικόνα του αγώνα και τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, είναι το γεγονός ότι ο Ιταλός βρήκε την ευκαιρία να κάνει τη διαχείριση χρόνου που θα φανεί χρήσιμη στη συνέχεια της α' φάσης. Με εξαίρεση τον Σλούκα που άγγιξε τα 25 λεπτά (24:27), ουδείς άλλος χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από 22', καθώς ήταν σαφές πως ο Τρινκιέρι θέλει να διατηρήσει την φρεσκάδα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Από την άλλη, μια νίκη με 28 πόντους δεν πρέπει να κρύβει τα αρνητικά στοιχεία... Είναι δεδομένο για παράδειγμα πως θα πρέπει να σταματήσει αυτό το... αστείο με τις ελεύθερες βολές. Η Εθνική είχε μόλις 58%, ενώ έφτασε στη διάρκεια του τέταρτου 10λεπτου να έχει χαμηλότερο του 50%. Οι βολές, όπως και κάθε είδους τέτοια λεπτομέρεια, κρίνουν τίτλους και η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανιστεί περισσότερο συγκεντρωμένη, γιατί αν οι βολές χάνονται στα εύκολα, τότε η μπάλα θα είναι... 100 κιλά πιο βαριά, όταν θα φτάσουν τα παιχνίδια που θα κρίνουν πρόκριση ή μετάλλιο.
Το δεύτερο στοιχείο που προκάλεσε εντύπωση, αλλά σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται από το άγχος της πρεμιέρας, είναι ο μεγάλος αριθμός λαθών (18), ειδικά στην πρώτη περίοδο (7). Η Εθνική θα πρέπει να πάει τα λάθη σε μονοψήφιο αριθμό, όπως έκανε στα περισσότερα φιλικά προετοιμασίας. Το τρίτο αφορά στην απόδοση κάποιων παιδιών που είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητοι στο rotation που θα χρειαστεί να κάνει ο Τρινκιέρι.
Για παράδειγμα, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Μπράμος, ο Παπανικολάου θα πρέπει να πατήσουν καλύτερα στο παρκέ απ' ό,τι πάτησαν στο παρκέ. Από τη μία πλευρά, είναι καλό μαντάτο για την Εθνική πως έφτασε στο +28 χωρίς το κάτι παραπάνω, από την άλλη θα πρέπει οι «μηχανές» να ζεσταίνονται όσο πλησιάζουμε στα δύσκολα...
Τουρκία: Χωρίς πλέι μέικερ, πού πας;
Η Τουρκία είναι άλλη μια απόδειξη πως το μπάσκετ είναι άθλημα των «κοντών» κι όχι των «ψηλών». Τι κι αν υπάρχουν οι σταρ τύπου Ιλιάσοβα και Τούρκογλου, τι κι αν η φροντ λάιν είναι πανίσχυρη, αν δεν υπάρχει ένας πόιντ γκαρντ να οργανώσει, τότε όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο. Η Τουρκία λοιπόν την πάτησε σαν πρωτάρα στις μεγάλες διοργανώσεις, παρουσίασε προβλήματα εφηβικής ομάδας και νωρίς - νωρίς χρειάζεται μολύβι και χαρτί για να μετρήσει το πώς θα προκριθεί.
Η Φινλανδία από την άλλη έκανε την έκπληξη που την δικαιούνταν στο 100% με βάση την συνολική εικόνα του παιχνιδιού. Αφού τα κατάφερε απέναντι στην Τουρκία, γιατί να μην τα καταφέρει και απέναντι στην υποδεέστερη θεωρητικά Ιταλία;
Πηγή: Goal