Το κλίμα στα ενδότερα μίας ομάδας μπορεί να φτάσει από το ζενίθ στο ναδίρ μέσα σε 24 ώρες, όπως μάθαμε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο μετά τις ήττες της Εθνικής από Ιταλία και Φινλανδία. Δεν είμαστε οι μοναδικοί που ζήσαμε τέτοια εναλλαγή συναισθημάτων.

Οι οικοδεσπότες Σλοβένοι νίκησαν την Ισπανία και ηττήθηκαν από Κροατία και Πολωνία. Οι Σκοπιανοί συνέτριψαν την ισχυρή Σερβία, αλλά έχασαν τα υπόλοιπα παιχνίδια τους και αποκλείστηκαν νωρίς. Οι Λιθουανοί υποχρεώθηκαν να πανηγυρίσουν μία ήττα, αφού βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού πριν μαζέψουν το -14 απέναντι στους Βόσνιους και το κατεβάσαν κάτω από το όριο ασφαλείας των 10 πόντων. Οι Γάλλοι έχασαν από την ανύπαρκτη Γερμανία πριν αντεπιτεθούν. Οι Μαυροβούνιοι ξεκίνησαν με θρίαμβο αλλά επέστρεψαν ήδη στην Ποντγκόριτσα. Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι δεν πρόφτασαν να σκάσουν ούτε χαμόγελο.

Η ίδια η αυτής μεγαλειότης Ισπανία συνειδητοποίησε ότι είναι τρωτή στα χέρια του παμπόνηρου Μπόζα Μάλκοβιτς. Μετά το τέλος της α’ φάσης, έμεινε αήττητη μία και μοναδική από τις 24 που ξεκίνησαν, ένα αουτσάιντερ μάλιστα, η Ιταλία. Ολες ανεξαιρέτως οι ομάδες πέτυχαν μία τουλάχιστον νίκη. Εμείς πώς καταφέραμε να πανηγυρίσουμε τρεις και μολαταύτα να φτάσουμε στη Λιουμπλιάνα με μαύρα πανιά στο κατάρτι;

Προσπαθώ να πω, ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. Οσο γρήγορα φτάνει το τρενάκι από την κορυφή στον βυθό, άλλο τόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει στους αιθέρες. Παρά τα ελαττώματά της, η Εθνική μας παραείναι καλή για να παραδοθεί αμαχητί στους αντιπάλους που την περιμένουν. Αυτοί, πάλι, παραείναι θνητοί για να προκαλέσουν τρόμο.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι πνίγηκε στους επαίνους στο πρώτο τριήμερο, αλλά τώρα βάλλεται και καλείται να δώσει απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματα, διατυπωμένα συχνά από χείλη άσχετων και ουρανοκατέβατων. Τα έχει ζήσει και στην πατρίδα του αυτά.

Το στοίχημα που αντιμετωπίζει είναι διττό: αφ’ενός να ανορθώσει το εμφανώς πεσμένο ηθικό και αφ’ετέρου να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να βγάλει μπροστά τα πατροπαράδοτα χαρακτηριστικά της ομάδας.

Οι νίκες του πρώτου τριημέρου επιτεύχθηκαν με μέσο παθητικό 61 πόντων και έφεραν την Εθνική μας στη λίστα με τις καλύτερες αμυντικές επιδόσεις του τουρνουά. Επειτα, μας πήραν παραμάζωμα ο Μπελινέλι και ο Κοπόνεν. Στην αναμέτρηση με την πλημμυρισμένη από ικανούς γκαρντ Ισπανία, η ελληνική ομάδα καλείται να κρατήσει το φρούριο με την λειψή περιφερειακή της γραμμή και να επιβεβαιώσει τη θεωρητική κυριαρχία της στους ψηλούς.

Χρειάζεται όμως τόλμη, θάρρος, αισιοδοξία και καθαρό μυαλό. Εάν υπάρχουν φοβιτσιάρηδες και πελαγωμένοι στην Εθνική μας, καλό είναι να μείνουν στα αποδυτήρια. Το πάθος, η αυταπάρνηση και η σκέψη είναι που μας μετέτρεψαν από Φινλανδία του νότου σε υπερδύναμη.

* Οσο για τα βαθμολογικά δεδομένα, η Εθνική μας εξασφαλίζει τη συμμετοχή στα προημιτελικά εάν πετύχει 3 νίκες. Εφ’όσον ξεκινήσει με ήττα από τους Ισπανούς και νικήσει Σλοβένους και Κροάτες, έχει ελπίδες πρόκρισης, αλλά χρειάζεται βοήθεια από άλλους. Το σενάριο που τη βολεύει απαιτεί νίκη της Ιταλίας επί της Κροατίας και 3 ήττες των Φινλανδών στα ισάριθμα παιχνίδια τους. Θα τρώμε τα νύχια μας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας μέχρι να βεβαιωθούμε.

Πηγή: novasports.gr