Με αδέλφια, γιούς και πατεράδες να έχουν βρεθεί αντίπαλοι. Για πρώτη φορά, όμως, μεθαύριο Σάββατο (1/11, 17:00) στο «Παλατάκι» και στο πλαίσιο της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Κόροιβος για την 4η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ θα βρεθούν αντίπαλοι πατέρας και γιός από τις δύο άκρες των πάγκων!

 

Πατέρας και γιός έχουν βρεθεί ξανά αντίπαλοι στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Με τον γιό (Γιώργος Διαμαντόπουλος με την φανέλα του Παπάγου και Ντούσαν Σάκοτα με τον Παναθηναϊκό), ωστόσο, να βρίσκεται στο παρκέ και τον πατέρα στον απέναντι πάγκο (Κώστας Διαμαντόπουλος σε εκείνο του Σπόρτιγκ και Ντράγκαν Σάκοτα στου Ολυμπιακού). Για πρώτη φορά στην αναμέτρηση στο «Παλατάκι» θα βρεθούν αντίπαλοι ως προπονητές πατέρας και γιός. Ο Σούλης Μαρκόπουλος από τον πάγκο του ΠΑΟΚ θα καμαρώσει τον γιό του Χάρη, στην απέναντι πλευρά, στον πάγκο του Κοροίβου, αλλά ως επαγγελματίας και άνθρωπος του αθλητισμού θα κάνει το παν για να τον νικήσει.

 

Το ίδιο, η επιθυμία για νίκη παρά την σχέση που τους συνδέει, ισχύει για τον Χάρη Μαρκόπουλο, που στο ξεκίνημα της καριέρας του ως χεντ κόουτς στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ από τον πάγκο του «νεοφώτιστου» Κοροίβου Αμαλιάδας, θα βρεθεί αντιμέτωπος του πατέρα και μπασκετικού μέντορα του. Ο Χάρης Μαρκόπουλος ήταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια ο άμεσος συνεργάτης του Σούλη στον «Δικέφαλο». Σε αυτό το διάστημα πρόσφερε και βοήθησε πολύ τον πατέρα του (όπως έχει τονίσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ), αλλά και έμαθε για το μπάσκετ και την ζωή από τον κόουτς Σούλη Μαρκόπουλο ακόμη περισσότερα από όσα διδάχθηκε από τον πατέρα Σούλη Μαρκόπουλο.

 

Ο κόουτς του «Δικέφαλου» προσπαθεί να αντιμετωπίσει ψύχραιμα την συνάντηση με το βλαστάρι του: «Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, είναι αλήθεια αυτό, αλλά πρόκειται για κάτι που απασχολεί περισσότερο τα media και όχι εμάς. Είμαστε επαγγελματίες και πάντα, όταν έρχεται η ώρα του αγώνα το μυαλό είναι μόνο στην ομάδα σου και πουθενά αλλού. Με τους ρυθμούς που έχουμε, έτσι κι αλλιώς, είναι δύσκολο να προλάβουμε να κάνουμε την προετοιμασία μας όπως θέλουμε για τον κάθε αγώνα, οπότε αναπόφευκτα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αλλαγές στον τρόπο σκέψεις και προετοιμασίας. Είναι πάντως ένα παιχνίδι όπως όλα τα άλλα και αυτό ισχύει και για τα συναισθήματα». 

 

 

Ασφαλώς, όμως, ο Σούλης Μαρκόπουλος δεν θα μπορούσε να αποφύγει να μιλήσει στοργικά για την προσπάθεια του Χάρη και να δώσει τις συμβουλές του: «Ο Χάρης έχει ξεκινήσει από φέτος έναν διαφορετικό δρόμο, δύσκολο, γεμάτο συγκινήσεις, συνεχόμενες προκλήσεις και εμπόδια. Έτσι είναι η δική μας δουλειά. Γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή, είναι αρκετά καταρτισμένος αλλά έχει και πολλά να μάθει ακόμη, όπως άλλωστε μαθαίνω και εγώ. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τον κρίνουμε, Έχει τις προϋποθέσεις για να κάνει καριέρα, δουλεύει, χρειάζεται και διορατικότητα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα συναντήσει με σωστό τρόπο».

 

Ο Χάρης Μαρκόπουλος αντί άλλης απάντησης συμπυκνώνει σε λίγες, αλλά συγκινητικές φράσεις τα όσο τον δίδαξε ο πατέρας του, για τον οποίο τονίζει ότι: «Δεν φτάνουν δύο ζωές για να του ανταποδώσω αυτά που μου έχει δώσει»! Παραδοχή που αναδεικνύει την ποιότητα του χαρακτήρα τόσο του Χάρη Μαρκόπουλου, όσο και του Σούλη.

 

Οι έξι φράσεις που συμπυκνώνουν τα διδάγματα του Σούλη στον Χάρη Μαρκόπουλο για την στάση ζωής και το μπάσκετ όπως τα μετέφερε μαζί με τα σχόλια του ο προπονητής του Κοροίβου:

 

«- Πριν αντιδράσεις, ΣΚΕΨΟΥ! (Έτσι με συμβούλευε πάντα και αυτό  κάνω).

 

- Πριν μιλήσεις, ΑΚΟΥ! (Πάντα τον άκουγα. Και όσες φορές δεν τον άκουσα βγήκα χαμένος. Είναι ένας σοφός του μπάσκετ).

 

- Πριν κριτικάρεις, ΠΕΡΙΜΕΝΕ! (Δεν περιμένω, δεν μπορώ και απαγορεύεται να τον κρίνω, ειδικά εγώ.).

 

- Πριν προσευχηθείς, ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ! (Προσεύχεται πάντα για μένα, πάντα συγχωρεί τα λάθη μου. Δεν μου φτάνουν δυο ζωές για να του ανταποδώσω αυτά που μου έχει δώσει).

 

- Πριν διεκδικήσεις, ΠΡΟΣΦΕΡΕ! (Η ζωή το έφερε έτσι και έχουμε καθήκον να διεκδικήσουμε  τη νίκη. Έχω χρέος να προσφέρω στην ομάδα που μου ανέθεσε τις τύχες της).

 

- Πριν εγκαταλείψεις, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΠΑΛΙ! (Αυτό το έμαθα στον ΠΑΟΚ  και δεν θα το εγκαταλείψω ποτέ)».