Ηταν, βλέπετε, αναμενόμενη από καιρό. Ο Καναδός άσος με τους δύο τίτλους MVP βασανίστηκε την τελευταία διετία από τραυματισμούς και έπαιξε ελάχιστο μπάσκετ στους Λέικερς. Δεν είναι δα κοτοπουλάκι της άνοιξης, αφού έκλεισε πριν από 1,5 μήνα τα 41 του χρόνια.
Φαινομενικά, το λεπτεπίλεπτο κορμί του δεν ήταν καμωμένο για να αντέξει δύο δεκαετίες συγκρούσεων με τα θηρία που στελεχώνουν τη θέση «1» στις ομάδες του ΝΒΑ. Να, όμως, που ο Νας έπαιξε μπάσκετ σε κορυφαίο επίπεδο μέχρι τα 38-39 του. Kέρδισε μάλιστα το δεύτερο MVP του στην τρυφερή ηλικία των 32 ετών, όταν άλλοι μπασκετμπολίστες αναζητούν σιγά σιγά τα εφάπαξ.
Το μπάσκετ του Νας ήταν ένας θρίαμβος του εγκεφαλικού μπάσκετ, εισαγωγής θαρρείς από την Ευρώπη ή έστω από τον Καναδά, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο λευκός γκαρντ με το καχεκτικό για τα δεδομένα του ΝΒΑ κορμί δεν κάρφωσε ποτέ την μπάλα στα μούτρα των αντιπάλων του, δεν γέμισε με τον όγκο του τη ρακέτα, δεν διέπρεψε στο ένας εναντίον ενός, δεν ξεσήκωσε το φιλοθέαμον αλλά «ακάτεχο» από μπάσκετ κοινό.
Ηταν όμως κομπιούτερ με σάρκα και οστά, ένας πλέι-μέικερ με όλη τη σημασία της λέξης, από εκείνους που καταλαβαίνουν τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή πολύ πριν ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά συμπαικτών και αντιπάλων. Ο μάγος της τελικής πάσας!
Θυμάμαι ότι τον πρωτοείδα -και εντυπωσιάστηκα από τη φλόγα του- σε έναν αγώνα του NCAA το 1994, όταν ταξίδεψα στη Μινεάπολις μαζί με τον Κώστα Μπατή για την περιγραφή του All-Star Game του ΝΒΑ. Θυμάμαι επίσης ότι γέλασα με την καρδιά μου το 2000, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνεϊ, όπου ο Νας οδήγησε τους Καναδούς (με 26π, 8ασ., 8ρ.) σε θρίαμβο επί των πρωταθλητών Κόσμου Γιουγκοσλάβων!
Δυστυχώς, ο Νας δεν κατόρθωσε να κερδίσει έναν τίτλο στο ΝΒΑ ούτε έπαιξε σε τελικούς ούτε κέρδισε κάποιον διεθνή τίτλο με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Εάν ήταν πολίτης των ΗΠΑ, θα έβρισκε σίγουρα θέση σε κάποια Ντριμ-Τιμ. Ο ταπεινός Καναδάς δεν έχει δικαίωμα σε τέτοια όνειρα.
Στην πραγματικότητα, ο Νας δεν ήταν καν Καναδός, αλλά Βρετανός, από Ουαλλό πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ! Η φαμίλια μετακόμισε στο Σασκάτσιουαν -όχι πολύ μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο- όταν ο μικρούλης Στιβ ήταν βρέφος 18 μηνών. Από την πατρίδα των γονιών του, κληρονόμησε την αγάπη του για την Τότεναμ.
Η προσωπική του τροπαιοθήκη από το μπάσκετ εξαντλείται στα δύο back-to-back τρόπαια MVP, από τη διετία 2005-6. Μόλις 10 μπασκετμπολίστες έχουν να επιδείξουν παρόμοιο κατόρθωμα: o Mάτζικ Τζόνσον, ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Μπιλ Ράσελ, ο Ουίλτ Τσάμπερλεν, ο Καρίμ Aμπντούλ-Τζαμπάρ, ο Μόουζες Μαλόουν, ο Λάρι Μπερντ, ο Τιμ Ντάνκαν, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Και ο μικροσκοπικός Στιβ Νας, που καλά καλά δεν πηδάει εφημερίδα! Το μυαλό του, όμως, τρέχει με ταχύτητες υπερηχητικές.
Tο έπαθλο του MVP του 2015 στο ΝΒΑ θα καταλήξει καταπώς φαίνεται σε έναν από τους Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Ράσελ Ουέστμπρουκ: τρεις γκαρντ που πρώτα σουτάρουν και μετά σκέφτονται. Υποψιάζομαι ότι ο Νας θα βγάζει σπυριά με το modus operandi της παινεμένης τριάδας.
Πηγή: sday.gr