Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος...

Ολα αυτά μετά τα δύο ματς στην Τουρκία, ουσιαστικά τα πρώτα φιλικά της ελληνικής ομάδας στην προετοιμασία της για το Ευρωμπάσκετ… Διότι το ματς με το Βέλγιο ήταν ξεμούδιασμα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Το φιλικό με την Τουρκία έβαλε τα πράγματα ακριβώς στη θέση τους. Η Εθνική βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα της προετοιμασίας της, ακόμα είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χρονιές τέτοιες μέρες (ας μην λησμονούμε ότι το πρώτο ραντεβού φέτος δόθηκε 1η Αυγούστου) και ακόμα ψάχνεται. Πρώτη ύλη υπάρχει, αλλά για να δέσουν όλα μαζί τα υλικά θέλει και δουλειά και πάνω απ’ όλα το “εγώ” να μπει κάτω από το “εμείς”. Αυτό το πράγμα σε μια Εθνική πρέπει να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ειδικά τούτο το καλοκαίρι, που υπάρχει μια ευχή και μια κατάρα. Ευχή είναι ότι δεν υπάρχει απουσία, κατάρα το ότι έχουν μαζευτεί τόσοι σπουδαίοι παίκτες και μεγάλες προσωπικότητες. Αν, όμως, αυτή η κατάρα ξεπεραστεί μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη ή για να την ακρίβεια μέχρι τα χιαστί ματς του Ευρωμπάσκετ, τότε μπορεί να δούμε και μετάλλιο. Ή ακόμα κι δεν ξεπεραστεί στο βαθμό που πρέπει, υπάρχουν οι προσωικότητες που θα κάνουν τη διαφορά σε ένα νοκ άουτ παιχνίδι… Ο,τι και να πούμε τώρα είναι νωρίς, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, γι αυτό και όσοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το χρυσό, μάλλον πρέπει να ανακαλέσουν. Οχι γιατί είδαμε το φιλικό με την Τουρκία, αυτό είναι το λιγότερο, αλλά γιατί το Ευρωμπάσκετ θα είναι πολύ δύσκολο και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλες σπουδαίες ομάδες.

Δεν χρειάζονται υπερβολές, λοιπόν, ούτε να φτάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Το πράγμα θα γίνει πολύ πιο εύκολο αν η Εθνική αποκτήσει την κατάλληλη χημεία και γίνει πραγματική ομάδα. Κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε στο τουρνουά της Πόλης, αν από τώρα η Εθνική ήταν έτοιμη τότε θα είχαμε αληθινό πρόβλημα. Καμία ομάδα δεν γίνεται να φτάσει στο 100% με δύο εβδομάδες προετοιμασίας, δεν είναι εύκολο να το πετύχει και μέχρι την έναρξη του τουρνουά. Μπορεί να βελτιωθεί και κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ.

Χρειάζεται όμως και δουλειά και ξεκαθάρισμα ρόλων στην Εθνική, διότι επί του παρόντος όλοι τα κάνουν όλα και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Μέσα από τα φιλικά ο καθένας πρέπει να βρει το δρόμο του και να αξιοποιηθεί καταλλήλως από τους προπονητές. Ακόμα όλοι είναι μπερδεμένοι και είναι λογικό, υπάρχει χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλα. Και το φιλικό με την Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος και ευλογία για την Εθνική. Και γιατί θα σταματήσουν οι φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το χρυσό και γιατί πειράχθηκε ο εγωισμό των διεθνών και γιατί το προπονητικό τιμ έλαβε από νωρίς το μήνυμα.

Πηγή: Superbasket.gr