Ο δόκτωρ Τζέκυλ και ο μίστερ Χάιντ φόρεσαν τα μπλε για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά και έστησαν καυγά για την καρδιά της επίσημης αγαπημένης, στο παρκέ της ήσυχης και ανυποψίαστης αυτή τη φορά Ζάγκρεμπ Αρένα.
Στον αγώνα με την Κροατία, κέρδισε το καλό και μας έφτιαξε το κέφι για ολόκληρο 48ωρο. Στο ραντεβού με τους Γεωργιανούς, βγήκε τελευταίος στη σκηνή ο κακός Τζέκυλ και άφησε στα χείλη μας στυφή γεύση.
Ποια είναι τελικά η αληθινή Εθνική Ελλάδας; Αυτή που μας έβγαλε τα μάτια στο αποψινό πρώτο ημίχρονο (και που σκάρωσε το χουνέρι της Κυριακής στους Κροάτες) ή το φάντασμα που έγινε έρμαιο στα χέρια των παιδιών του Καυκάσου;
Ποιαν από τους δύο να περιμένουμε στο κρίσιμο για την πνευματική ισορροπία της ομάδας ματς με τους Σλοβένους; Και ποια θα μπει στο αεροπλάνο για τη Λιλ;
Το φάντασμα έκανε την πρώτη του εμφάνιση μόλις άνοιξε η αυλαία. Αλλά ο Φώτης Κατσικάρης μυρίστηκε τη χαλαρότητα και έλαβε δραστικά μέτρα πριν προλάβουν να μαζευτούν μαύρα σύννεφα.
Στο 3ο κιόλας λεπτό του αγώνα, άλλαξε τα 3/5 της αρχικής πεντάδας (Σπανούλη, Πρίντεζη, Κουφό) και χτύπησε καμπανάκι προειδοποίησης για όλους. Η κατάσταση άλλαξε ώσπου να πεις «Ζήσης».
Μετά το τάιμ-άουτ, η Εθνική πέτυχε σερί 18-2 και εξαφανίστηκε στον ορίζοντα. Οι παντογνώστες που βιάστηκαν να πουν ότι η Γεωργία είναι καφενείο πήραν την απάντησή τους στο β’ ημίχρονο. Οι δικοί μας την έκαναν να μοιάζει τέτοιο.
Μετά την καίρια παρέμβαση Κατσικάρη, ζήσαμε το 17λεπτο του ονείρου. Στη διάρκεια της ανάπαυλας, το φύλλο της στατιστικής έμοιαζε με λαμπερό πετράδι: 9/12 τρίποντα, 61% ευστοχία, 16 ασίστ, μόλις 5 λάθη, 5 τάπες, 50 πόντοι στο κοντέρ και 22 παθητικό, τέλειες επιλογές, στο +28 η διαφορά.
Απέναντι σε αντίπαλο, που, όχι, δεν ήταν ούτε καφενείο ούτε καφετέρια ούτε καψιμί.
Και μετά, ο δόκτωρ Τζέκυλ. Η χαλαρότητα, η αδράνεια, η αφλογιστία, η απροσεξία, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, το θολωμένο μυαλό. Άνευ λόγου και αιτίας. Η ομάδα έπαψε να μυρίζει αίμα και έβαλε τον αυτόματο πιλότο.
Το δεύτερο ημίχρονο τελείωσε με σκορ 29-46. Με 10/21 εντός παιδιάς, με 9 λάθη, με 8/15 βολές, με άψυχο κορμί και με άδειο κεφάλι. Η Γεωργία έβαλε 17/27 σουτ και μάζεψε 5 ριμπάουντ παραπάνω. Οι σύνθετες άμυνες του σεμιναρίστα Κοκοσκόφ μπλόκαραν τους Έλληνες διεθνείς και έδωσαν πυξίδα στους επόμενους αντιπάλους της ελληνικής ομάδας.
Βεβαίως, το 50-22 του α’ ημιχρόνου αποδείχθηκε αναπαυτικό μαξιλαράκι. Στον αγώνα όπου το κουαρτέτο Σπανούλης, Μπουρούσης, Πρίντεζης, Σλούκας πέτυχε συνολικά μόλις 14 πόντους, τα πόδια έμειναν στεγνά.
Οι τέσσερις έκαναν τη ζημιά τη σωστή βραδιά, στον αγώνα που σημαδεύτηκε εξαρχής με κόκκινο μαρκαδόρο. Απόψε, ο MVP της Κυριακής Σπανούλης δεν έκανε ούτε ένα σουτ σε 20 λεπτά συμμετοχής! Πέτυχε τους μοναδικούς πόντους με βολές, δευτερόλεπτα πριν αποχωρήσει.
Άλλα 20 λεπτά έπαιξε ο Κώστας Καϊμακόγλου, που σιγά σιγά δικαιολογεί την παρουσία του στη 12άδα. Αντιθέτως, έμεινε ανενεργός ο Στράτος Περπέρογλου.
Ο «ντεφορμέ» Νικ Καλάθης έκανε βραδιά καριέρας με 19 πόντους και 8 ασίστ, με μοναδική μουντζαλιά ένα φτηνό λάθος απέναντι στον Πούλεν. Ο Ζήσης ήταν ρομπότ στο α’ ημίχρονο, ενώ ο Αντετοκούνμπο ξαναβρήκε το χαμένο τρίποντο και έπαιξε (όπως και στην πρεμιέρα) περισσότερο από κάθε άλλον.
Εάν υπάρχει λεπτομέρεια άξια να κρατηθεί ως κέρδος για τη συνέχεια, αυτή είναι το ποιοτικό 8λεπτο του Κώστα Παπανικολάου στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ο «Παπ» υστέρησε και μετά δεν τον χωρούσε ο τόπος.
Φιλονίκησε πάνω στο παρκέ με τον μάνατζερ Κώστα Κότση, προσπάθησε να αποφύγει τις κάμερες («δεν έχω τι να πω», έλεγαν τα χείλη του) και έφυγε για τα αποδυτήρια γεμάτος νεύρα. Με τον εαυτό του τα έχει και μόνο με αυτόν.
Όταν η ομάδα ξαναβρεί το ξέγνοιαστο χαμόγελό της, θα αισθανθώ πολύ πιο αισιόδοξος.
Πηγή: gazzetta.gr