Η Εθνική ομάδα καθάρισε και τους Σλοβένους, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση του ομίλου. Είναι φανερό πως η νίκη επί της Κροατίας τόνωσε την αυτοπεποίθηση της ελληνικής αποστολής και απελευθέρωσε τους διεθνείς.
Έχει αποδειχτεί πως στο τέλος κανείς δεν θυμάται τι έκανες στη φάση των ομίλων. Αυτό που μετρά είναι να είσαι αυτός που πρέπει στα νοκ άουτ παιχνίδια, στις μάχες χωρίς αύριο. Η Εθνική και στο περυσινό Mundobasket είχε πάει με σερί πέντε νικών στους "8", αλλά η απογοητευτική εμφάνιση με τους Σέρβους έσβησε κάθε καλή εικόνα που είχε μέχρι εκείνο το σημείο.
Στην προκριματική φάση του Ζάγκρεμπ αυτό που πρέπει να κρατηθεί είναι πως βελτιωνόμαστε αγώνα με τον αγώνα. Η ομάδα πρώτα έμαθε να κερδίζει και σιγά-σιγά αρχίζει να παίζει καλά.
Ταιριάζουν μαζί οι Καλάθης-Σπανούλης;
Στη διάρκεια των φιλικών, αλλά και μετά από τα δύο πρώτα ματς, υπήρχε ένας προβληματισμός, ο οποίος είχε να κάνει με το διαφορετικό στιλ μπάσκετ που έχουν μάθει να παίζουν τα μεγάλα ονόματα. Διάβασα και άκουσα πολλούς να ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να αγωνίζονται ταυτόχρονα οι Νικ Καλάθης και Βασίλης Σπανούλης γιατί δεν κουμπώνουν μαζί και ο ρυθμός που θέλει να βάζει ο Καλάθης δεν βολεύει τον Σπανούλη.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι επιπόλαιη. Πρακτικά ακυρώνει την παρουσία του προπονητή. Γιατί ο ρόλος του ομοσπονδιακού των καλών Εθνικών ομάδων σε οποιοδήποτε άθλημα, που καλείται να αναλάβει μία Εθνική με μεγάλους σταρ, είναι να δημιουργήσει σύνολο από αθλητές με διαφορετικά θέλω, οι οποίοι έχουν μάθει να αγωνίζονται με διαφορετικό τρόπο. Αν ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα στα πρότυπα του Ολυμπιακού, το πρέπον θα ήταν να κληθούν όλοι οι διαθέσιμοι Έλληνες από τους πρωταθλητές, προπονητής να μην είναι ο Κατσικάρης, αλλά ο Σφαιρόπουλος και να φτάξει το ρόστερ με συμπληρωματικούς παίκτες. Στην ίδια λογική, αν αποφασίζαμε να κερδίζουμε αποκλειστικά από την ταχύτητα, θα έπρεπε να αφήσουμε τον ηγέτη μας να κάνει διακοπές. Αν θες όμως να κάνεις κάτι πραγματικά σπουδαίο, χρειάζεσαι στα μεγάλα παιχνίδια να έχεις μαζί σου όλα τα μεγάλα σου ονόματα.
Περισσότερο Αντετοκούνμπο
Ο προπονητής, άλλωστε, πληρώνεται για να βρει τον τρόπο να εκμεταλλευτεί όλα τα μεγάλα ονόματα που έχει στη διάθεσή του. Να βρει τρόπο να χωρέσει αθλητές διαφορετικών σχολών και προσόντων, να καταφέρει να βρει ποιο παιχνίδι ταιριάζει στον καθένα και να αναδείξει τους κατάλληλους πρωταγωνιστές. Μέχρι σήμερα έχει πετύχει, γιατί δείχνει να έχει καταφέρει να μοιράσει ρόλους. Φυσικά μπορεί να γίνει και καλύτερα. Θεωρώ πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει λιγότερα συστήματα στην επίθεση από ό,τι θα έπρεπε.
Θυσιάζεται να παίζει στο "3" και να εκτίθεται έτσι το προβληματικό του σουτ. Αυτό συμβαίνει γιατί η Εθνική διαθέτει πολλά γκαρντ, οπότε δεν παίρνει παιχνίδι στο ένας με ένας από αυτόν. Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει χρόνο στο "4", που φαινόταν πως θα του δινόταν στα φιλικά, για να εκμεταλλευτούμε το κορμί του.
Η ευεργετική νίκη επί της Γεωργίας
Είναι όμως πολύ σημαντικό που η Εθνική νικάει και διατηρείται φρέσκος ο Σπανούλης. Ο άσος του Ολυμπιακού βγήκε μπροστά στο παιχνίδι που η "γαλανόλευκη" τον χρειάστηκε κόντρα στους Κροάτες, όπως το ίδιο θα πρέπει να κάνει και στα μεγάλα ματς, που θα είναι υπερπολύτιμος στις κρίσιμες επιθέσεις των τελευταίων λεπτών.
Ήταν όμως πολύ σημαντικό που με την Γεωργία δεν πήρε ούτε προσπάθεια και άφησε τον αρνητικό με τους Κροάτες Καλάθη να καθαρίσει από νωρίς το παιχνίδι, δίνοντας το δικό του γρήγορο ρυθμό. Για τις σωστές ισορροπίες της ομάδας ήταν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Σπανούλης πήρε συμπληρωματικό ρόλο και άφησε να πάει ο ρυθμός του αγώνα στα θέλω του Νικ.
Έχω την αίσθηση πως η εξέλιξη του παιχνιδιού με την Γεωργία έδωσε έναυσμα και για τις επόμενες νίκες. Με την Σλοβενία ήρθε η ώρα να βρουν μαζί ρυθμό. Την Τετάρτη η Εθνική πήρε την πρώτη της σημαντική νίκη έχοντας ενεργά τα δύο μεγάλα περιφερειακά της όπλα και θεωρώ πως έληξε η συζήτηση για το αν θα πρέπει να παίζουν μαζί οι Σπανούλης-Καλάθης. Παίζοντας μαζί βρήκαν τους ρόλους τους και απάντησαν στην αντεπίθεση των Σλοβένων.
Στο κρίσιμο σημείο, βέβαια, όταν οι Σλοβένοι μείωσαν στους δύο πόντους, πήρε την μπάλα ο φυσικός ηγέτης, έδωσε ασίστ στον Πρίντεζη, έβαλε δύο συνεχόμενα δίποντα πηγαίνοντας στην αντίπαλη άμυνα, μοίρασε ξανά ασίστ στον Μπουρούση και πήγε με συνοπτικές διαδικασίες τη διαφορά στους 10 πόντους. Ο Σπανούλης μετέτρεψε το 63-61 σε 71-61 και κάπου εκεί το ματς έληξε.
Πιο σκληροί με τον Κουφό
Βέβαια, ενόψει των αγώνων χωρίς αύριο, θα πρέπει να βελτιώσουμε τα κενά σημεία. Στην ανάλυση κάνει εκπληκτική δουλειά ο κόουτς Σκουζής, ο οποίος με video σας παρουσιάζει τακτικές, πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Θεωρώ ότι ένα λάθος που γίνεται αφορά στην κατανομή χρόνου μεταξύ Κουφού και Μπουρούση.
Η Εθνική είναι πολύ πιο σκληρή στην άμυνα με τον Κουφό στη θέση "5" και ακουμπά πιο βαθιά η μπάλα με αυτόν στην επίθεση. Περιμένω να δω και το video στο VIDEO-ανάλυση, αλλά με τους Σλοβένους η διαφορά έπεσε στους δύο πόντους, κυρίως επειδή οι Σλοβένοι χτύπησαν στα αργά πόδια του Μπουρούση.
Όταν μπήκε ο Κουφός, η άμυνα έσφιξε και ο τρόπος που λειτούργησε ανασταλτικά το "πεντάρι", δεν επέτρεψε να επιστρέψουν οι Σλοβένοι στο τελευταίο πεντάλεπτο του ματς.
Οι δύσκολες αποφάσεις του κόουτς
Ο Κατσικάρης έχει δικαιωθεί για την απόφασή του να παίζει συχνά με τρία γκαρντ και να δίνει πολύ χρόνο στον Ζήση. Ο αρχηγός είναι αποφασιστικός όταν χρειάζεται, διαθέτει σταθερό σουτ στη διοργάνωση και έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις. Όπως αυτές που ανέδειξε με video ο Σκουζής στο ματς με την Κροάτια.
Ο προπονητής έχει φανερώσει προσωπικότητα, βγάζοντας εκτός rotation τον Παπανικολάου του ΝΒΑ και τον Μάντζαρη, το βασικό δηλαδή πλέι μέικερ του Ολυμπιακού.
Κόντρα στους Ολλανδούς περιμένω να πάρουν περισσότερο χρόνο οι δύο παροπλισμένοι γιατί δεν αποκλείεται η Εθνική να χρειαστεί κάποια μεστά λεπτά και από αυτούς στα μεγάλα παιχνίδια που έρχονται.
Μέχρι στιγμής, ο Κατσικάρης φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα. Η αποστολή του να διαχειριστεί μία ομάδα με παίκτες που διαθέτουν διαφορετικά θέλω δεν είναι εύκολη, αλλά από τέτοιες αποστολές φαίνεται και η αξία του κάθε προπονητή.
Πηγή: contra.gr