Συμβαίνει όταν ένας επιτυχημένος προπονητής φεύγει από μία επιτυχημένη ομάδα, με την οποία είχε σχέση δούναι και λαβείν, ν΄ ακολουθεί ένα διάστημα χάους. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Μετά το διαζύγιο με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός διατήρησε την εν Ελλάδι κυριαρχία του για ένα σεβαστό διάστημα κι οπισθοχώρησε στην Ευρώπη.
Ο Σέρβος τεχνικός, από την πλευρά του, οπισθοχώρησε μονάχα στη μετά το «τριφύλλι» ημέρα του… Και ποτέ δεν θα είναι όπως στους «πράσινους», όχι επειδή ο ένας έφτιαχνε τον άλλο μ΄ έναν τρόπο μοναδικής χημείας ως εξήγηση, αλλά γιατί ορισμένες καταστάσεις και στιγμές δύσκολα επαναλαμβάνονται.
Είναι a priori άδικο και άσκοπο, το νέο ξεκίνημα με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να μπαίνει πλάι στα όσα πρόσφερε και πήρε ο συμπατριώτης του με και από τον Παναθηναϊκό. Το μεταβατικό στάδιο πέρασε, ο νέος προπονητής έκανε σημαντικά πράγματα στην Εθνική της χώρας του κι έχει το potential να πετύχει, αλλά από το ότι σουλούπωσε τον Τεόντοσιτς κι επανέφερε τη Σερβία σε κορυφαίο επίπεδο έως την κορυφή σε συλλογικό επίπεδο υφίσταται μία απόσταση. Την οποία, μάλιστα, ουδείς μπορεί να καλύψει από τη μία ημέρα στην άλλη. Δεν χρειάζεται καμία συγκριτική αναφορά με τον πολυνίκη Ομπράντοβιτς, ούτε φυσικά όταν στο δεύτερο γύρο αυτός επιστρέψει στο «ΟΑΚΑ» πρέπει ν΄ αναχθεί το ματς σε σημαντικό με σημείο αναφοράς την παρουσία του. Ήρθε, ξαναήρθε και θα ξαναέρθει.
Αυτός προχώρησε, πρέπει και ο Παναθηναϊκός να προχωρήσει! Μετά την πρεμιέρα του Top16 της Ευρωλίγκας υπάρχει μπόλικη συζήτηση που μπορεί να γίνει για το Φενέρμπαχτσε-Παναθηναϊκός. Αν κρίθηκε στη διαιτησία, στον τραυματισμό του Διαμαντίδη, στην κακή ημέρα των Καλάθη και Φελντέιν, στο καλύτερο ρόστερ των Τούρκων ή στο αρχικό 14-0 των «καναρινιών», το οποίο έπαιξε το ρόλο του στην οικονομία του αγώνα. Η διαχείριση του αγώνα από πλευράς Παναθηναϊκού και συγκεκριμένα από τον πάγκο του είναι μία πτυχή που εν προκειμένω δεν επηρέασε σε μεγάλο μετρήσιμο ποσοστό την έκβαση με σε μικρό, όμως, συνέβη αυτό.
Τα όσα αρέσουν στον Τζόρτζεβιτς έχουν καταγραφεί σε παλαιότερο σημείωμα. Υπάρχουν, πάντως, κι ενστάσεις πλέον… Σε γενικές γραμμές είναι κατανοητό ότι ένας νέος προπονητής επιθυμεί να φτιάξει έναν κορμό παικτών κι εκεί επάνω να πατήσει και ν΄ αρχίσει να «χτίζει». Με rotation 8,5 παικτών δεν γίνεται να βγει η απαιτητική σεζόν στην Ευρωλίγκα όμως κι από τη στιγμή που δεν υπήρξε ενίσχυση είναι μονόδρομος για τον Σέρβο να βάλει στην εξίσωση τούς Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη. Αυτό περίμενε η διοίκηση του συλλόγου να κάνει με την πρόσληψή του, αυτό και ο περισσότερος κόσμος που τους έβλεπε να μένουν στάσιμοι πέρυσι με τον Ιβάνοβιτς και το ίδιο, δυστυχώς, να συμβαίνει και φέτος.
Οι ήττες έρχονται που έρχονται, να μείνει και κάτι. Ο Τζόρτζεβιτς δεν δείχνει στην παρούσα φάση να στηρίζει κανέναν εκ των δύο κι αυτό είναι πρόβλημα. Η επόμενη ημέρα πλησιάζει και πρέπει να υπάρχει ελληνικός πυρήνας. Δεν υπάρχει περιθώριο να πάνε χαμένα αυτά τα παιδιά! Δεν αποτελούν τούτα αίτια της ήττας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά γενικότερες διαπιστώσεις που δένουν ένα παζλ που μέσα στη χρονιά μακάρι να μην φανεί χρήσιμο. Ο Νίκος Παππάς έχει επιστρέψει από σοβαρό τραυματισμό και λογικό είναι να προσπαθεί να βρει τα πατήματά του. Ο προπονητής ξέρει σε ποια κατάσταση είναι, αλλά ως τώρα ποια άποψη είναι η επικρατούσα; Κάνει στον κόουτς ο Έλληνας γκαρντ ή όχι;
Πώς φαίνεται ο ίδιος ο Παππάς μέσα στο παρκέ κι έξω απ΄ αυτό μετά τα παιχνίδια; Αν ο Μποχωρίδης ήταν μάχιμος, ίσως να έπαιρνε και πιο αναβαθμισμένο ρόλο απ΄ αυτόν που έχει ή θα πάρει ο Παππάς. Τα 10.07 σ΄ ένα ματς που ήταν θετικότατος και η αλλαγή του, επάνω που ο Παναθηναϊκός φορτσάρει κι έχει γυρίσει το παιχνίδι και ο ίδιος κάνει πράγματα, δείχνουν ότι ο Τζόρτζεβιτς δεν τρελαίνεται ή δεν θεωρεί ακόμη απολύτως έτοιμο τον παίκτη. Συγκεκριμένα, πάντως, στον αγώνα με τη Φενέρ τι δεν έκανε ο Παππάς και βγήκε άρον-άρον; Την ώρα που ο Σάσα Πάβλοβιτς έκανε ντρίπλες προωθητικές, λες και ήταν σε καμιά μπασκέτα αλάνας, και προσπαθούσε με ορισμένες απονενοημένες ενέργειες να πρωταγωνιστήσει στο παρκέ; Από λάθος του μπήκε η Φενέρ ξανά εμπρός στο σκορ και δεν έμεινε ποτέ πίσω ως το τέλος.
Δεν πρόκειται για τη μία φάση, αλλά γι΄ αυτό που αφήνει η αντιμετώπιση του προπονητή. Ότι ο ένας μπορεί να βγει και όταν είναι θετικός, ενώ ο άλλος παίζει ακόμη κι όταν τα κάνει μούσκεμα. Συνολικά τα 19.16 του Πάβλοβιτς είναι απελπιστικά πολλά… Ο προπονητής του Παναθηναϊκού υπήρξε τεράστια προσωπικότητα ως αθλητής. Καμία σχέση με τα επιτεύγματά του ως προπονητής. Όλος ο κόσμος είναι ιδιόρρυθμος, φανταστείτε τόσο μεγάλα κεφάλαια ενός τομέα πώς δρουν στους δικούς τους, αποκλειστικά, ρυθμούς. Η εμμονή σε συγκεκριμένες τακτικές δεν ευνόησε ποτέ κανέναν, όποιος κι αν ήταν ο καθένας στον κλάδο του. Όταν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς σκοτώσει μέσα του τον τεράστιο αθλητή που υπήρξε κι επιβληθεί μέσα του ο ανερχόμενος προπονητής που προσπαθεί να πετύχει, τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα για τον ίδιο και τον Παναθηναϊκό.
Πηγή: sportit.gr