Από το 1-3, μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ο «Εξάστερος» πήρε τρεις διαδοχικούς τελικούς. Χαρακτηρίζονται τέτοιοι, και δίχως εισαγωγικά, κι ας μην έδωσαν κάποιο τρόπαιο. Χάρισαν στους «πράσινους», απλώς, οι νίκες με Νταρουσάφακα, Τσεντεβίτα κι Έφες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες αλλαγές σε κλίμα ομαλότητας.
Το «άντε να περάσουμε» γίνεται «μπορούμε και τη δεύτερη θέση», ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με συγκεκριμένα παραδείγματα βελτιώνεται προπονητικά και πλέον υπάρχουν τα θεμέλια, η ψυχολογία και το δυναμικό να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να περάσει από το Top16 και, γιατί όχι, με αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Το ζενίθ του πρώτου γύρου αποτέλεσε το 83-78 με την Έφες του πολύπειρου Ντούσαν Ίβκοβιτς, όπου ο προπονητής των «πράσινων» δημιούργησε πολλά προβλήματα στον συμπατριώτη του σε τεχνικό επίπεδο.
Με δύο διαθέσιμα γκαρντ και με rotation επτά παικτών στο συγκεκριμένο ματς, ο Σέρβος έδειξε ισχυρή βελτίωση τον τελευταίο μήνα γενικά. Η ομάδα του ήταν προσαρμοστική, έπαιξε πειστικό μπάσκετ κι έδειξε ισχυρό πνεύμα. Χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη κόντρα στους Τούρκους και με κανένα σημάδι ότι είναι ευάλωτη, όπως το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Ο Τζόρτζεβιτς εμφανίστηκε σαφώς πιο διαβασμένος, καταφέρνοντας ν΄ αξιοποιήσει παίκτες που λίγες εβδομάδες πριν γνώρισαν σκληρή κριτική.
Ο Πάβλοβιτς από την Νταρουσάφακα και μετά είναι άλλος αθλητής… Αυτός είναι και ο λόγος που μένει για την Ευρωλίγκα, εξέλιξη που δείχνει τη στήριξη της διοίκησης στις επιλογές του προπονητή. Ο πρώην NBAer δεν είναι τυχαία περίπτωση, η διάθεσή του (και στην άμυνα) ανέβηκε κατακόρυφα και δεν αποκλείεται να τον δούμε και σε ρόλο έκπληξη στη συνέχεια (εικάζουμε στο «4» σε σχήμα με ψηλούς «κοντούς»).
Ο Γιάνκοβιτς ήταν ποιοτικός και ουσιαστικός με την Αναντολού, με βελτιωμένη ψυχολογία κι έτοιμος ν΄ αναλάβει ρόλο στη συνέχεια. Το μεγάλο στοίχημα του «Σάλε», όμως, είναι ο Ραντούλιτσα… Ο συμπατριώτης του «γίγαντας» βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα κι αυτό αποδεικνύεται και από τη διάθεσή του σε, θεωρητικά, ευκολότερα παιχνίδια σαν κι αυτά της Basket League. 18 πόντοι, 6 ριμπάουντ με τον Απόλλωνα με εξαιρετικά ποσοστά το τελευταίο κατόρθωμα…
Στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν ο King Kong έμπαινε μέσα σε τέτοια παιχνίδια, έκανε 3 φάουλ κι «έσβηνε» κάπου εκεί. Ο Ραντούλιτσα πέρα από τις εξαιρετικές ικανότητες που διαθέτει, για τη θέση και το ύψος του, ως finisher είναι κι εξαιρετικός πασέρ. Τα δύο high-low με Καλάθη απέναντι στην Έφες και με Γιάνκοβιτς κόντρα στον Απόλλωνα δείχνουν την ποικιλία επιθετικού παιχνιδιού που μπορεί να προσφέρει.
Ο Τζόρτζεβιτς τον βοήθησε πολύ με τους Τούρκους: Γκιστ και Φώτσης τού άνοιγαν δρόμους και τον άφηναν στο «ένας εναντίον ενός» να… γλεντάει Τάιους, Ντάνστον και γενικά όποιον δύσμοιρο βρισκόταν στο διάβα του! Απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι το επόμενο γερό τεστ για το «τριφύλλι». Στις δύο εβδομάδες αυτές ήταν προγραμματισμένα τρία ματς Basket League, το ένα εκ των οποίων υπήρξε νικηφόρο.
Το πιο δύσκολο είναι με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, όμως μέσα στο διάστημα αυτό το επιτελείο του Παναθηναϊκού δεν έχει μόνο αυτήν τη δουλειά. Καλείται να εντάξει στο rotation με στόχο άμεσης αξιοποίησης τούς Μαρκίζ Χέινς κι Έλιοτ Ουίλιαμς και να ψάξει να βρει έναν ψηλό που θα βοηθήσει την ενδυνάμωση του frontcourt. Οι δύο που γράφτηκαν από την
NBDL (Ρόμπερτς Τζούνιορ και Χάντερ) είναι top prospects, αλλά περισσότερο σκοράρουν και λιγότερο παίζουν άμυνα. Δύσκολο να πάρει κι άλλον παίκτη από την Αναπτυξιακή Λίγκα του ΝΒΑ ο Παναθηναϊκός.
Για τον Ουίλιαμς ο κόουτς Τζόρτζεβιτς δήλωσε ότι διαθέτει υψηλό μπασκετικό iq και λίγες ώρες μετά πήρε θέση στο ελληνικό Πρωτάθλημα αντί του Πάβλοβιτς. Ο Χέινς δεν είναι πια ο παρορμητικός shooting point που θα πάρει αλόγιστες προσπάθειες. Το πρώτο ημίχρονο με τον Απόλλωνα Πάτρας – στο οποίο έδωσε 11.52 ποιοτικά λεπτά με 8 πόντους, 2/3 σουτ, καλές άμυνες κι 1 επιθετικό ριμπάουντ – έδειξε πώς διαθέτει την πνευματική διαύγεια ν΄ αρπάξει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε από τα μαλλιά.
Ο Τζόρτζεβιτς είναι νεόκοπος στην Ευρωλίγκα. Σε μία διακοπή δύο εβδομάδων κι άλλες δύο-τρεις πριν που έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο κλήθηκε να νικήσει δύσκολα παιχνίδια, κάτω από τη φημολογία ότι δύο παίκτες φεύγουν, ν΄ αντιμετωπίσει τους τραυματισμούς, να εντάξει και ν΄ αξιοποιήσει προσθήκες δύο (συν ενός που θα έρθει) νέων παικτών, ν΄ απορροφήσει τον όποιο κραδασμό από την εξέλιξη με τον Παππά, να διαχειριστεί την ήττα από τον Ολυμπιακό, να κερδίσει μεταξύ άλλων μία ομάδα με καλύτερο και πιο ακριβό δυναμικό (Έφες) κι έναν απείρως πιο έμπειρο προπονητή από τον ίδιο (Ίβκοβιτς).
Αν πετύχει το ίδιο και με το τοτέμ Ομπράντοβιτς, θα έχει καταφέρει ουσιαστικά να βάλει τον Παναθηναϊκό σε ράγες πρόκρισης και, γιατί όχι, πλεονεκτήματος έδρας στην postseason και να γυρίσει το κλίμα κριτικής εναντίον του μέσα σε λίγες, μόλις, εβδομάδες. Αν καταφέρει να κερδίσει και τον Ομπράντοβιτς, βεβαίως-βεβαίως…
Πηγή: sportit.gr