Πέρασαν 524 χρόνια και οι Έλληνες, στο μπάσκετ, ανακάλυψαν πάλι την Αμερική. Η επιλογή του Παναθηναϊκού να υπογράψει τον Έλιοτ Γουίλιαμς με την μηδενική πείρα από το "πολύπλοκο" ευρωπαϊκό μας μπάσκετ, προκάλεσε απορίες. Το γεγονός πως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς από το πρώτο κιόλας παιχνίδι τού έδωσε τη μπάλα στα δύσκολα για να κάνει το παιχνίδι του και σε κάθε αγώνα να παίρνει όλο και πιο κρίσιμες επιθέσεις, έφερε τον 27χρονο Αμερικανό γκαρντ στο προσκήνιο.

Ω της έκπληξης, άμα ξέρεις μπάσκετ παίζεις παντού και όταν παίζεις όπως ο απόφοιτος του Μέμφις, έρχεται άμεσα η κουβέντα για την επόμενη ημέρα: θα μείνει ή δεν θα μείνει ο Γουίλιαμς; Για την πλειοψηφία του κόσμου των πρασίνων υπό και την σκέψη της αποχώρησης του Διαμαντίδη, θεωρείται δεδομένο πως ο αριστερόχειρας σκόρερ πρέπει να συνεχίσει στην Ελλάδα.

Σε πέντε αγώνες Ευρωλίγκας οι 16.4 πόντοι του, οι 42 πόντοι του στις τέταρτες περιόδου, οι πέντε σερί πόντοι στην Πόλη σε έναν αγώνα που ίσως σημαίνει πιο πολλά από ένα σημαντικό διπλό, η άνεσή του να τα βάζει με τις αντίπαλες άμυνες, τον καθιστούν τον πιο "καυτό" παίκτη αυτή την στιγμή στη διοργάνωση.

Βεβαίως, το ταμείο γίνεται στον επίλογο της χρονιάς και ο Γουίλιαμς μαζί με την ομάδα του θα κριθεί από την δυνατότητα να επιτυγχάνει τα ίδια νούμερα σε πλέι οφ Ευρωλίγκας και τελικούς Α1.

Αναγκαία και ικανή συνθήκη δε, ο ίδιος ο παίκτης αλλά και η ομάδα να θέλουν να συνεχίσουν. Ένας σύλλογος ετοιμάσει τον σχεδιασμό του, λογικά, τέτοια περίοδο πριν κλείσει η σεζόν κάνοντας τις όποιες προσθαφαιρέσεις αμέσως με την λήξη των τελικών.

Κάθε διαπραγμάτευση είναι ξεχωριστή, πολλές παράμετροι εισέρχονται σε μία συζήτηση οπότε είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να ορίσουμε ένα ποσό και να πούμε: ναι με τόσα μένει ο Γουίλιαμς. Βεβαίως θεωρητικά ένα επταψήφιο νούμερο μπορεί να είναι αρκετό αλλά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να μπαίνουμε στην τσέπη οποιουδήποτε βάζει προσωπικά χρήματα για το καλό μίας ομάδας.

Υπάρχει και μία ακόμα συνθήκη: δεν γνωρίζουμε με πόσα ήρθε στην Ελλάδα. Υποθέτουμε αλλά... Αφού όμως ανοίγει το ζήτημα από τον κόσμο της ομάδας, είναι ενδιαφέρον να δούμε τα νούμερα του Γουίλιαμς στις ΗΠΑ αλλά και την προοπτική να επιστρέψει εκεί. Στο πίνακα που ακολουθεί βλέπετε τα συμβόλαιό του από το 2010 όταν κι έγινε ντραφτ στο Νο22 από το Πόρτλαντ.

Σεζόν 2011-13 (Μπλέιζερς): 3ετές/ 4.040.000 δολάρια

Σεζόν 2013-14 (76ers): 4ετές (1 χρόνο εγγυημένο)/ 797.545 δολάρια

Σεζόν 2014-15 (Πέλικανς-Τζαζ-Σάρλοτ): 269.189 δολάρια

Σεζόν 2015-16 (NBDL/Γκρίζλις): 25.000/57.720 δολάρια

Στους συγκεκριμένους αριθμούς, δεν περιλαμβάνονται κάποια θερινά συμβόλαια για προετοιμασία ούτε βεβαίως και αφαιρούνται οι φόροι που προκύπτουν ανάλογα με την πολιτεία.

Από πολλά στα... λίγα και μετά;

Φέτος ο πρώτος σκόρερ του αναπτυξιακού πρωταθλήματος, ήρθε στην Ελλάδα έχοντας βάλει στον λογαριασμό του 82.000 δολάρια από το NBDL και το ΝΒΑ.

Τα συμβόλαια τύπου "Α" στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, μεταφράζονται σε 25.000 δολάρια και είναι τα υψηλότερα. Ένα δεκαήμερο, αποφέρει 28.000 δολάρια ενώ στην περίπτωση του Γουίλιαμς, οι Γκρίζλις του έκαναν συμβόλαιο πολυετές μη εγγυημένο όπου και πρόλαβε να πάρει το ποσό που βλέπετε στον πίνακα.

Αν για παράδειγμα ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού έβλεπε προοπτική να πάρει συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν στο ΝΒΑ, είτε μετά από δύο δεκαήμερες συμφωνίες, είτε μία συμφωνία ως το φινάλε, αυτό θα σήμαινε ένα ποσό κοντά στα 455.000 δολάρια.

Αυτή την στιγμή για το ΝΒΑ, ο Έλιοτ Γουίλιαμς θεωρείται βετεράνος πενταετούς προϋπηρεσίας οπότε αν υπογράψει με το μίνιμουμ του χρόνου, θα εισπράξει 1.139.000 δολάρια.

Γίνεται αντιληπτό πως αν ο παίκτης επιθυμεί να συνεχίσει στην Ευρώπη και να οικοδομήσει την καριέρα του εδώ, θα καθίσει στο τραπέζι παρουσιάζοντας τέτοιους αριθμούς.

Όταν ο Άντερσον ήθελε τα... πράσινα

Υπάρχουν όμως δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρεμφερείς περιπτώσεις. Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2014 πληροφορήθηκε πως ο Τζέιμς Άντερσον έρχεται στην Ευρώπη και κοστολογεί τον εαυτό του με 300.000 δολάρια για να παίξει στους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έκρινε πως ο έμπειρος Αμερικανός θα περιόριζε την πρόοδο των φόργουορντ όπως οι Γιάνκοβιτς και Χαραλαμπόπουλος, οπότε τον απέρριψε.

Ο Άντερσον έκλεισε στην Ζαλγκίρις για λιγότερα χρήματα. Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι πως Άντερσον και Γουίλιαμς βρέθηκαν μαζί στους Σίξερς την περίοδο 2013-2014, παίζοντας με το μίνιμουμ. Ο μετέπειτα παίκτης της λιθουανικής ομάδας με σαφώς καλύτερους αριθμούς, ήθελε να παίξει στην Ευρώπη για να επανεκκινήσει την καριέρα του.

Δεν τα πήγε άσχημα καθώς τελειώνει φέτος τον πρώτο χρόνο από το διετές συμβόλαιο(2.2 εκατομμύρια) με τους Κινγκς. Όπως είχε πει και ο ίδιος: "πρώτη μου επιδίωξη είναι να γυρίσω στο ΝΒΑ όποια πρόταση κι αν έρθει από την Ευρώπη". Αυτό έκανε όπως αυτό θα κάνει κάθε Αμερικανός που βλέπει τον εαυτό του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Θα πρέπει η διαφορά να είναι χαώδης για να πειστεί να μην περιμένει το μέρος που θα τον δει όλος ο πλανήτης. Η Ευρώπη άλλωστε μπορεί να περιμένει.

Η επιτυχία του Γουίμς

Ο Σόνι Γουίμς αποτελεί βεβαίως το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα καθώς έπαιξε με μικρό συμβόλαιο στη Ζαλγκίρις, μετακόμισε για δύο χρόνια στην ΤΣΣΚΑ, όπου γέμισε τον λογαριασμό του με αφορολόγητα δολάρια και πήρε έναν χρόνο εγγυημένο συμβόλαιο στο Φοίνιξ 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ολοκληρώνοντας, η διαφορά με τον Γουίλιαμς είναι ο τρόπος άφιξης στην Ευρώπη. Σε περίπτωση κατά την οποία ολοκληρώσει την σεζόν του στην Ελλάδα με την ίδια εικόνα, αυτό σημαίνει πως θα έχει την επιλογή του Παναθηναϊκού για μία καλή συμφωνία. Το ΝΒΑ; Μοιάζει δύσκολο να βρει κάτι καλύτερο από το μίνιμουμ αλλά σίγουρα με μία πιθανή εξαιρετική σεζόν, ίσως πείσει κάποια ομάδα να του δώσει την τελευταία ευκαιρία για να αποδείξει πως ανήκει στο ΝΒΑ.

Ουσιαστικά οι Κυπελλούχοι αν πετύχουν να τον κρατήσουν, σημαίνει πως με την πρότασή τους θα έχουν υπερκαλύψει πιθανό συμβόλαιο του γκαρντ στις ΗΠΑ, οπότε θα είναι μία κίνηση με δυναμισμό ανάλογο της συμφωνίας με τον Καλάθη.

Πηγή: contra.gr