Εχοντας αποκλειστεί δυο συνεχόμενες χρονιές στους τελικούς της Ανατολής από τους δις πρωταθλητές Detroit Pistons οι “ταύροι” είχαν δείξει πως αργά ή γρήγορα η σειρά τους για να φτάσουν στην κορυφή του ΝΒΑ θα έρθει.

Ετσι έγινε και μάλιστα γρήγορα. Η παρέα του Michael Jordan και του Scottie Pippen τερμάτισε πρώτη στην Ανατολή με 61 νίκες και 21 ήττες (σ.σ. μόνο οι Blazers είχαν καλύτερο ρεκόρ σε όλο το ΝΒΑ με 63-19) με τον “Air” να αναδεικνύεται MVP της κανονικής περιόδου.

Who’s bad now?

Οι δυο πρώτοι γύροι των playoffs απέναντι στους Knicks (3-0) και τους Sixers (4-1) του Charles Barkley αντίστοιχα αποτέλεσαν τυπική διαδικασία για την ομάδα του Phil Jackson, καθώς η πραγματική πρόκληση την περίμενε στους τελικούς της περιφέρειας και δεν ήταν άλλη από τους “Bad Boys” του Detroit.

Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη συνάντηση τους στην postseason κι για μία ακόμα φορά ο συγχωρεμένος πλέον Chuck Daly ετοιμαζόταν να εφαρμόσει τους “Jordan Rules”. Ο “Air” όμως ήταν προετοιμασμένος και πάνω απ’ όλα αποφασισμένος να οδηγήσει επιτέλους τους Bulls στους τελικούς.

Οσο σκληρά και αν έπαιξαν οι Pistons όλα τα κόλπα τους πήγαν περίπατο, αφού το Chicago πήρε μια πολύ καλή ρεβάνς για όλους τους αποκλεισμούς που είχε υποστεί κερδίζοντας τη σειρά με 4-0.

Στη Δύση την ίδια στιγμή γινόταν μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Lakers και τους Blazers, με τους πρώτους να περνάνε στους τελικούς με 4-2 παρότι είχαν μειονέκτημα έδρας. Η πρώτη μάχη μεταξύ του Jordan και του Magic Johnson για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν γεγονός και η προσμονή των απανταχού φίλων του ΝΒΑ είχε χτυπήσει κόκκινο.

Pure Magic

Οι Lakers επέστρεφαν τότε στους τελικούς μετά από απουσία δυο χρόνων και παρότι ο Pat Riley δεν καθόταν πια στον πάγκο τους η παρουσία και μόνο του Magic διατηρούσε τη λάμψη του περίφημου “Showtime”.

Αυτό φάνηκε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της σειράς όταν ο Johnson (19 πόντοι, 11 ασίστ, 10 ριμπάουντ) έκανε τον Vlade Divac (16 πόντοι) και τον Sam Perkins (22 πόντοι) να μοιάζουν με τον Kareem Abdul-Jabbar. Παρά τους 36 πόντους και τις 12 ασίστ του Jordan το καθοριστικό τρίποντο του Perkins 14 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης έδωσε τη νίκη στους Lakers με 93-91 αφήνοντας άναυδο το κοινό στο Chicago Stadium.

Ο “αέρινος” Jordan και ο “εξολοθρευτής” Pippen

Ο Jackson δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να βρει τον τρόπο να περιορίσει τον Magic και έτσι από το δεύτερο παιχνίδι και μετά ανέθεσε το μαρκάρισμα του στον Pippen, που σε πρώτη φάση τον κράτησε στους 14 πόντους και τις 10 ασίστ.

Στην επίθεση τώρα μπορεί ο Jordan να σκόραρε μόνο δυο πόντους στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα, όμως οι 14 πόντοι του Horace Grant κράτησαν όρθιους τους Bulls μέχρι να πάρει μπροστά.

Όταν πήρε φυσικά ήταν απλά ασταμάτητος και έδωσε μία αξέχαστη παράσταση ευστοχώντας σε 13 συνεχόμενα σουτ για να τελειώσει το παιχνίδι με 33 πόντους και 13 ασίστ. Ανάμεσα τους φυσικά ήταν και η φάση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των highlights του ΝΒΑ ακόμα και σήμερα. Εννοείται πως μιλάμε για το απίστευτο λέι απ με το οποίο απέφυγε τον Sam Perkins αλλάζοντας χέρι στον αέρα.

Βούτυρο στο ψωμί του

Το Chicago κέρδισε πολύ εύκολα 107-86 και η σειρά μεταφέρθηκε στο Los Angeles και την θρυλική έδρα των Lakers το Great Western Forum. Με ένα 18-2 στην τρίτη περίοδο οι “Λιμνάνθρωποι” άνοιξαν τον ρυθμό και προηγήθηκαν με 67-54. Οι Bulls όμως απάντησαν με ένα δικό τους 20-7 ισοφαρίζοντας σε 74-74.

Με τους Lakers να παίρνουν προβάδισμα 92-90 από μία εύστοχη βολή του Divac (24 πόντοι) μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα ήταν η ώρα να αναλάβει δράση ο Michael Jordan (29 πόντοι). Όπως ήταν αναμενόμενο έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Εστειλε το παιχνίδι στην παράταση και εκεί “καθάρισε” μόνος του δίνοντας τη νίκη (104-96) και το προβάδισμα στη σειρά (2-1) στους Bulls.

Το δαχτυλίδι ήταν κοντά

Με 12/41 σουτ στο δεύτερο και το τρίτο δωδεκάλεπτο και με τους James Worthy και Byron Scott να αποχωρούν τραυματίες από το παιχνίδι οι Lakers δεν είχαν τύχη στον 4ο αγώνα της σειράς. Ο Jordan έκανε το καθήκον του (28 πόντοι, 13 ασίστ) και έτσι το Chicago έκανε το αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κερδίζοντας άνετα με 97-82.

Χωρίς τους Worthy και Scott και με την πλάτη στον τοίχο οι Lakers κατάφεραν να αντισταθούν, αφού ο Magic τα έκανε όλα (16 πόντοι, 20 ασίστ, 11 ριμπάουντ). Μέχρι και ο Elden Campbell (21 πόντοι) φώναξε βροντερό “παρών” πετυχαίνοντας μάλιστα περισσότερους πόντους από τον Jordan (30 πόντοι, 10 ασίστ) στο πρώτο ημίχρονο.

Οι παίκτες του Mike Dunleavy προηγήθηκαν 93-90 στην τελευταία περίοδο, αλλά ένα σερί 9-0 των Bulls, με τον John Paxson πετυχαίνει 10 πόντους στα τελευταία λεπτά, τελείωσε οριστικά το παιχνίδι . Η νίκη ήρθε με σκορ 108-101 και “σφραγίστηκε” από την τάπα του Scottie Pippen (32 πόντοι, 13 ριμπάουντ) στον Magic Johnson. Οι σκηνές των εξάλων πανηγυρισμών που ακολούθησαν έχουν περάσει στην ιστορία με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή που ο Michael Jordan κλαίει έχοντας στην αγκαλιά του το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν όλα. Από εκείνη την Τετάρτη (12 Ιουνίου 1991) οι Bulls έκαναν την αρχή δημιουργώντας τη δική τους δυναστεία στην δεκαετία του ’90, αφού στη συνέχεια ακολούθησαν αλλά πέντε πρωταθλήματα. Συνολικά έξι, χωρισμένα σε δυο three peat (91-92-93 και 96-97-98), αφού ενδιάμεσα και κατά τη διάρκεια της απουσίας του Michael Jordan από την ενεργώ δράση μπόρεσε να πάρει και κανένας άλλος πρωτάθλημα με τους Houston Rockets να κατακτούν τον τίτλο το 1994 και το 1995.

Πηγή: sport24.gr