Εάν λοιπόν ήμουν στη θέση του Χρήστου Καούρη, ο οποίος μετέδωσε με εξαιρετικό τρόπο (στη NOVA) τον οργιώδη αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπασκόνια, κάποια στιγμή θα έλεγα “δεν περιγράφω άλλο”!
Θα το έλεγα από μέσα μου ή φωναχτά, θα ζητούσα συγνώμη από τους τηλεθεατές για την αγένεια, θα παράταγα για λίγο το μικρόφωνο , θα σηκωνόμουν από τη θέση μου και θα πήγαινα να βρω αυτή την... καρακάξα που τσίριζε από την αρχή έως το τέλος και έμπαινε με πολύ ενοχλητικό τρόπο στα σπίτια όλης της Ελλάδας!
Θα την έπιανα από τα μαλλιά και θα τής έδινε έναν μπάτσο για να σκάσει επιτέλους και να με αφήσει να κάνω τη δουλειά μου, αντί να έχω τη διαπεραστική φωνή της διαρκώς στα αυτιά μου και να νιώθω πως πάνε να σπάσουν τα τύμπανα μου...
Αλλά περί ακοής, όπως επισης και περί ορεξέως, κολοκυθόπιτα. Εδώ η λεγάμενη δεν ενόχλησε τον Σπανούλη τον οποίο επί σαράντα συναπτά λεπτά έκραζε και “μαλάκα” τον ανέβαζε, “μαλάκα” τον κατέβαζε, ο Καούρης θα είχε πρόβλημα;
Ελα μου ντε!
Ηταν όντως εκνευριστική αυτή η κοπέλα μα ακόμη πιο εκνευριστικό ήταν εκείνο το αγόρι που φορά την ερυθρόλευκη φανέλα με το Νο 7 και χθες το βράδυ αποφάσισε να οργανώσει ένα πάρτι συλλήβδην για όλες τις γιορτές και τις επετείους, είτε προσωπικές και οικογενειακές, είτε εθνικές!
Τις γιόρτασε κερνώντας αφειδώς ασίστ, που τις απόλαυσαν οι συμπαίκτες του, οι θεατές, οι ιστοριοδίφες, ακόμη και το θύμα του δημιουργικού οίστρου του, που δεν ήταν άλλος από τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό και στην Εθνική ομάδα, τον Θοδωρή Παπαλουκά!
Προϊούσης της βραδιάς ο ασυγκράτητος Σπανούλης πέτυχε μ' ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια: ατομικό ρεκόρ καριέρας, ρεκόρ σεζόν στην Ευρωλίγκα, ισοφάριση της τρίτης καλύτερης επίδοσης στα χρονικά της διοργάνωσης και last but not least: με τις 15 ασίστ που τις πέταγε σαν... φιστίκια ξεπέρασε τον κουμπάρο του, ο οποίος έμεινε τρίτος στη λίστα των κορυφαίων σερβιτόρων στην ιστορία!
Παρεμπιπτόντως ο Θοδωρής έχει βαφτίσει τον τρίτο γιο του Βασίλη, που τον λένε Δημήτρη και προφανώς θα τον... έφτυσε όπως πρέπει. Απλώς χθες το βράδυ φαντάζομαι ότι ο Παπαλουκάς θα έκανε υπερωρίες με τους σιελογόνους αδένες του για να φτύνει ώστε να μην ματιάσει και τον φίλο και σύντεκνο του.
Τον μαλάκα τον Σπανούλη, όπως φώναζε και η καρακάξα!
Ηταν όντως εκνευριστικός ο Σπανούλης. Ναι, εκνευριστικός! Εκνευρίστηκα κι εγώ ο ίδιος, που τον έβλεπα από την τηλεόραση να περνάει την μπάλα μέσα από την κλειδαρότρυπα, να δίνει αυτό το ρεσιτάλ και να μετατρέπει το θρίλερ σε προσωπικό φεστιβάλ. Ο μπαγάσας είχε προλάβει να δώσει πέντε τελικές; πάσες σε πεντέμισι λεπτά, επτά στο πρώτο δεκάλεπτο και πάει λέγοντας...
Ο αθεόφοβος τελείωσε τον αγώνα με 15 ασίστ, 15 πόντους, και επτά λάθη σε 27 λεπτά και θα 'χε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή και στις τρεις κατηγορίες εάν δεν τον κρατούσε στον πάγκο ο Σφαιρόπουλος, βλέποντας τον Γκριν να οργιάζει...
Εκνευρίστηκα, που λέτε, μαζί του, διότι ο Σπανούλης (όπως και ο DJ Κούπερ) ξεφτιλίζει την έννοια του σερβιτόρου: δεν επιδιώκει την απλή πάσα (που όπως είχε πει ο Τόνι Κούκοτς και το διαλαλούσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, κάνει ευτυχισμένους δυο ανθρώπους), αλλά την ασίστ!
Και μάλιστα την ασίστ κάτσε καλά!
Κατόπιν τούτου, φρονώ (και θα του το πω απόψε στην εκπομπή της ΕΡΤ) πως ο Βαγγέλης Ιωάννου πρέπει να πάψει να τον αποκαλεί “Kill Bill” και να τον μετονομάσει σε “Αssist Bill”!
Με την υπερβολή προς την οποία συνήθως ρέπω, νομίζω ότι ο Σπανούλης έχει πετύχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, υπό την έννοια ότι μέσα σε δέκα ημέρες και σε πέντε ματς, που έπαιξε πρόλαβε να μοιράσει 46 ασίστ: το γαϊτανάκι της τροφοδοσίας άρχισε στο ντέρμπι της 17ης Οκτωβρίου με τον Παναθηναϊκό όπου μοίρασε 7 για να ακολουθήσουν οι 9 με την Αναντολού Εφές, οι 11 με τη Δόξα Λευκάδας, οι 4 με την Αρμάνι Μιλάνο και οι 15 με την Μπασκόνια.
Δεκαπέντε που μπορούσαν να είναι είκοσι, ώστε να καταρρίψει κιόλας το ρεκόρ του (αποψινού αντιπάλου του Νικ Καλάθη) Στέφαν Γιόβιτς ο οποίος είχε μοιράσει 19 στις 12 Νοεμβρίου του 2015 στον εκτός έδρας αγώνα του Ερυθρού Αστέρα με την Μπάγερν Μονάχου. Σε κάθε περίωση θαρρώ πως θα είχε ξεπεράσει τις 17 που είχε δώσει ο Μάρκους Γουίλιαμς στις 21 Νοεμβρίου 2014 στο ματς Γαλατασαράι-Ερυθρός Αστέρας, το οποίο ωστόσο κρίθηκε στη δεύτερη παράταση.
Στην τρίτη θέση με τις 15 ασίστ ο V-Span ισοφάρισε τον Τομά Ερτέλ (Αναντολού Εφές- Λιμόζ στις 16/10/2015, Αναντολού Εφές-Ρεάλ Μαδρίτης στις 17/04/2015), τον Τέιλορ Ρότσεστι (Νίζνι Νοβγκοροντ-Αναντολού Εφές, 23/01/2015) και τον Τζον Λάινχαν (Νανσί Φενέρμπατχσε, 03/11/2011)
Α, για να μην το ξεχάσω: ανέφερα επίτηδες ότι ο Γιόβιτς θα εμφανιστεί απόψε απέναντι στον Καλαθη, διότι η τελευταία εβδομάδα δεν είναι απλώς ονειρώδης (όπως έλεγε κάποτε ο Βασίλης Γεωργίου), αλλά βγαλμένη από αλλεπάλληλες ονειρώξεις (sic) των Ελλήνων σερβιτόρων απανταχού της Ευρώπης!
Προς επίρρωσιν τούτου υπενθυμίζω ότι την αρχή έκανε ο Νίκος Ζήσης με τις 12 ασίστ στον αγώνα Μπάμπεργκ- Ούνικς Καζάν και έκτοτε η δουλειά πάει σχοινί κορδόνι...
Ο Νικ Καλάθης μοίρασε εννέα τελικές πάσες και έχασε για μια (που τη χαντάκωσε ο Ρίβερς, πριν από το νικητήριο καλάθι του Νικ) το triple double figure κόντρα στην Μπάμπεργκ, ο Κώστας Σλούκας έδωσε έντεκα στο ματς Φενέρμπαχτσε -Ζαλγκίρις Κάουνας και ο Βασίλης Σπανούλης ξεπέρασε και τον εαυτό του και τον Παπαλουκά με τις 15 στη Βιτόρια!
Τι κρίμα που ο Γιαννάκης ο Αντετοκούνμπο κόλλησε στις πέντε κόντρα στους Χόρνετς...
Πλάκα πλάκα με τόση φόρα που πήραν μαζεμένη οι Έλληνες γκαρντ, θαρρώ πως δεν αργεί η ώρα που ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς θα ανακοινώσουν μαζί την επιστροφή τους στην ενεργό δράση για να μην κάνει άλλο τον... καμπόσο ο Σπανούλης!
Μιας και το ΄φερε η κουβέντα στους δυο ξωμάχους, η λίστα με τους κορυφαίους πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας είναι μια ωδή προς την ελληνική δημιουργία: Στο Νο 1 ο Διαμαντίδης με 1.255 σε 278 αγώνες (μέσος όρος 4.5), στο Νο 2 πλέον ο Σπανούλης με 984 σε 224 (μ.ό 4.4), στο Νο 3 ο Παπαλουκάς με 977 σε 252 (3.9), στο Νο 10 ο Ζήσης με 696 σε 256 (2.7) και στο Νο 39 ο Σλούκας που είναι... νινί ακόμη από απόψεως ηλικίας με 313 ασε 127 (2.5).
Πίσω από τους τρεις κορυφαίους Ελληνες ακολουθεί ο Μίλος Τεόντοσιτς με 967 σε 212 (μ.ό 4.6), ενώ πέραν αυτών που ήδη ανέφερα, στο Τop 40 βρίσκονται άλλοι εννέα παίκτες που έχουν περάσει από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ των ενεργεία, και του Ντάνιελ Χάκετ (Νο 31, με 355 ασίστ σε 101 ματς, μέσος όρος 3.5).
Μέσα σε αυτόν τον γαλαξία των περιφερειακών παικτών, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ' στο γάλα ένας σέντερ, που δεν είναι άλλος από τον Νίκολα Βούιτσιτς (524 σε 192, μ.ό 2.7)
Πριν από τον χθεσινό αγώνα, στον οποίο οργίασε και ο Σέιν Λάρκιν με τις έντεκα ασίστ, το ρεκόρ του Σπανούλη στην Ευρωλίγκα ήταν οι εννέα στο ματς της περασμένης Πέμπτης με την Ανατολού Εφές. Αντιστοίχως τα ρεκόρ της μιας νύχτας του Διαμαντίδη είναι οι 11 στις 11 Δεκεμβρίου 2014 με την Αρμάνι Μιλάνο, του Παπαλουκά οι 14 (Ολυπιακός-Ορλεάνη, 2 Δεκεμβρίου 2009), του Ζήση οι 13 (ΑΕΚ-Μακαμπι Τελ Αβίβ, 2 Δεκεμβρίου 2004), του Καλάθη οι 11 (Παναθηναϊκός-Λαμποράλ Κούτσα, 13 Απριλίου 2016) και του Σλούκα επίσης οι 11 που έδωσε προχθές κόντρα στη Ζαλγκίρις.
Ο Παπαλουκάς (977) μπορεί να έπεσε στην τρίτη θέση της λίστας και να νιώθει πλέον την καυτή ανάσα του επίσης πρώην συμπαίκτη του και στον Ολυμπιακό και στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μίλος Τεόντοσιτς (967), αλλά υπερέχει έναντι του Μήτσου και του Μπίλη στους αγώνες με διψήφιο νούμερο σε ασίστ (4).
Βεβαίως και επειδή η Ιστορία δεν άρχισε να γράφεται το 2000, όσο κι αν η υπόθεση πάσχει από πλευράς αρχείων, το απόλυτο ρεκόρ ανήκει στον Νίκο Γκάλη, ο οποίος εμφορούμενος από την απόλυτη λίμπιντο είχε μοιράσει 44 ασίστ σε δυο αγώνες με τη φινλανδική Ουουσιακουπούνκι! Στο εκτός έδρας ματς της 25ης Οκτωβρίου του 1990 είχε 21 ασίστ και 28 πόντους (11/15δ., 1/2τρ., 3/3β.), ενώ την 1η Νοεμβρίου στο Αλεξάνδρειο “έγραψε” 23 τελικές πάσες και 27 πόντους (11/12δ., 5/5β.)!
Κατά τα άλλα, ο Σφαιρόπουλος ο οποίος είναι δεδηλωμένος αμυντικογενής προπονητής (και μάλιστα έχει πει “τιμή μου και καμάρι μου να με αποκαλούν έτσι”) θα μπορούσε να βγει χθες το βράδυ και να ζητήσει συγνώμη για την άμυνα, αλλά όχι για το θέαμα, ούτε για τη σημασία της νίκης, που ήταν κιόλας η πρώτη του Ολυμπιακού μακριά από το ΣΕΦ μετά από επτά απανωτές ήττες...
Κατά σύμπτωση η τελευταία πριν από τη χθεσινή είχε επιτευχθεί στο ίδιο γήπεδο, στις 7 του περασμένου Ιανουαρίου, ανήμερα της γιορτής του προπονητή του Ολυμπιακού, αλλά και του τότε παίκτη της Λαμποράλ Κούτσα, Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος μάλιστα βίωνε το νωπό πένθος για τον θάνατο του πεθερού του Μάκη Ψωμιάδη...
Και κάποια σκόρπια tips από το χθεσινό... ροντέο της Βιτόρια, όπου αποδείχθηκε πως εντέλει η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση:
Ο Ολυμπιακός πέτυχε ρεκόρ στα χρονικά των συμμετοχών του στην Ευρωλίγκα με 16/30 τρίποντα και μετά “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”, γυρίζεται πλέον η ταινία “Τα κανόνια του... Πόρτο Λεόνε! Μέχρι στιγμής σε οκτώ επίσημα ματς οι “ερυθρόλευκοι” έχουν να επιδείξουν 80/206 τρίποντα, που σημαίνει δέκα κατά μέσο όρο κάθε βράδυ, ενώ μέσα σε μια εβδομάδα έχουν μπουμπουνίσει 35 στα 84 (10/24 στη Λευκάδα, 9/30 στο ΣΕΦ με την Αρμάνι Μιλάνο, 16/30 στη Βιτόρια). Εξ αυτών 16 στα 29 αποτελούν προιόν του Ερικ Γκριν ο οποίος παρουσιάζει την επιτομή του “instant offense”.
Η εικόνα του υποφέροντος από ψύξη Παπανικολάου με μια πετσέτα τυλιγμένη στο λαιμό σαν κασκόλ είναι βγαλμένη από ανέκδοτο: από ένα ανέκδοτο με 15 πόντους τρία ριμπάουντ, δυο κλεψίματα και δυο τάπες!
Οι τάπες έχουν τη δική τους ιστορία στα ματς του Ολυπιακού με την... πώς διάολο τη λένε από τη Βιτόρια. Χθες οι “ερυθρόλευκοι” κατέβασαν έξι φορές τον γενικό, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου (που κατά τη γνώμη μου και από τη στιγμή που ο Πρίντεζης ήταν ωσεί παρών, υπήρξε ο αφανής MVP) να αναγκάζει τον Βόιτμαν να δει τον ουρανό σφοντύλι στα εβδομήντα δετερόλεπτα με το σκορ στο 87-90 και να δίνει τη σκυτάλη στον Ερικ Γκριν ο οποίος έβαλε τέσσερις σερί πόντους και καθαρισε μια και καλή την μπουγάδα. Με μια τέτοια τάπα είχε τελειώσει την υπόθεση και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος στις 5 Φεβρουαρίου του 2009 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε ένα ματς που μάλιστα μεταδόθηκε από δυο ελληνικά κανάλια ταυτόχρονα (ΣΚΑΙ, Νοvasports 1). Εκείνο το βράδυ καθ' οδόν προς το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου ο Ολυμπιακός νίκησε τους Βάσκους με 73-70, με τον νυν παίκτη του Κολοσσού (και μεθαυριανό αντίπαλο του Ολυμπιακού) να καπακώνει τον Ιγκόρ Ρακότσεβιτς και αμέσως να σφίγγει τις φροθιές του και να β γάζει έναν βρηχυθμό λες και ήταν μασίστας! Χαλάλι του διότι με αυτή τη μεγαλοπρεπή τάπα, ο Βασιλόπουλος σφράγισε τη νίκη του Ολυμπιακού επί μιας ομάδας η οποία προέλαυνε αήττητη από τις 27 Νοεμβρίου και έτρεχε ένα σερί 2-10 στην Ευρωλίγκα (6-0) και στο ισπανικό πρωτάθλημα (15-0). Ηταν μάλιστα τέτοιο το σοκ του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ώστε στην επιγενόμενη συνέντευξη Τύπου έχασε τα λογια του και ενώ είχε αρχίσει να ομιλεί στα αγγλικά, εν συνεχεία ζήτησε διερμηνέα για να συνεχίσει τις δηλώσεις του στα ισπανικά ή στα γαλλικά!
ΠΗΓΗ: gazzetta.gr