Είναι από τους καταλληλότερους ανθρώπους του ελληνικού αθλητισμού που μπορεί να μας μιλήσει για το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών. Όχι μόνο επειδή κάνει αίσθηση με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά γιατί γεννήθηκε στις ΗΠΑ (αλλά μεγάλωσε μπασκετικά στην Ελλάδα). Παρότι είναι εμφανής η προτίμησή του υπέρ του Τραμπ, στην πολιτεία (Κονέκτικατ), στην οποία ξεκίνησε το μπάσκετ πλειοψήφισε η Χίλαρι με 54%. Μιλώντας στον SportDog, ο Στιβ Γιατζόγλου χαρακτήρισε τη νίκη του επιχειρηματία με την πολυτάραχη ζωή ως μία απάντηση του αμερικάνικου λαού.
Ο Ελλοηναμερικανός προπονητής, γύρω από το πρόσωπο του οποίου, έγινε μεγάλος θόρυβος τελευταία, επειδή παρευρέθηκε σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, ανέλυσε στον σκύλο το αποτέλεσμα των εκλογών, τα έχωσε στη Χίλαρι και δήλωσε ασύμφωνος με όποιον χαρακτηρίζει τον νέο Πλανητάρχη ως ακραίο. Παράλληλα ο Στιβ Γιατζόγλου εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει τον Τραμπ υπέρ της χώρας μας, παρά την πολιτική εσωστρέφειας που έχει εξαγγείλει. Υπάρχει όμως, σύμφωνα με τον μεγάλο «μπασκετάνθρωπο» ένα «αλλά» στη χείρα βοηθείας που θέλει να τείνει η Ελλάδα προς την Αμερική. Ποια είναι αυτή; Διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί.
Πως είδατε το αποτέλεσμα των αμερικάνικών εκλογών και τη νίκη του Τραμπ;
«Είναι η βούληση του λαού. Η δημοκρατία έχει ένα προνόμιο, είτε είσαι εκατομμυριούχος είτε φτωχός, την ημέρα των εκλογών ο καθένας έχει μία ψήφο».
Πως εξηγείται την εκλογή του, δεδομένων των ακραίων θέσεών του;
«Ακραίες θέσεις έχει όσον αφορά τα κεφάλαια, τις τράπεζες και τους πλούσιους. Είναι όπως τον χαρακτηρίζει ο καθένας. Αυτό είναι στην κρίση του καθενός. Απλως ο αμερικάνικος λαός έχει κουραστεί από τους πολιτικούς και έδωσε την απάντησή του. Οπότε, γιατί του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός ακραίος; Τον έχουν χαρακτηρίσει, ΝΑΖΙ, φασίστα. Το ξέρετε όμως, ότι πήρε τους περισσότερους ψήφους από Αφροαμερικάνους στην ιστορία της Αμερικής από οποιαδήποτε άλλο υποψήφιο της συγκεκριμένης παράταξης; Αυτό από μόνο του λέει πολλά».
Υποστηρίζεται, ότι ο αμερικάνικος λαός γύρισε πλάτη στο παλαιό πολιτικό σύστημα και δη στη Χίλαρι. Συμφωνείτε;
«Πολλές φορές τα πράγματα τα δυσκολεύουμε εμείς. Είναι πολύ απλό. Αν ο Αμεριανός ήταν ικανοποιημενος με την πολιτική της Αμερικής θα ψήφιζε Χίλαρι. Γιατί τί θα ήταν η Χίλαρι; Η συνέχεια του Ομπάμα. Όποιος δεν ήταν ευχαριστημένος ψήφισε μία αλλαγή. Αυτή ήταν ο Τραμπ.
Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι, ότι αυτό που έγινε στις ΗΠΑ δεν έχει γίνει ποτέ τα τελευταία 200 χρόνια. Ουσιαστικά κέρδισε ένας ανεξάρτητος, ασχέτως αν είχε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Ήταν κίνημα διαφορετικό αυτό του Τραμπ. Γι'αυτό και υπήρξαν και αντιδράσεις μέσα από το ίδιο το κόμμα».
Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν στις ΗΠΑ φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και βίας από την Αστυνομία κατά μαύρων. Πιστεύετε, ότι θα διορθωθεί τώρα αυτό;
«Η πηγή των επεισοδίων είναι τα γκέτο, οπου οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές και είναι καταπονημένοι. Όταν υπάρχει τέτοιο περιβάλλον η εγκληματικότητα ανεβαίνει. Απλά πράγματα. Ο Τραμπ είπε, ότι θα ανοίξει δουλειές και ο κόσμος θα αποκτήσει εργασία. Η έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα δεν έχει σχέση και με την οικονομική κατάσταση; Πρέπει να πεινάσει ο κόσμος για να σωθούνε οι τράπεζες; Όταν καταποντίζεται ο κόσμος η μόνη δημοκρατική αντίδραση είναι η ψήφος και αυτή ήταν η απάντηση του αμερικάνικου λαού. Επί μία εβδομάδα έδειχναν τη Χίλαρι 12 μονάδες μπροστά. Τί είναι όμως αυτά τα κανάλια; Ανώνυμες Εταιρείες (σ.σ.που εξυπηρετούν τις τράπεζες). Άρα ήταν όλα ψέμματα. Δεν γίνεται από τις 12 μονάδες να βγαίνει νικητής ο Τράμπ. Αυτό σημαίνει, ότι όλον αυτόν τον καιρό δεν υπήρχε τόση μεγάλη διαφορά».
Η νίκη του Τραμπ τί αντίκτυπο θα έχει στην Ελλάδα, θετικό ή αρνητικό;
«Πιστεύω, ότι θα έχει θετικό πρόσημο η πολιτική του για την Ελλάδα».
Όσον αφορά το προσφυγικό όμως έχει τεθεί ανοικτά κατά της φιλοξενίας τους στις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να μεγαλώσει το δικό μας πρόβλημα στην Ελλάδα...
«Οι πρόσφυγες είναι αποδεκτοί. Το πρόβλημα εδώ, είναι ότι μας βλέπουν σαν αποθήκη προσφύγων. Και αυτό θέλουν να μας κάνουν. Εφόσον έρχονται πρόσφυγες και θέλουμε να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία πρέπει να ανοίξουν δουλειές. Να μπούνε λεφτά, να ανοίξουν εργοστάσια. Δεν μπορούμε να υπερφορτωθούμε, όταν έχουμε 25% ανεργία. Δεν υπάρχουν δουλειές. Μιλάμε για ποσοστό ανεργίας ίδιο με αυτό του 1930, στο μεγαλο «Κραχ» της Αμερικής. Πρέπει να είμαστε λογικοί. Κάπου το έχουμε... χάσει σε αυτή την ιστορία».
Θεωρείτε, ότι θα βοηθήσει για το ελληνικό χρέος; Γιατί ο Τραμπ είχε προτείνει στον Ομπάμα παλαιότερα να μην ασχοληθεί και να αφήσει τους Γερμανούς ή τους Ρώσους να βγάλουν άκρη...
«Δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα από την εκλογή του. Είναι πολύ νωρίς. Αλήθεια, ο Ομπάμα τί θα έρθει να κάνει εδώ, να κανονίσει το χρέος; Αυτό είναι παρωδία. Αν έβγαινε η Χίλαρι, εντάξει, θα έλεγα καλώς να έρθει, αλλά τώρα δεν ξέρω τί θα έρθει να κάνει. Το ζήτημα είναι το εξής, εμείς ως κράτος έχουμε λογαριασμούς με τη Γερμανία. Ναι χρωστάμε, αλλά και μας χρωστάνε. Δεν θα έρθει ποτέ αυτό στο τραπέζι; Συγγνώμη, μόνο χρωστάμε, δεν μας χρωστάνε; Γιατί αποφεύγεται από κάθε κυβέρνηση; Γιατί μόνο υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις και μετά το ξεχνούν; Οπότε αφότου δεν το προχώρησε (ο Ομπάμα) το θέμα του ελληνικού χρέους, μήπως το προωθήσει ο Τραμπ; Ναι το ξέρω, ο Τραμπ εκλέχτηκε και είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει πολιτική εσωστρέφειας. Είχε δηλώσει, ότι θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την Αμερική. Ωστόσο, η ομογένεια στην Αμερική ήταν με τον Τραμπ. Έχουμε μεγάλο λόμπι. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορείς να επηρεάσεις αυτό το πράγμα.
Βέβαια δεν είναι και το καλύτερο να έχεις μία αριστερή κυβέρνηση και απευθύνεσαι για βοήθεια σε καπιταλίστες. Δεν μπορείς να πηγαίνεις, κύριε Κατρούγκαλε και να λες “είμαι κομμουνιστής, φέρε τα λεφτά σου στην Ελλάδα να γλιτώσουμε”. Εδώ η μόνη που υποστήριζαν τον Τραμπ ήταν η Χρυσή Αυγή. Όλα τα άλλα κόμματα ήταν με τη Χίλαρι. Ο Τραμπ δεν είναι πολιτικός, οπότε δεν ήταν ωραίο πράγμα αυτό. Η Χίλαρι ήταν μία συμφεροντολόγος. Έπαιρνε λεφτά από παντού. Από Έλληνες από Τούρκους. Δεν νομίζω, ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή».