Ο κόουτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που γνωρίζει πολύ καλά τους παίκτες της εθνικής Ρωσίας, μίλησε στον «ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3» για το Eurobasket 2017 και τις προσπάθειες της Ελλάδας, τον Αλεξέι Σβεντ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Νίκο Γκάλη, αλλά και την «ομάδα του στρατού».
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την επιστολή που έγραψε για τον Νίκο Γκάλη: «Για τον κάθε Έλληνα, για τον κάθε μπασκετικό φίλαθλο, η υγεία αποτελεί οδηγό, όπως έγραψα και στην προσωπική επιστολή, για όλους μας. Προσωπικά εμένα αυτά τα λόγια που έγραψα με εκφράζουν. Ήταν μια μεγάλη αναγνώριση για την προσφορά του στο άθλημα και εύχομαι πραγματικά να είναι καλά και να είναι υγιής κι αυτός και η οικογένειά του».
Για το παιχνίδι Ελλάδα-Ρωσία στο Ευρωμπάσκετ: «Το παιχνίδι είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες. Είναι ένα νοκ-άουτ παιχνίδι. Το θετικό για την Ελλάδα είναι, ότι είναι σαν να μπαίνει στο 3ο νοκ-άουτ παιχνίδι της, γιατί και το ματς με την Πολωνία είχε παρόμοιο χαρακτήρα. Δεν υπήρχε αύριο. Κάναμε πολύ καλή εμφάνιση με τη Λιθουανία και νομίζω ότι ήδη είμαστε σε καλό δρόμο, βρήκαμε ρυθμό και παίζουμε ως ομάδα.
Από την άλλη μεριά η Ρωσία είναι μια πολύ καλή ομάδα. Ναι μεν έχει για οδηγό της στο σκοράρισμα και τη δημιουργία έναν εκπληκτικό Σβέντ, όμως δεν παύει να στηρίζεται στην ομαδική προσπάθεια. Το γεγονός ότι υποστηρίζεται ο Σβεντ από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα υγιές σύνολο, που ψάχνει την επιπλέον πάσα, κυκλοφορεί καλά την μπάλα και αναμφίβολα έχει διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού, όπως το να παίζει με τον Μοζγκόφ, που είναι το επόμενο σημείο αναφοράς της επίθεσης, αλλά και της άμυνας.
Από εκεί και πέρα μπορεί να παίξει με δυο φόργουορντ, αλλά και τα γκαρντ τους είναι σε ώριμη ηλικία και έχουν παραστάσεις από την Ευρώπη και έχουν διαφορετικό στυλ παιχνιδιού.
Θεωρώ όμως ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό μομέντουμ. Ξεκινάμε με έμφαση στην άμυνα. Μπορούν οι παίκτες μας να μαρκάρουν σωστά τον Σβεντ και να γίνει μια ομαδική δουλειά σ’ αυτό, όπως θεωρώ ότι θα έχει επισημάνει ο προπονητής μας. Αν καταφέρουμε να οδηγήσουμε το παιχνίδι σ’ αυτό που τον εκνευρίζει, να πάρει προσπάθειες, αλλά να τον κρατήσουμε σε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, ίσως στοιχίσει περισσότερο στην ομάδα του. Σε θεωρητικό επίπεδο όμως όλα αυτά».
Για την κριτική που ακούστηκε για την Εθνική: «Δεν θέλω να μείνω σε αυτά που ειπώθηκαν και γράφτηκαν ως τώρα για την Εθνική. Το θέμα είναι ότι αυτοί που απαρτίζουν την ομάδα ξέρουν τι συνέβη και πως βελτιώνεται κι αυτό είναι το βασικό. Κανείς δεν είπε ότι θα πάμε για περπάτημα στο πάρκο. Θα υπάρχουν αντιξοότητες και δυσκολίες. Το καλό είναι ότι η Ελλάδα πάει σε 3ο παιχνίδι νοκ-άουτ, έτσι όπως εξελίχθηκε το τουρνουά και βγάζει χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε εδώ, με βροντερό «παρών» και πράξεις μέσα στο γήπεδο. Οπότε το τι ειπώθηκε και τι γράφτηκε, που πολλές φορές αγγίζουν και την υπερβολή, δεν έχει σημασία. Η ομάδα αντέδρασε κι αυτό είναι δουλειά πολλών ανθρώπων μαζί που προφανώς κάθισαν και μίλησαν μεταξύ τους.
Είναι ένα τουρνουά και πολλές φορές στα τουρνουά μικρής διάρκειας, με ομάδες 2 μηνών, δεν είναι εύκολο να βρεθεί χημεία. Το να βάλεις τον εαυτό σου κάτω από το σύνολο είναι μια διαδικασία που ευτυχώς έγινε σε καίριο σημείο και ήρθαν τα αποτελέσματα αυτά για την Ελλάδα».
Για το αν έχει εκπλήξεις το τουρνουά του Ευρωμπάσκετ: «Όποιος παρακολουθεί το μπάσκετ δεν είναι έκπληξη η Λετονία ή ο τρόπος που παίζει η Σλοβενία. Η Λετονία έχει καλή γενιά παικτών, με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο. Μου έκανε έκπληξη –αν θέλετε- η απόδοση του Πέινερς, που έρχεται από τον πάγκο, αλλά κάνει καλή δουλειά σε όλους τους τομείς.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν απουσίες παικτών, είτε γιατί είχαν βαρύ πρόγραμμα με τις ομάδες τους και τους οδήγησε να έχουν τραυματισμούς ή δεν τους επέτρεψαν οι ομάδες τους να αγωνιστούν, όπως συνέβη με ομάδες του ΝΒΑ. Είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των τουρνουά οι απουσίες».
Για το αν θα ήταν διαφορετική η Εθνική μας με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Όλα είναι σε θεωρητικό επίπεδο και δεν μ’ αρέσει να μιλάω με θεωρία, αλλά με πράξεις. Το θετικό είναι ότι ο προπονητής, οι συνεργάτες, όλοι μαζί, βρήκαν τον τρόπο να αναδειχτούν μέσα από κάποιες καταστάσεις και να περάσουν από τη μία άκρη στην άλλη και να βρουν το σωστό δρόμο. Ο Αντετοκούνμπο είναι μια ιδιαίτερη αναφορά για την ομάδα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη εμπειρίας ή παικτών αυτού του επιπέδου. Όλα τα παιδιά έχουν εμπειρίες από μεγάλες διοργανώσεις και δεν μας λείπει ούτε η ικανότητα».
Για το αν κρατάει ανοιχτή την πόρτα της Εθνικής ομάδας στο μέλλον: «Δεν έκλεισε κάποια πόρτα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άκαιρο να μιλάμε γι’ αυτό. Όταν μου έγινε η κρούση είχα πει ότι ήταν μεγάλη τιμή για ‘μενα να εργαστώ στην Εθνική της χώρας μου, αλλά εργαζόμουν στην ΤΣΣΚΑ. Η Εθνική είναι ο καθρέφτης της χώρας μας, είμαστε μαζί της και όλοι θέλουμε να τη βλέπουμε ψηλά».
Για την ΤΣΣΚΑ και τι διαφορετικό θα δούμε φέτος απ’ αυτήν: «Δεν μπορώ ακόμα να σας πω πολλά, γιατί αυτή τη στιγμή μου λείπουν 8 σημαντικοί παίκτες από την προετοιμασία, λόγω του Eurobasket. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πάνω από τη μισή ομάδα. Οι δύο Γάλλοι θα γυρίσουν σε μία εβδομάδα. Όταν ενσωματωθούν όλοι, τότε θα δούμε που κατευθυνόμαστε. Πάντως δεν αλλάζει πολύ ο προσανατολισμός μας. Θέλουμε με παλιούς και νέους να χτίσουμε τη φιλοσοφία μας και να παίζουμε σε υψηλό ρυθμό. Θεωρώ ότι είμαστε μια πολύ καλή ομάδα αθλητικά. Θέλουμε να φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή χημεία».
Για τον τρόπο που διεξήχθη η περσινή Ευρωλίγκα και αν τον προβλημάτισε: «Δεν μας προβλημάτισε, απλά το κοινό, οι θεατές έχουν ενθουσιαστεί με τα συνεχή παιχνίδια. Είναι μια καινούργια πρόκληση. Η διαχείριση της ομάδας, όμως, περνάει σε άλλο επίπεδο με τα συνεχή ταξίδια, τη διατροφή, τις προπονήσεις κτλ. Η ποσότητα και η ποιότητα των αθλητών που πρέπει να έχεις είναι σημαντικά στοιχεία για το πως θα πορευτείς στο τέλος. Είναι άλλο πράγματα τα 30 παιχνίδια της σεζόν, άλλο τα πλέι οφ και άλλο ο ξαφνικός θάνατος του final-four. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία και η ιδιοσυγκρασία κάθε περιόδου. Ήταν μια πολύ σημαντική αλλαγή που δημιουργεί σε όλους μας διαφορετικές συνθήκες και τρόπους προσαρμογής, είτε προπονητές ειτε παίκτες είτε διοικήσεις».
Για το αν είναι «άδικα» τα final-four: «Δεν ξέρω αν είναι δίκαια ή άδικα. Το είχα ξαναπεί και τότε που ως μέλος του Παναθηναϊκού είχαμε κατακτήσει 5 τρόπαια και ως προπονητής το 2016 το κατέκτησε με την ΤΣΣΚΑ. Είναι ένα όμορφο σύστημα, αλλά από τη στιγμή που τείνουμε να πλησιάσουμε το ΝΒΑ, με τα πλέι-οφ, με τα πάρα πολλά παιχνίδια σχεδόν back to back με μια μέρα ξεκούραση μόνο, πρέπει να πορευτούμε προς τα πλέι οφ που προφανώς έτσι δημιουργήθηκαν στην Αμερική κι έτσι είναι πιο όμορφο, μέσω πλέι-οφ σε όλες τις φάσεις να αναδεικνύεται ο πρωταθλητής».
Για την Ευρωλίγκα της νέας σεζόν, αλλά και την εξαιρετική ομάδα της ΤΣΣΚΑ: «Προφανώς ο πρώτος στόχος είναι να είμαστε όλοι υγιείς, να γυρίσουν όλοι πίσω, να φτιάξουμε τα συστήματά μας κτλ. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε τη χημεία μας και να δούμε που βρισκόμαστε. Όσον αφορά το final-four και τον πρωταθλητή, ένα ερωτηματικό είναι ο Ερυθρός Αστέρας που θα έχει και μια ισχυρή έδρα. Δεκαέξι ομάδες θα θέλουν όλες να είναι τουλάχιστον στην 8άδα, και θα έχουν ισχυρό κίνητρο. Η πορεία και η σταθερότητα είναι κρίσιμο στοιχείο για τις ομάδες. Πέρυσι ελέγξαμε τους τραυματισμούς, την κούραση, την πίεση που μας δίνει ο τίτλος του φαβορί, που τον αποδεχόμαστε πλέον, δεν έχουμε πρόβλημα. Προσπαθούμε να λειτοργήσουμε κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Προφανώς ένας είναι πάντα ο πρωταθλητής, ένας ο επιτυχημένος και 15 οι αποτυχημένοι. Έτσι είναι το σύστημα. Αλλά υπάρχει διαφορετική άποψη στον καθένα για την επιτυχία ή την αποτυχία».