Η αλήθεια είναι ότι ο Χολ είναι ο μοναδικός Κοσταρικανός μπασκετμπολίστας στην ιστορία της Α1 αφήνοντας ελάχιστες χώρες από εκείνα τα μέρη, χωρίς... εκπροσώπηση. Κατά τα άλλα μας έχουν επισκεφτεί παίκτες από τη Βενεζουέλα, τις Μπαχάμες μέχρι και τα νησιά Μπελίζ.
Αναλυτικά:
Πουέρτο Ρίκο
Η πιο... μπασκετική χώρα (από τις 2-3 χώρες που η καλαθοσφαίριση είναι το πρώτο σπορ) της κεντρικής Αμερικής -με σαφώς επιρροές από τις ΗΠΑ- είναι το Πουέρτο Ρίκο που μετράει και τις περισσότερες συμμετοχες στην Α1.
Συγκεκριμένα την αρχή έκαναν μέλη της "παλιοσειράς" όπως ο Ραμόν Ρίβας (ΑΕΚ) κι ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ (Άρης), αφήνοντας στην απ' έξω μόνο τον έτερο "σκληρό" Τζερόμ Μίνσι που δεν μας έκανε την τιμή. Ακολούθησε ο "μπόμπερ" Λάρι Αγιούζο, που ήρθε στην Ελλαδα για λογαριασμό του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας με... μαυρισμένο μάτι από καυγά.
Εξίσου καλός σκόρερ, χωρίς ομως να "πιάσει" ήταν ο ΝΒΑερ Γκιγιέρμο Ντίαζ που πέρασε για ένα φεγγάρι από την Ολυμπιάδα Πατρών.
Τα τελευταία χρόνια η παράδοση συνεχίστηκε με τον Φιλμπέρτο Ριβέρα στην ΑΕΚ κι τους δύο περσινούς εκπρόσωπους της χώρας του "Πλούσιου Λιμανιού" στο Μαρούσι: οι Χουέρτας και Κλεμέντε.
Δομινικανή Δημοκρατία
Εντυπωσιακή εκπροσώπηση και από το σύμπλεγμα νησιών της Δομικανής Δημοκρατίας, που επίσης ως χώρα έχουν πολλά... παρέ-δώσε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Άγιο Δομίνικο ήταν ο Λούις Φλόρες που επίσης ήρθε για ένα σύντομο διάστημα στην Ολυμπιάδα Πατρών, ενώ τα χνάρια του ακολούθησε λίγα χρόνια μετά κι ο Σάμι Μέχια, που δεν κατάφερε να "σώσει" την ΑΕΛ, αλλα φέτος έκανε ένα εξαιρετικό συμβόλαιο στην ΤΣΣΚΑ.
Ο τρίτος της παρέας είναι ο Άντονι Γκιλέσπι που γεννήθηκε εκεί, αλλά στη χώρα μας ήρθε με ιταλικό διαβατήριο. Έβγαλε το ψωμί του σουτάροντας για τρεις πόντους και στον Ηρακλή και στον ΠΑΟΚ.
Παναμάς
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις παίκτες από τον Παναμά έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ανάμεσα τους κι ο γνωστότερος μπασκετμπολίστας της χώρας ο άλλοτε all-star με τους Ντάλας Μάβερικς, Ρονάλντο Μπλάκμαν που ήρθε στα... γεράματα στην ΑΕΚ.
Από την ίδια χώρα -αν και αμερικανοθρεμμένοι- προέρχεται ο σουτέρ του Πανιωνίου Ρούμπεν Ντάγκλας κι ο θεαματικός γκαρντ του Κολοσσου Ρόδου Ντανίλο Πίνοκ.
Μπαχάμες, Μπελίζ, Κούβα και... Ντομίνικα
Οι παλιοί ίσως να θυμούνται τον Ίαν Λόκχαρτ, έναν από τους πιο δυνατούς σέντερ που έχουν περάσει από την Ελλάδα στις αρχές του '90. Ο... άλλοτε κάτοικος Μετς (έπαιξε στο Παγκράτι και μετά στους Αμπελόκηπους) κατάγεται από τις Μπαχάμες!
Εξίσου εξωτικός προορισμός κι η πατρίδα του επί δύο χρόνια ηγέτη της Καβάλας, του Μιλτ Παλάσιο. Ο δυναμικός γκαρντ αν και μεγάλωσε μπασκετικά στην Αμερική, προέρχεται από το Μπελίζ.
Στην Κούβα γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Αντρές Γκίμπερτ, ένας ψηλός που αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Ελλάδα. Συνολικά έπαιξε σε πέντε ομαδες: στη Νήαρ Ηστ, στον Σπόρτιγκ, στο Ηράκλειο, στον ΚΑΟΔ και στον Απόλλωνα Πατρών.
Τέλος η πιο... άγνωστη χώρα είναι αυτή του Γκαρθ Τζόζεφ, του "γίγαντα" που έπαιξε στο Περιστέρι. Γεννήθηκε στη Ντομίνικα (δεν έχει σχέση με την Δομινικανή Δημοκρατία), το νησί της Καραϊβικής με τους 70.000 κατοίκους!
Και οι... Λατίνοι
Το μπάσκετ στη Λατινική Αμερική είναι μια διαφορετική ιστορία. Οι μεγάλες χώρες (Αργεντινή - Βραζιλία) έχουν βγάλει πολύ καλούς παίκτες όπως ο Καμπάνα, ο Μιλανέζιο, ο Οσκάρ, ο Ροτζέριο Κλάφκε ή ο αειθαλής Μαρσέλο Μασάδο, ενώ έχουν στείλει και αρκετούς παίκτες στο ΝΒΑ (Τζινόμπιλι, Σκόλα, Νοτσιόνι, Νένε, Βαρεζάο, Μπαρμπόσα).
Υπάρχουν, δε κι άλλες (Περού, Βολιβία, Παραγουάη) που δεν έχουν την παραμικρή... παράδοση στο άθλημα. Συνολικά, λοιπόν, μόνο πέντε χώρες έχουν εκπροσώπηση στην ελληνική Α1.
Η Αργεντινή έχει βέβαια "στείλει" αρκετούς παίκτες με τον Μαρσέλο Νικόλα να κάνει την αρχή το 1996, όταν φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μαζί του κι ο Ούγκο Σκονοκίνι, που αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο αγαπημένους παίκτες των "πρασίνων". Στο "τριφύλλι" έπαιξε με έξι χρόνια διαφορά κι ο Πέπε Σάντσεζ, ένας εκ των κορυφαίων πασέρ που πέρασαν από τη χώρα μας.
Ακολούθησε ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, που αν και έκανε μεγάλη καριέρα κατακτώντας ακόμη και πρωτάθλημα με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, δεν "έπιασε" στον Ολυμπιακό κι έφυγε ως αποτυχημένος. Τα "ερυθρόλευκα" φόρεσε κι ένας ακόμη ψηλός των "γκαούτσος" ο Ρούμπεν Βολκοβίσκι.
Ο τελευταίος του κλαμπ είναι ο σουτέρ Χόρχε Ράκα που έπαιξε μια χρονιά στον ΠΑΟΚ. Ήρθε από την Ισπανία (κάτοχος αντίστοιχου διαβατηρίου) την εποχή της... αναγέννησης του "δικεφάλου" επί ημερών Μπατατούδη.
Από την άλλη βραζιλιάνικο χρώμα η Ελλάδα είδε μόνο στο... ποδόσφαιρο, καθώς στο μπάσκετ η μοναδική εκπροσώπηση ήταν και σύντομη. Ο λόγος για τον Βάγκνερ Μάνα που ήρθε στον Πανιώνιο την πρώτη χρονιά της εποχής Μπόσμαν, αλλά έφυγε χωρίς να παίξει επίσημα παιχνίδια, επειδή βρέθηκε ντοπαρισμένος.
Από μια μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής ανάμεσα στη Βενεζουέλα και το Σουρινάμ, τη Γουιάνα κατάγεται ο Ρόουλ Μάρσαλ, που τη χρονιά που μας τέλειωσε οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην Ευρωλίγκα.
Τέλος από τη Βενεζουέλα προέρχεται ο Χέκτορ Ρομέρο, ο δυναμικός πάουερ-φόργουορντ της ΑΕΛ (έπαιξε και στη Σιένα μετά), ενώ η τελευταία χώρα της λίστας είναι η Ουρουγουάη με τον Χουάν Μολτέντο, τον σουτέρ με το μπαταρισμένο χέρι που έπαιξε στον Ηρακλή όταν άνοιξαν τα σύνορα και "γεννήθηκαν" οι κοινοτικοί.
Πηγή: sport24.gr