Ο Άρης κατάφερε και κέρδισε εύκολα το... απογοητευτικό στο δεύτερο ημίχρονο Ρέθυμνο με 70-52 έχοντας σε πολύ καλή μέρα τους Ιβάν Μάρας (11π.) και Λευτέρη Μποχωρίδη (12π.). Οδυνηρή ήττα για τους Κρητικούς που έχουν χάσει κάθε πιθανότητα για την είσοδο τους στην οκτάδα και τα Playoffs.
Το... φίλμ του αγώνα
Στο πρώτο δεκάλεπτο το Ρέθυμνο φάνηκε να πατάει καλύτερα από τους άστοχους γηπεδούχους (σ.σ 3/14 προσπάθειες) στο παρκέ και προηγήθηκε με τους γρήγορους πόντους του Ντάνιελς με 0-5 στο 2΄.
Ο Άρης θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του Μάρας απέναντι στον νεαρό Κώττα μείωσε σε 9-10 με καλάθι και φάουλ του Μαυροβούνιου σέντερ.
Από εκείνο το σημείο και έπειτα το Ρέθυμνο πάτησε το... γκάζι και κατάφερε να προηγηθεί με διψήφια διαφορά (9-19, 8΄) με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Γιαννόπουλου, για να τελειώσει η πρώτη περίοδος με σκορ 11-19.
Άκρως αντίθετη ήταν η εικόνα του δευτέρου δεκαλέπτου, με τον Άρη να εκμεταλλεύεται το γεγονός πως οι Κρητικοί δεν βρήκαν σκορ στα πρώτα τρία λεπτά και μείωσε σε 16-19 με τον Μάρας.
Το Ρέθυμνο προσπάθησε να αντιδράσει στιγμιαία με τρίποντο του Χριστοδούλου (13΄), ωστόσο ο Μποχωρίδης απάντησε άμεσα και διαμόρφωσε το 19-22. Με 6:30 λεπτά να απομένουν για το ημίχρονο ο Λι πέτυχε καλάθι και φάουλ, ευστόχησε και στην συμπληρωματική βολή γράφοντας το 29-25.
Τα τελευταία πέντε λεπτά του πρώτου μέρους ανήκαν ολοκληρωτικά στους γηπεδούχους, καθώς αφού ροκάνισαν την διαφορά κατάφεραν και να ισοφαρίσουν με τον Μούρτο σε 25-25 (16΄). Λίγο αργότερα ο Άρης πήρε κεφάλι στο σκορ και πάλι με τον Μούρτο (27-25), για να πάρει σκυτάλη ο Μποχωρίδης που με 7 συνεχόμενους δικούς του πόντους διαμόρφωσε το 34-25.
Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 34-30, καθώς ο Χίκι μείωσε αρχικά με τρίποντο, ενώ στη συνέχεια ευστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές μετά από το αντιαθλητικό φάουλ που του έκανε ο Μάρας δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή του δεκαλέπτου.
Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Άρης αποφασισμένος να συνεχίσει την εμφάνιση της δεύτερης περιόδου και με οδηγό την σκληρή του άμυνα, κατάφερε να περιορίσει το Ρέθυμνο και να βάλει τις βάσεις για τη νίκη. Οι «κιτρινόμαυροι» ξεκίνησαν να χτίζουν την διαφορά τους με τρίποντο του Μπελ (40-33, 24΄), ενώ τρία λεπτά αργότερα (27’) ο Προύιτ έστειλε τη διαφορά στο +10 (45-35) με δικό του τρίποντο. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν με τρίποντο του Ντισίλντς, ωστόσο οι γηπεδούχοι διατήρησαν την συγκέντρωσή τους και έκλεισαν το δεκάλεπτο προηγούμενοι με 53-41 με τέσσερις συνεχόμενους πόντους του Τσαϊρέλη.
Με... φορά μπήκε και στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο ο Άρης και με πέντε γρήγορους πόντους των Τσαϊρέλη – Μποχωρίδη – Μάρας εκτόξευσε την διαφορά στους 17 (58-41).
Με τα υπόλοιπα λεπτά να μοιάζουν διαδικαστικά, ο Βαγγέλης Αγγέλου έριξε στο παιχνίδι για δεύτερη φορά τον Καλαϊτζάκη που διαμόρφωσε το 60-43.
Με άναρχο και δίχως θέαμα μπάσκετ, το Ρέθυμνο με βολές των Χριστοδούλου (7π.) και Γκούντγουϊν (12π.) μείωσε σε 60-47 με πέντε λεπτά να απομένουν για το φινάλε.
Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι με πέντε συνεχόμενους πόντους του πολύ θετικού σήμερα Προύιτ (9π.) και καλάθι του Χρηστίδη σφράγισαν τη νίκη διαμορφώνοντας το 67-48 που ήταν και η μέγιστη τιμή της διαφοράς στο παιχνίδι με 2:22 στο ρολόι.
Το τελικό 70-52 διαμόρφωσε και πάλι ο Προύιτ με 1/2 βολές με τον Άρη να πανηγυρίζει την σημαντική αυτή νίκη.
Τα δεκάλεπτα: 11-19, 34-30, 53-41, 70-52
Τρίτη θέση για τον Προμηθέα!
Ο Προμηθέας βρέθηκε να προηγείται ακόμα και με 18 πόντους, είδε το Λαύριο να κάνει ανατροπή διαρκείας στα τελευταία λεπτά, όμως κράτησε τα ηνία μέχρι τέλους, πήρε τη νίκη (98-87) και εξασφάλισε την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο.
Η φετινή σεζόν είναι ιστορική για τον Προμηθέα. Η ομάδα της Πάτρας κόντρα στο Λαύριο κατάφερε να εξασφαλίσει -και μαθηματικά- την τρίτη θέση της κατάταξης, στην κανονική περίοδο, μία αγωνιστική πριν από το τέλος της regular season. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά επικράτησε του Λαυρίου στο «Δ.Τόφαλος», σε μια αναμέτρηση στην οποία είχε τον έλεγχο από τα πρώτα λεπτά του αγώνα.
Πλέον, οι Πατρινοί είναι οριστικά τρίτοι και περιμένουν να δουν ποια ομάδα θα αντιμετωπίσουν στην post season. Από την άλλη, το Λαύριο υποχώρησε στο 14-11 και ισοβαθμεί με την Κύμη στην έκτη θέση.
Εκρηκτικό ήταν το ξεκίνημα του Προμηθέα στην αναμέτρηση. Οι Πατρινοί επέβαλαν πλήρως τον ρυθμό τους και με μπροστάρη τον Πράδερ κατάφεραν να «χτίσουν» διαφορά (15-0, 4'). Ο Σερέλης πέρασε στο παρκέ Νίξον και Μέιερ και οι κινήσεις αυτές άλλαξαν την εικόνα του Λαυρίου. Οι φιλοξενούμενοι έβγαλανα περισσότερη ενέργεια και κατάφεραν να μαζέψουν τη διαφορά άμεσα (21-16, 9'). Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς φώναξε παρών στο παιχνίδι και το δεκάλεπτο έκλεισε με τους Πατρινούς στο +9 (27-18).
Με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια διάθεση μπήκε στο παρκέ ο Προμηθέας και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά «χτύπησε» κοντά στο καλάθι και ανέβασε σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά (36-22, 13'). Οι παίκτες του Λαυρίου δεν μπορούσαν να μειώσουν, με τον Μιλόσεβιτς να διατηρεί σε θέση ισχύος την ομάδα (46-30, 17'). Ο Νουάμου προσπάθησε να μαζέψει τη διαφορά, όμως ο Νίκος Γκίκας είπε την τελευταία λέξη στο πρώτο μέρος, διαμορφώνοντας το 50-37.
Ο Λίποβι μπήκε ζεστός στο τρίτο δεκάλεπτο και κάπως έτσι ο Προμηθέας διατήρησε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (55-42, 23'). Ουίγκινς και Μεχίντι πήραν προσπάθειες και το Λαύριο μάζεψε τη διαφορά (59-48, 25'). Λίποβι και Φαγιέ συνέχισαν να δίνουν λύσεις στους Πατρινούς, με τη διαφορά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (68-52, 28'). Ο Βεργίνης, όμως φώναξε παρών στο τέλος της τρίτης περιόδου, γράφοντας το 70-58, με τρίποντο.
Δυνατά μπήκαν στο παρκέ οι παίκτες του Λαυρίου στο τέταρτο δεκάλεπτο. Κουζέλογλου και Μουρ με δικά τους καλάθα «ροκάνισαν» εκ νέου τη διαφορά (78-68, 33'). Ο Πράδερ ήταν... ορεξάτος, όμως και ανέβασε εκ νέυο τη διαφορά (80-68, 35'). Μέιερ και Νουάμου ανέλαβαν δράση και η διαφορά μειώθηκε (84-76, 36'). Ο Μακένζι Μουρ φώναξε παρών και το Λαύριο μείωσε ακόμα περισσότερο (85-80, 38').
Το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά, με τον Μέιερ να φέρνει τους φιλοξενούμενους σε απόσταση ενός σουτ (88-85, 39'). Ο Χρήστος Σαλούστρος, όμως, με ένα μεγάλο σουτ έφερε τον Προμηθέα στο +6 σε κρίσιμο σημείο (91-85, 52'' γι το τέλος). Ο Σαλούστρος φώναξε παρών και στην άμυνα και με ένα καθοριστικό κλέψιμο έγειρε την πλάστιγγα για την ομάδα του (95-87, 45''). Η κατάσταση δεν άλλαξε ως το τέλος του αγώνα, με τον Προμηθέα να παίρνει τη νίκη και να εξασφαλίζει την τρίτη θέση της κατάταξης στην κανονική περίοδο.
Τα δεκάλεπτα: 27-18, 50-37, 70-58, 98-87.
Ο MVP: Ο Νίκος Γκίκας ήταν ο ηγέτης του Προμηθέα για ένα ακόμα παιχνίδι. Ο διεθνής γκαρντ μέτρησε 11 πόντους και 13 ασίστ, όντας ο ιθύνων νους των Πατρινών μέχρι τέλους.
Ο Σκληρός: Ο Κέισι Πράδερ πραγματοποίησε την καλύτερη και πιο παραγωγική εμφάνισή του με την φανέλα του Προμηθέα (22 πόντοι). Κομβικός στα τελευταία δευτερόλεπτα και ο Χρήστος Σαλούστρος (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ), πραγματοποιώντας ένα καθοριστικό κλέψιμο στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Ο Πεσμένος: Μακριά από τον καλό εαυτό του έμεινε ο Δημήτρης Κακλαμανάκης, που έχασε πολλές μάχες κάτω από τα δύο καλάθια και δεν βοήθησε την ομάδα του όσο θα περίμενε ο Χρήστος Σερέλης.
Η Στιγμή: Η εξαιρετική συνεργασία Γκίκα - Έλις που κατέληξε σε κάρφωμα (36-22) και ξεσήκωσε τον κόσμο της Πάτρας.
Η Γκέλα: Το ξεκίνημα του Λαυρίου. Οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη δεν μπήκαν καθόλου καλά στο παιχνίδι και στο πρώτο 4λεπτο βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 15-0.
Η Διαιτησία: Προσπάθησαν να μοιράσουν το καρπούζι στη μέση. Σε γενικές γραμμές δεν επηρέασαν την κατάσταση του αγώνα.
Η Εξέδρα: Ο κόσμος της Πάτρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Περίπου 3.500 φίλοι του Προμηθέα βρέθηκαν στο «Δ.Τόφαλος», στηρίζοντας την ομάδα του Μάκη Γιατρά.
Ξέσπασαν τα Τρίκαλα
Έπειτα από μια σειρά κακών εμφανίσεων ο Κολοσσός Ρόδου επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα, επικρατώντας των υποβιβασμένων Τρικάλων (59-86).
Στα προηγούμενα παιχνίδια ο Κολοσσός Ρόδου παρουσίασε κακό πρόσωπο, γνωρίζοντας μερικές οδυνηρές ήττες. Στο κλειστό των Τρικάλων, όμως, η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη παρουσίασε ξανά το καλό πρόσωπό της.
Οι Ροδίτες πήραν από την αρχή τα ηνία του αγώνα και κατάφεραν να επιστρέψουν στις νίκες, ανεβαίνοντας στο 10-15 και με νίκη κόντρα στον Άρη την τελευταία αγωνιστική (13/05, 17:00) θα εξασφαλίσει την παρουσία του στα πλέι οφ.
Με καλύτερο ρυθμό μπήκε ο Κολοσσός στο παιχνίδι και κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα με Ράιτ και Χάρις (6-13, 5'). Ο Γιανγκ φώναξε παρών στην αναμέτρηση και η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα (12-22, 8'). Ο Καλογιαννίδης είπε την τελευταία λέξη στο πρώτο δεκάλεπτο, μειώνοντας σε 14-22.
Πολύ δυνατά μπήκε στο παρκέ ο Κολοσσός και κατάφερε να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά, έχοντας ορεξάτους τους Τσαλμπούρη και Ουέαρ (17-35, 14'). Λίγο αργότερα η διαφορά έφτασε και στους 20 πόντους (21-41, 15'). Η κατάσταση δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, με τον Κολοσσό να διατηρεί το διψήφιο προβάδισμά του για το 31-49.
Οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη συνέχισαν στο ίδιο τέμπο την αναμέτρηση και η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους δια χειρός Χάρις (33-54, 23'). Σταδιακά η διαφορά αυξανόταν για τον Κολοσσό, με τον Γιανγκ να δίνει λύσεις (35-60, 26'). Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να μαζέψουν την κατάσταση με τον Μόρις (42-64, 29'). Μέχρι το φινάλε του δεκαλέπτου η διαφορά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τον Κολοσσό στο +24 (43-67).
Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν τυπική διαδικασία. Ο Κολοσσός κράτησε τον έλεγχο του αγώνα ως το τέλος, δεν απειλήθηκε από τους Θεσσαλούς και επέστρεψε στις νίκες.
Τα δεκάλεπτα: 14-22, 31-49, 43-67, 59-86.
Ο MVP: Ο Ραμόν Χάρις ήταν ο παίκτης που έδωσε ώθηση στον Κολοσσό, όταςν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του Άρη Λυκογιάννη.
Ο Σκληρός: Ο Κιθ Ράιτ συνέβαλε στην άνετη νίκη του Κολοσσού, συμπληρώνοντας επιθετικά τον Χάρις.
Ο Αόρατος: Ο Ντι Τζέι Ρίτσαρντσον δεν βοήθησε την ομάδα του σε κανένα σημείο του αγώνα. Από... κοντά και ο Μάρκο Τέγιτς.
Η Γκέλα: Η εικόνα των Τρικάλων από τα μέσα της δεύτερης περιόδου κι έπειτα. Οι Θεσσαλοί δεν κατάφεραν να απειλήσουν τους παίκτες του Άρη Λυκογιάννη.
Η Διαιτησία: Απαρατήρητοι πέρασαν οι διαιτητές, σε μια αναμέτρηση που τα πάντα είχαν κριθεί από νωρίς.
Η Εξέδρα: Ελάχιστος κόσμος στο κλειστό των Τρικάλων, καθώς η ομάδα του Φώτη Τακιανού δεν είχε κανένα κίνητρο στην αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής.
Πρόβα πλέι οφ για την Κύμη
Η Κύμη επιβλήθηκε δύσκολα του Κοροίβου (62-60), κάνοντας μια... πρόβα ενόψει των πλέι οφ. Μοιραίος για τους φιλοξενούμενους ο Κέβιν Λάνγκφορντ με 0/2 βολές στο φινάλε. Την τελευταία αγωνιστική για τη «ζωή» της η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου απέναντι στα Τρίκαλα.
Στο 14-11 ανέβηκε το σύνολο του Γιάννη Καστρίτη, που στην ξέφρενη φετινή του πορεία μπορεί να τερματίσει στην regular season από την 5η μέχρι την 7η θέση. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας με την ΑΕΚ. Από την άλλη, ο Κόροιβος είναι στο 7-18 και θα παίξει για την παραμονή του με τα Τρίκαλα στην 26η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League, θέλοντας νίκη δική του και τουλάχιστον μία ήττα ή του ΓΣΛ Φάρου ή του Πανιωνίου.
Πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων ήταν ο Άγγελος Τσαγκαράκης (11π.), με τον Θαντ ΜακΦάντεν να έχει 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και τον Κάμερον Τζόουνς να βάζει το νικητήριο καλάθι. Ξεχώρισαν από τον Κόροιβο οι Τζαχίι Κάρσον (14π.), Μάρκους Πόσλεϊ (12π., 7ρ.). «Μοιραίος» ο Κέβιν Λάνγκφορντ με 0/2 βολές στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Το παιχνίδι στη Χαλκίδα ξεκίνησε με μικρά προβαδίσματα των γηπεδούχων (20-15), οι οποίοι ήταν «ζεστοί» έξω από τα 6,75μ. (4/8 3π.), αλλά έκαναν 5 γρήγορα λάθη στο δεκάλεπτο και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν στο σκορ. Η επιστροφή των φιλοξενούμενων ήταν άμεση (20-23 στο 13'). Σε εκείνο το σημείο, όμως, «χτύπησε» το καμπανάκι, που... ξύπνησε την Κύμη. Παίρνοντας σκορ από τον Άγγελο Τσαγκαράκη (11π.) και παίζοντας διαβασμένο μπάσκετ, οι Ευβοιώτες έκαναν ένα εντυπωσιακό επιμέρους 20-3, για να «κλείσουν» το ημίχρονο σε διψήφια διαφορά (40-26). Στο 20' ο Θαντ ΜακΦάντεν είχε μόλις 2π. (0/5 σουτ, 2/2 βολές), αλλά 5 ασίστ, με τον Άνταμ Κεμπ να είναι πρώτος σκόρερ του Κοροίβου με 6 πόντους.
Στην επανάληψη το νερό φαινόταν να έχει μπει στο αυλάκι για την Κύμη, που ήταν σταθερά μπροστά σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο (45-32 στο 25' και 53-41 στο 30'). Όμως, το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν μία εντελώς διαφορετική υπόθεση. Οι φιλοξενούμενοι έχοντας μια... αμερικανική πεντάδα στο παρκέ με τέσσερις ξένους και τον Σαχπατζίδη, έκαναν ένα εντυπωσιακό 10-0 σερί στην τελευταία περίοδο και επέστρεψαν στο παιχνίδι στο 34' (53-51). Οι προσπάθειες της Κύμης έβρισκαν σίδερο και το σερί ανέβηκε στο 15-0, με τον Κόροιβο να αλλάζει πλήρως τα δεδομένα της αναμέτρησης και να περνάει μπροστά στο σκορ, 04:17 πριν από το φινάλε, με γκολ - φάουλ του Τζαχίι Κάρσον (14π.). Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο ο Καλαμπάκος έριξε τον Λάνγκφορντ αντί του Σαχπατζίδη, παίζοντας για το διπλό σωτηρίας με πέντε Αμερικανούς στο παρκέ (Ντεκόζι, Κάρσον, Πόσλεϊ, Λάνγκφορντ, Χάινς).
Με 1/2 βολές δια χειρός Γκάρι ΜακΓκι οι γηπεδούχοι βρήκαν σκορ για πρώτη φορά στην τέταρτη περίοδο στο 36' (54-56), με το ματς να εξελίσσεται σε «θρίλερ» (57-58 στο 38'). Το ματς κρεμόταν σε μια κλωστή και ο Θαντ ΜακΦάντεν ισοφάρισε για την Κύμη, 60-60 στο 39'. Ο Πόσλεϊ αστόχησε σε τους για τρεις, αλλά το ίδιο έκανε και ο ΜακΦάντεν. Στη συνέχεια, όμως, ο Αλέξανδρος Σπυριδόνιδης έκανε λάθος, 24'' πριν από τη λήξη. Ο Κάμερον Τζόουνς στο 39:53 νίκησε την άμυνα του Κοροίβου και «έγραψε» το 62-60. Ο Κέβιν Λάνγκφορντ πήρε το φάουλ στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα, αλλά έχασε και τις δύο βολές. Έτσι, ήταν ο... μοιραίος για τους φιλοξενούμενους, που δεν κατάφεραν να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.
Τα Δεκάλεπτα: 20-15, 40-36, 53-41, 62-60
Ο MVP: Ο Θαντ ΜακΦάντεν. Σε ένα απόγευμα που σε γενικές γραμμές ήταν άστοχος (2/9 σουτ), ο γκαρντ της Κύμης μπόρεσε να είναι διψήφιος (10π.), έχοντας παράλληλα 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα. Παράλληλα, ήταν εκείνος που ισοφάρισε για το 60-60 στο 39'.
Ο Σκληρός: Ο Κάμερον Τζόουνς, που έβαλε το νικητήριο δίποντο, που χάρισε το θετικό αποτέλεσμα στους γηπεδούχους, 7'' πριν από το τέλος της αναμέτρησης.
Ο Πεσμένος: Ο Κέβιν Λάνγκφορντ. Έμεινε στα... ρηχά ο Αμερικανός σέντερ με 0/5 προσπάθειες, 0 ριμπαόυντ σε 23' και 0/2 βολές στο πιο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης.
Η Στιγμή: Τα μεγάλα καλάθια των ΜακΦάντεν - Κάιζερ στο φινάλε, που άλλαξαν πλήρως την αναμέτρηση. Αυτό το 5-0 της Κύμης ήταν αρκετό για να της χαρίσει τη νίκη στην 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Η Γκέλα: Οι 0/2 βολές του Λάνγκφορντ στο τελευταίο δευτερόλεπτο, που δεν επέτρεψαν στον Κόροιβο να δώσει τη δική του «μάχη» στην παράταση.
Η Εξέδρα: Δεν γέμισε το κλειστό στη Χαλκίδα, που όμως είχε... παλμό για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη.
Πηγή: sdna.gr