Όμως, δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς πού πως και ξεκίνησε αυτή η ομάδα. Και αν πάψει να είναι σεμνή και ταπεινή, αν η... μύτη σηκωθεί, ο κίνδυνος απότομης προσγείωσης θα είναι μεγάλος.
Δεν είναι ηττοπάθεια να μένουν οι τόνοι χαμηλά. Αντίθετα είναι μονόδρομος να στέκεται η Εθνική μόνο στα αρνητικά. Γι αυτό γίνεται η προετοιμασία και τα φιλικά. Γιατί υπάρχουν σημεία που πρέπει να βελτιωθεί. Αν σταθούμε στους 38 πόντους που δέχθηκε η ελληνική ομάδα απέναντι στην Τουρκία, τότε πρέπει να πανηγυρίσουμε. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο οι αντίπαλοι ήταν άστοχοι. Αν σταθούμε στους 62 που πέτυχε η ελληνική ομάδα, χρειάζεται προβληματισμός. Αλλά στο πρώτο ημίχρονο, που δεν υπήρχε χαλάρωση, 42 έβαλε η Εθνική. Και κατά διαστήματα έπαιξε πολύ καλά.
Το θετικό είναι πως αυτές οι φιλικές νίκες δεν είναι προϊόντα υπερβολικής ευστοχίας. Αντίθετα, η καλή απόδοση οφείλεται στην ομαδική λειτουργία στην επίθεση, στην κατανομή ρόλων και στην αποδοχή της φιλοσοφίας του Ηλία Ζούρου. Υπάρχει κίνηση δίχως την μπάλα, σωστές επιλογές, μοίρασμα στις επιθέσεις μεταξύ της περιφέρειας και των ψηλών.
Το ακόμα πιο θετικό είναι ότι η Εθνική παίζει άμυνα κι αυτό δεν θα αλλάξει. Υπάρχει σωστή κατεύθυνση, ανάλυση των αντιπάλων, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει και οι παίκτες να θέλουν να παίζουν άμυνα. Και δεν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει. Ακόμα και οι θεωρητικά κακοί αμυντικοί, το παλεύουν. Γι αυτό και είδαμε βουτιές για την μπάλα.
Πάμε παρακάτω. Η προσθήκη του Νικ Καλάθη γεμίζει την περιφέρεια. Ο 22χρονος παίζει με άλλον αέρα και αποπνέει σιγουριά. Δεν ήταν καλός στο ματς με την Τουρκία, αλλά μην ξεχνάμε πως ήταν το πρώτο του ματς μετά τον τραυματσιμό. Όταν βρει ρυθμό και πατήματά, η Εθνική θα ανέβει επίπεδο.
Και κάτι τελευταίο. Αν ο Γιάννης Μπουρούσης συνεχίζει να παίζει έτσι, η Εθνική μπορεί να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά. Φοβερός σε άμυνα και επίθεση. Μέχρι και επιθετικό φάουλ σε πικ εν ρολ έκανε. Ε, ας κάνει σκριν κι αν τον χρεώνουν με επιθετικό. Γιατί αυτά τα σκριν μοιάζουν με... βρωμοδουλειές, αλλά κάνουν τη διαφορά στο μπάσκετ.
Πηγή: superbasket.gr