Την τελευταία παράσταση μπροστά σε 20.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού έδωσε σαν σήμερα, 11 Οκτώβρη του 2009, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης στη φιλική νίκη των Πράσινων επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ (82-69).

Έκτοτε, η φανέλα με τον αριθμό «4» αποσύρθηκε οριστικά από τους Πράσινους, καθώς ο «Φράνκι» αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του συλλόγου: 534 συμμετοχές σε 19 χρόνια, 11 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα Ελλάδας, 5 Ευρωπαϊκά και 1 Διηπειρωτικό, ενώ παράλληλα είναι  ο πρώτος σκόρερ του Τριφυλλιού με 4698 πόντους στην Α1 και 1399 ριμπάουντ.

Το sportdog.gr επικοινώνησε με έναν από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να μιλήσουν για εκείνον, τον Νίκο Χατζηβρέττα, που υπήρξε συμπαίκτης του για 6 χρόνια στον Παναθηναϊκό, αλλά και στην Εθνική ομάδα.

Η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, το ιδιαίτερο σουτ, ο σεβασμός προς το πρόσωπό του, η παρουσία του στα αποδυτήρια, ο νέος του ρόλος στην ακαδημία του Παναθηναϊκού. Όλα αναλύθηκαν από τον παλαίμαχο άσο για τον τεράστιο Φραγκίσκο Αλβέρτη, που τον χαρακτήρισε ως μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

«Ο Αλβέρτης ήταν αρχηγός της ομάδας και είχε την αναγνώριση από όλους. Ήταν τέτοια η προσφορά του στο σύνολο που δεν μπορούσε κάποιος να μην αναγνωρίσει την αξία του. Υπήρχε σεβασμός στο πρόσωπό του. Καθαρά αγωνιστικά, είχε εκπληκτικό σουτ που πάντα βοηθούσε την ομάδα», ήταν το αρχικό σχόλιο του παλαίμαχου άσου στο sportdog.gr και στη συνέχεια συμπλήρωσε για τα στοιχεία που έκαναν τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους:

«Στο αγωνιστικό κομμάτι, εκείνο που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν το εξαιρετικό σουτ του. Σπανίζει στο ύψος του τέτοιο ταλέντο στο σουτ, ήταν πολύ ξεχωριστός γι' αυτό. Βέβαια, για να επιβιώσει στο επίπεδο που ήταν ο Παναθηναϊκός, έπρεπε να προσφέρει και με άλλον τρόπο στην ομάδα. Γι' αυτό μέσα στα χρόνια βελτιώθηκε πολύ και αμυντικά και πρόσφερε πολλά και σε αυτόν τον τομέα. Ήταν κορυφαίος μέλος σε σημαντική ομάδα, με πολύ υψηλούς στόχους. Ήταν αρχηγός αυτής της ομάδας».

Ακόμα και η μηχανική στο σουτ του Αλβέρτη ήταν ιδιαίτερη. 

«Ήταν ιδιαίτερη και αποδοτική. Μια πολύ καλή ομάδα, όπως ήταν τότε ο Παναθηναϊκός, έχει πολλούς καλούς παίκτες. Έχει βάθος. Με το να υπάρχει ένας παίκτης όπως ο Αλβέρτης, που άνοιγε χώρους και έδινε αξιόπιστες λύσεις στο σουτ παρότι έπαιζε στη θέση 4, ήταν κάτι πολύ θετικό. Ψηλό κορμί με το σουτ του Αλβέρτη δεν είναι εύκολο να βρεθεί».

Η παρουσία του στα αποδυτήρια, η προσωπικότητά του, πώς ήταν;

«Στην ομάδα υπήρχε ευρύτερα καλό κλίμα, κάτι που προφανώς ευνοούσαν και τα θετικά αποτελέσματα και οι τίτλοι που ερχόντουσαν. Όλοι οι παίκτες ήμασταν καλοί χαρακτήρες, υπήρχε έτσι κι αλλιώς ευχάριστο κλίμα. Προσθέστε, λοιπόν, ότι σε αυτό που σας παρουσιάζω αρχηγός ήταν ο Αλβέρτης. Και θα καταλάβετε τα πάντα για την προσωπικότητά του και την παρουσία του στα αποδυτήρια. Υπήρχε απόλυτος σεβασμός στο πρόσωπό του».

«Ξαφνικά έγινα συμπαίκτης του»

Υπάρχει κάποιο περιστατικό με τον Αλβέρτη πρωταγωνιστή που να έχει μείνει στη μνήμη σας;

«Όπως σε όλες τις ομάδες, είχαμε στιγμές που γινόταν μεγάλη πλάκα με πρωταγωνιστή τον Αλβέρτη, αλλά και στιγμές που ήταν πολύ σοβαρός. Προσωπικά μαζί του ήμουν συμπαίκτης και στην Εθνική ομάδα. Όταν πήγα στην ομάδα, τον έβλεπα στην τηλεόραση να παίζει. Και ξαφνικά έγινα συμπαίκτης του. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ».

«Αν δεν το κάνει ο Αλβέρτης...»

Ποια είναι η άποψή σας για το νέο του ρόλο, αυτόν στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού;

«Είναι υποχρέωσή του και είναι σημαντικό που το κάνει. Τα παιδιά χρειάζονται έμπνευση, αν δεν τους τη δώσει ο Αλβέρτης ποιος θα το κάνει; Μπορεί να βγάλει στα νέα παιδιά μεράκι και πάθος, το μεράκι και το πάθος που πρέπει να δείξουν για να παίξουν σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο».

Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η άποψή σας για τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

«Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά το πρωτάθλημά μας, ενώ δεν έχουμε δει ακόμα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Θεωρώ ότι θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά, ένα πολύ καλό πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Για την Ευρώπη είναι νωρίς να πούμε κάτι. Οι μεγάλες έχουν μεγάλα μπάτζετ και βάθος. Λογικά αυτές είναι που θα πρωταγωνιστήσουν. Σημασία έχει ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια και φόρμα, για να φτάσει μέχρι το τέλος».