Η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» φέρνει στην επιφάνεια την δικαστική διαμάχη της οικογένειας Αγγελόπουλων. Τι υποστηρίζουν ο Γιώργος και ο Παναγιώτης για τον πατέρα τους.
Το δημοσίευμα αναφέρει: Μετά την πολύχρονη, ανελέητη και ψυχοφθόρα διαμάχη των αδελφών Θεόδωρου και Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για τη διανομή της περιουσίας του πατριάρχη της επιχειρηματικής δυναστείας, ένας νέος δικαστικός εμφύλιος εκτυλίσσεται. Αυτή τη φορά το ανοιχτό μέτωπο βρίσκεται στα σπλάχνα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, φέρνοντας αντιμέτωπους τον ίδιο και τους γιους του Γιώργο και Παναγιώτη. Στο φόντο της σύγκρουσης βρίσκεται μια κολοσσιαία περιουσία που εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ.
Εδώ και λίγους μήνες, όταν το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυπτε το δικόγραφο με το αίτημα δικαστικής συμπαράστασης που κατέθεσαν τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο τελευταίος, ένα νέο κεφάλαιο άνοιγε στις σχέσεις των μελών της δυναστείας που διαχειρίζεται τη δαιδαλώδη επιχειρηματική αυτοκρατορία. Κύριοι πρωταγωνιστές στο νέο επεισόδιο ενδοοικογενειακής σύγκρουσης, τα δύο αδέρφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, πρόεδροι, εκτός των άλλων, και της ΚΑΕ Ολυμπιακός.
Αμφότεροι βρέθηκαν στη δίνη ενός δικαστικού κυκλώνα τον οποίο, όπως εξομολογούνταν στον στενό τους περίγυρο, επ’ ουδενί επιζητούσαν. Βρέθηκαν, ωστόσο, να ασφυκτιούν πιασμένοι σε μια αόρατη μέγγενη, έχοντας από τη μια ακονισμένη της πλευρά τον πατέρα τους και από την άλλη μια πιεστική μερίδα της κοινής γνώμης. Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται στο πλατύ κοινό, το οποίο τείνει να διαμορφώνει άμεσα και χωρίς στοιχεία απόψεις - τις περισσότερες φορές καταδικαστικές.
Τα δυο αδέλφια αρνούνταν σθεναρά και κατ’ επανάληψη αυτή την πικρόχολη ρετσινιά που αδίκως τους φόρτωναν. «Ποτέ δεν είχαμε απέναντί μας τον πατέρα μας», έλεγαν, τονίζοντας ότι προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ανήκουν εξίσου κατά 1/3 στον πατέρα και σε καθέναν από τους δυο γιους. Το ερώτημα ήταν ποιοι επιβουλεύονται τις επιχειρήσεις τους για να καρπωθούν, όπως έλεγαν, ό,τι έχτιζαν οι ίδιοι επί 20 χρόνια. Οι απαντήσεις ποικίλλαν αναλόγως της εγγύτητας της συναναστροφής με τα δύο αδέλφια, Οι πιο κοντινοί τους έκαναν λόγο για «επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τον εξασθενημένης υγείας πατέρα τους». Οι πιο απόμακροι μιλούσαν για «πανούργα αρπακτικά». Στο επίκεντρο, όμως, στεκόταν ακλόνητο το μεγάλο επιχειρηματικό λάφυρο που πυροδοτούσε αλόγιστες επιθυμίες κάθε υποτιθέμενου ή πραγματικού σφετερισμού.
Ανάμεσα σε άλλα η Χαλυβουργική, η ναυτιλιακή εταιρεία Arcadia και το βιομηχανικό πάρκο Ferrowohlen στη Ζυρίχη αποτελούσαν μια διόλου ευκαταφρόνητη λεία, από τη στιγμή που αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ηδη η υφαρπαγή, σύμφωνα με τα δύο αδέρφια, της τελευταίας εταιρείας της Ζυρίχης έχει ανοίξει ένα δικαστικό μέτωπο εκτός Ελλάδας, στον μακρινό Παναμά, με τη δίκη να πλησιάζει και τις δύο πλευρές να ετοιμάζουν τα όπλα τους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα δύο αδέρφια δείχνουν μέσω της δικαστικής οδού τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους ως κύρια υπεύθυνη για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει. Την κυρία Γέλη Παπαγιαννοπούλου η οποία φρόντιζε τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο πριν τελικά παντρευτούν το 2002 στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, παρουσία και των παιδιών του.
Ο 43χρονος σήμερα Παναγιώτης και ο κατά έναν χρόνο μικρότερος αδελφός του Γιώργος, καρποί του γάμου του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με την Αννα-Μαρία Παπαδημητρακοπούλου -με την οποία ήδη από τη δεκαετία του ’90 ο επιχειρηματίας βρισκόταν σε διάσταση-, μεγάλωσαν με απόλυτη επίγνωση του βαρύτιμου οικογενειακού ονόματος, ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής μακριά από την όποια προβολή, πρόκληση, επίδειξη και εξαλλοσύνη. Απόφοιτοι και οι δύο της Σχολής Μωραΐτη, ανέκαθεν είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες σπουδές, τις ίδιες σχεδόν παρέες, παρόμοιες συνήθειες, ενώ από πιτσιρίκια μοιράζονται το ίδιο μεγάλο πάθος για τον Ολυμπιακό. Σχεδόν αναπόφευκτα στεγάστηκαν σε διπλανά γραφεία στην οδό Δραγατσανίου επί της πλατείας Κλαυθμώνος, όπου βρίσκονται τα στρατηγεία της Χαλυβουργικής και της ναυτιλιακής Arcadia.
Αμφότεροι μέλη μιας μέχρι πρότινος αγαπημένης οικογένειας, όπου πατέρας και γιοι ήταν ενωμένοι και προχωρούσαν μαζί, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, όταν άρχισε το γαϊτανάκι των αγωγών και των μηνύσεων από την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κατά των παιδιών του. Σε μια υπόθεση με δεκάδες παραμέτρους, όπου διακυβεύονται πολλά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η δικαστική αντιπαράθεση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση. Ιδίως από τότε που τα δύο αδέλφια ζήτησαν να γίνει πραγματογνωμοσύνη από επιστήμονες εξαιτίας της «πολυδιάστατης ψυχοδιανοητικής έκπτωσης» του πατέρα τους. Την ίδια στιγμή η κυρία Παπαγιαννοπούλου παραμένει, όπως διαρρέει το περιβάλλον της, αμέτοχη σε ό,τι έχει να κάνει με την τρικυμία που χτύπησε μία από τις πλέον γνωστές επιχειρηματικές δυναστείες της χώρας. Αποποιείται ότι έχει λόγο και ρόλο στις υποθέσεις του άντρα της και υποστηρίζει ότι όλες οι κινήσεις γίνονται από τον σύζυγό της και τους δικηγόρους του, στους οποίους ηγετική θέση κατέχει ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ. Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος, όπως έγινε γνωστό στις 19 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε γερμανική κοινοπραξία.
Η αγάπη για τον πατέρα τους
Αυτονόητα σχεδόν οι ενδοοικογενειακές δικαστικές διαμάχες προσθέτουν σκιές, υπόνοιες, πικρίες, συγκινησιακές φορτίσεις και αβυσσαλέα ξεσπάσματα στους εμπλεκόμενους. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι για τα δύο αδέρφια ο πατέρας τους με τα βαθμιαία επιδεινούμενα κινητικά προβλήματα παραμένει ο άνθρωπος που αγαπούν και για τον οποίο νοιάζονται αμέριστα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αποδείξει έμπρακτα την αρωγή και την αλληλεγγύη τους απέναντί του. Εφεραν κορυφαίους γιατρούς από την Αμερική, προκειμένου να τον σώσουν από τις επιπλοκές. Μίσθωσαν Boeing με κρεβάτι, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε εγχείρηση. Στάθηκαν με σεβασμό στις περιπέτειες της υγείας του πατέρα τους.
Ακόμη και με προσωπικό κόστος. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον Απρίλιο του 2013 την αδικοχαμένη πλέον σύζυγό του Ιωάννα, η οποία έκανε θεραπεία στη Βοστόνη, για να επιστρέψει άρον άρον στην Αθήνα, όταν πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας του εισήχθη στο νοσοκομείο. Τα δύο αδέλφια διαπίστωναν ιδίοις όμμασι, αλλά και, σύμφωνα με τα δικόγραφα που έχουν κατατεθεί, ότι η υγεία του πιο δικού τους ανθρώπου επιβαρυνόταν καθημερινά και δεν έλειψαν στιγμή από κοντά του. Τις δικές τους διαπιστώσεις ήρθε να επιβεβαιώσει και η επί σειρά ετών μόνιμη θεράπουσα ιατρός νευρολόγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος, εκτιμά ο στενός τους περίγυρος, που ζήτησαν τη δικαστική συμπαράσταση τον περασμένο Μάρτιο και σε καμία περίπτωση, τονίζουν, για να οικειοποιηθούν χρήματα από τους λογαριασμούς του. Αντίθετα, σύμφωνα πάλι με τα δικόγραφα, η πλευρά του πατέρα τους διαφωνεί κάθετα στα προβαλλόμενα ως θέματα υγείας του, ισχυριζόμενη πως εξακολουθεί να παραμένει ακμαιότατος και με οξεία πνευματική διαύγεια.
Ωστόσο, κατά την εκδίκαση του αιτήματος της δικαστικής συμπαράστασης, το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τις ιδιωτικές ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισαν οι δικηγόροι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.
Η πιο σημαντική από αυτές φέρει την υπογραφή του καθηγητή Ψυχιατρικής Αθανασίου Δουζένη, ο οποίος απασχόλησε εσχάτως την επικαιρότητα με την εμπλοκή του ονόματός του στην αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου με τη γνωμάτευση της «μαϊμού», όπως αποδείχτηκε, αναπηρίας του. Μάλιστα οι γνωματεύσεις του κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς αποτελούν πλέον αντικείμενο σοβαρής δικαστικής διερεύνησης, αφού μετά την υπογραφή του για τον Αριστείδη Φλώρο αμφισβητείται η αξιοπιστία τους.
Εν τω μεταξύ, έγκριτοι νομικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι η επίμαχη γνωμάτευση του Α. Δουζένη για τον κ. Αγγελόπουλο θα τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών. Εξάλλου, τη γνωμάτευση του κ. Δουζένη, που εμφανίζει τον επιχειρηματία να χαίρει άκρας υγείας, δεν την ενστερνίστηκε ο δικαστής, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να συνεννοηθεί με τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο στο ακροατήριο. Γι’ αυτό, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, η απόφαση της πρόεδρου που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο ήταν να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη ιατρική πραγματογνωμοσύνη από τον νευρολόγο Νικόλαο Σκαρμέα τον οποίο διόρισε η έδρα. Οπως αναφέρεται στα δικόγραφα, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος πληροφορήθηκαν ότι ο συγκεκριμένος πραγματογνώμονας, προτού ορκιστεί και πάρει τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου και προτού καν εξετάσει τον ασθενή πατέρα τους, διέδιδε σε συναδέλφους του στο Αιγινήτειο την καλή κατάσταση της υγείας του επιχειρηματία.
Τα δύο αδέλφια υπέβαλαν στις 20 Ιουλίου αίτημα εξαίρεσής του συγκεκριμένου νευρολόγου. Παρότι το αίτημα του κοινοποιήθηκε άμεσα, ο κ. Σκαρμέας φέρεται να συνέταξε την έκθεσή του και να την υπέβαλε στο δικαστήριο. Οταν μάλιστα τέθηκε υπόψη των γιων του επιχειρηματία το βίντεο με την πραγματογνωμοσύνη του, μετέφεραν σε πολύ δικούς τους ανθρώπους ότι διαπίστωσαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι σύμβουλοί τους ιατροί καθηγητές Ψυχιατρικής και Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τις πλημμέλειες της εξέτασης και την έκταση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πατέρας τους. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει προσκομιστεί στο δικαστήριο. Οσο για την αίτηση εξαίρεσης, αυτή συζητήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο κ. Νίκος Σκαρμέας όμως δεν παρέστη στη διαδικασία της εξέτασης κατ’ αντιπαράσταση, αφού έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στις ΗΠΑ.
Το θρίλερ της Ζυρίχης
Μέχρι σήμερα οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος μετρούν ήδη τέσσερις αγωγές και δύο μηνύσεις εις βάρος τους, που όλες φέρουν την υπογραφή του πατέρα τους. Οι δύο επιχειρηματίες όμως είναι πεπεισμένοι ότι πίσω από αυτή τη βιομηχανία αγωγών δεν έχει τον πρώτο ρόλο ο πατέρας τους, αλλά έτερα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του. Και τα οποία πεισματικά υποστηρίζουν ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι απόλυτα ικανός στο να λαμβάνει αποφάσεις για τον ίδιο και τις επιχειρήσεις του.
Μία από αυτές είναι και η Ferrowohlen, ένα πρώην χαλυβουργείο έξω από τη Ζυρίχη, που μετατράπηκε από το 2007 σε ένα από τα καλύτερα βιομηχανικά πάρκα της Ευρώπης. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καθορίζεται από εταιρεία holding με έδρα τον Παναμά και οι μετοχές της ήταν μοιρασμένες σε τρία ισόποσα μέρη στους Κωνσταντίνο, Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο. Αίφνης πριν από δύο χρόνια ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι όλες οι μετοχές της εταιρείας ανήκουν προσωπικά σε αυτόν και όχι στην παναμέζικη εταιρεία, που ανήκε στον ίδιο και τους δύο γιους του. Διατεινόταν μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι οι από τις 13 Νοεμβρίου του 2015 κοινές οδηγίες που είχε δώσει μαζί με τους γιους του στους διευθυντές της και είχαν ως αντικείμενο την ονομαστικοποίηση των μετοχών, τη μεταφορά της εταιρείας στην Ελβετία και τη συγχώνευσή της με τη θυγατρική της Ferrowohlen, αποτελούσαν προϊόν εξαπάτησής του. Ισχυρισμός που, σύμφωνα με τα δικόγραφα, άλλαξε άρδην όταν οι σύμβουλοί του διαπίστωσαν ότι τα περί εξαπάτησης δεν είχαν αντίκρισμα και επανήλθαν παρουσιάζοντας τις κοινές οδηγίες του Νοεμβρίου 2015 ως δωρεά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου προς τους γιους του, την οποία αποφάσισε να ανακαλέσει «λόγω αχαριστίας» τους. Κατά τη νομική έννοια, η αχαριστία θεωρείται βαρύ παράπτωμα και εφόσον αποδειχθεί τιμωρείται για την παράβαση των κανόνων του δικαίου ή των αντιλήψεων περί ηθικής και ευπρέπειας που επικρατούν στην κοινωνία.
Στη συνέχεια, όμως, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο επιχειρηματίας έδωσε οδηγίες στους διευθυντές της εταιρείας να προβούν μονομερώς και αυθαίρετα στην ακύρωση των ονομαστικών μετοχών που είχαν εκδοθεί νόμιμα στο όνομα των γιων του. Τους ζήτησε να πράξουν κάτι το οποίο κρίνεται αδιανόητο σε οποιαδήποτε έννομη τάξη διεθνώς, όπως είναι η ακύρωση μετοχών των μετόχων όχι μόνο χωρίς δικαστική απόφαση ή τη συναίνεσή τους, αλλά χωρίς καν να τους ενημερώσουν.
Κύριος εκφραστής των κινήσεων της πλευράς του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για την υπόθεση της Ferrowohlen ήταν, σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Εμμανουήλ. Η συνέχεια θα δοθεί σε λίγο καιρό στις δικαστικές αίθουσες του Παναμά. Ωστόσο, εκτιμάται από έγκυρους νομικούς κύκλους ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή μιας μακρόχρονης διαδικασίας, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία άρχισαν να εισβάλλουν πρόσωπα ξένα, εντελώς εκτός της οικογένειας και του στενού κύκλου των συνεργατών της. Στα αμέτρητα έγγραφα της υπόθεσης αναφέρεται ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της Ferrowohlen Σάκης Κοπίτσης εξαναγκάστηκε ουσιαστικά σε παραίτηση από το Δ.Σ., όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ως τον μοναδικό μέτοχό της. Ο Κοπίτσης, όπως ο πατέρας του αλλά και τα αδέρφια του, ήταν αφοσιωμένο στέλεχος της οικογένειας Αγγελόπουλου επί δεκαετίες, αλλά και αυτός που μεταμόρφωσε το παλιό χαλυβουργείο σε ένα εξαίσιο βιομηχανικό πάρκο.
Ο ρόλος της δεύτερης συζύγου
Τη θέση του κατέλαβε ο Κλέων Αυγουστινιάτος, ένας τραπεζίτης χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, ο οποίος εργαζόταν στον χώρο του private banking. Σύμφωνα με τα δικόγραφα, είναι στενός συνεργάτης και επιλογή του τραπεζίτη Σταύρου Αδαμόπουλου, ο οποίος παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και τη δεύτερη σύζυγό του. Ο κ. Αδαμόπουλος είχε διατελέσει μέλος στο Δ.Σ. της Ferrowohlen μέχρι τις αρχές του 2016, ενώ είναι ιδρυτής και διαχειριστής της επενδυτικής εταιρείας Crossborder Capital Partners στην Ελβετία, με την οποία συνεργάζεται ως managing director ο Κλέων Αυγουστινιάτος. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η ιστορική Χαλυβουργική που ανήκει στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο νοσεί βαριά και δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω ελλείψεως κεφαλαίων. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος επέλεξε σταδιακά να καταφερθεί εναντίον ιστορικών στελεχών των επιχειρήσεών του με τους οποίους διατηρούσε άριστες σχέσεις για δεκαετίες. Διαδίδεται ότι το έπραξε επειδή δεν υποστήριξαν τις θέσεις του και συντάχθηκαν ανεπιφύλακτα με τους γιους του.
Η δεύτερη σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, η οποία στέκεται με έκδηλη τρυφερότητα στον σύζυγό της, αποκρούει κάθε υπόνοια για εμπλοκή της στην αντιπαράθεση με τους γιους του. Ο πατέρας τους είχε ως μοναδικό μάρτυρα σε ένα δικαστήριο τον κ. Π. Λουμάκη, ο οποίος, όπως φάνηκε από τη διαδικασία, δεν μπόρεσε να συνεισφέρει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για τα επίμαχα ιδιοκτησιακά θέματα που έχουν χωρίσει στα δύο τους Αγγελόπουλους. Βεβαίωσε όμως χωρίς περιστροφές ότι η δεύτερη σύζυγος του επιχειρηματία διάγει λιτό τρόπο ζωής, χωρίς πολυτέλειες και χωρίς έντονη κοσμική ζωή. Εξ όσων αναφέρονται στη δικογραφία, τα παιδιά του επιχειρηματία υποστηρίζουν το εντελώς αντίθετο, λέγοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η κυρία Παπαγιαννοπούλου είναι πλέον αμύθητα, χάρη στα ωφελήματα που απέσπασε από την περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου.
Στον κατάλογο των περιουσιακών της στοιχείων που της αποδίδονται από την πλευρά του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου μετά από ενδελεχή έρευνα μηνών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, βίλες και ακίνητα σε Μύκονο, Πόρτο Χέλι και Σαντορίνη, Ψυχικό και Ζυρίχη, αμοιβές χιλιάδων ευρώ μηνιαίως στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της οικογένειας, καθώς και εκατομμύρια σε καταθέσεις, σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, τεράστια ποσά φέρονται να έχουν διατεθεί στην κόρη που απέκτησε από τον πρώτο της γάμο Κατερίνα Πετροπούλου, ενώ στην κατοχή της κυρίας Γέλης Παπαγιαννοπούλου περιήλθαν και τεράστιας αξίας κοσμήματα, μεταξύ αυτών και ανεκτίμητα κειμήλια της αείμνηστης Ελένης Αγγελοπούλου, γιαγιάς των Γιώργου και Παναγιώτη.
Το πετράδι στο στέμμα των αποκτημάτων της δεύτερης συζύγου του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου είναι ένα εκπληκτικό σαλέ στο Σεν Μόριτς, το οποίο βρίσκεται στο συγκρότημα Murezzan. Σχεδιασμένο από τον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, αγοράστηκε το 2004 στο όνομά της και είναι μια μοναδική κατοικία με εκπληκτική θέα στην ομώνυμη λίμνη.
Η σημερινή της αξία ανέρχεται σε 14 εκατ. ελβετικά φράγκα και το μόνο λιτό στοιχείο της είναι πιθανότατα τα εξαιρετικά minimal έπιπλα που πλαισιώνουν τους μεγάλους χώρους.
Η κυρία Παπαγιαννοπούλου, που διαθέτει και ελβετική υπηκοότητα, λατρεύει το συγκεκριμένο σπίτι και το απολαμβάνει ιδιαιτέρως την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν μεταβαίνει εκεί μαζί με τον σύζυγό της, την κόρη της και τον γαμπρό της για να περάσουν όλοι μαζί τις γιορτές. Χαλαρές στιγμές που δεν απολαμβάνουν πλέον, όπως συνήθιζαν στο παρελθόν, στα ντεκ των δύο υπερπολυτελών γιοτ που κατείχαν, τα «Imagination» και «Smile». Λίγους μήνες πριν από τον γάμο τους, και συγκεκριμένα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η κυρία Παπαγιαννοπούλου έγραψε ένα σημείωμα προς τον μέλλοντα σύζυγό της τονίζοντας ότι «η ευτυχία δεν αγοράζεται ούτε και τη φέρνουν τα πολλά χρήματα». Ακολούθως σημείωνε ότι «με όσα μου παρείχες μου δημιούργησες οικονομική αυτοτέλεια», ενώ λίγο πιο κάτω τόνιζε ότι «η όποια περιουσία δεν είναι κοινή, δεν υφίστανται κοινά πράγματα [...] ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει, δεδομένου άλλωστε ότι ουδεμία συμμετοχή είχα ή έχω στην περιουσία σου ή και στην αύξησή της».
Στο ίδιο χειρόγραφο σημείωμα υποστήριζε ότι δεν αφορούν ούτε εκείνη αλλά ούτε και τους κληρονόμους της οι διατάξεις περί αποκτημάτων, αφού «με τις μεγάλες σου προσφορές έχεις καλύψει για κάθε μελλοντική μας συμβίωση οποιαδήποτε υποχρέωση».
Σήμερα όμως τίποτα δεν είναι όπως παλιά, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από ένα πολύ ιδιαίτερο γράμμα του καρδιολόγου που παρακολουθούσε επί σειρά ετών όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο Αμερικανός Αχμέντ Μοχιούντιν είναι από τους κορυφαίους καρδιολόγους στον κόσμο και προσωπικός γιατρός τριών γενεών της επιχειρηματικής δυναστείας των Αγγελόπουλων. Η συγκλονιστική ως προς το περιεχόμενο επιστολή που έστειλε στον Γιώργο Αγγελόπουλο τον Ιανουάριο του 2016 αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά και αναμνήσεις δέκα ετών για τον τρόπο που οι γιοι χειρίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα υγείας του πατέρα τους. Αφού εκφράζει τη λύπη και την έκπληξή του για την αμφισβήτηση του επιχειρηματία ως προς το τι έχουν κάνει γι’ αυτόν τα παιδιά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Δεν περίμενα ποτέ ο πατέρας σας, ο οποίος οφείλει κυριολεκτικά τη ζωή του στις θυσίες των υιών του, να στραφεί εναντίον τους για οποιονδήποτε λόγο».
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2006 ο Γιώργος τού ζήτησε να δημιουργήσει μια ομάδα από τους πλέον ικανούς γιατρούς, τους οποίους έφεραν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα, προκειμένου να συσκεφθούν με τους Ελληνες ομολόγους τους και να εξετάσουν τον πατέρα τους στο Ιατρικό Κέντρο. Τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την επιστολή, ο επιχειρηματίας διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. «Μου ζήτησες», γράφει ο γιατρός, απευθυνόμενος στον Γιώργο, «να φέρω στην Αθήνα τον καλύτερο καρδιοχειρουργό για να δει τον πατέρα σου. Συμπτωματικά ο δρ Λόρενς Κον, μια από τις παγκόσμιες αυθεντίες στις εγχειρήσεις βαλβίδας, βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην Πράγα και έτσι ανέλαβες την πρωτοβουλία να κανονίσεις να έρθει στην Αθήνα».
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε στη Βοστόνη με το ειδικά ναυλωμένο Boeing που είχαν νοικιάσει ο Γιώργος και ο Παναγιώτης, το οποίο είχε ειδικό κρεβάτι, προκειμένου να πείσουν τον πατέρα τους να πετάξει, αφού φοβόταν ενδεχόμενη επιδείνωση της υγείας του κατά την πτήση. Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2009, ενώ ο Γιώργος και ο Παναγιώτης παρέμεναν στο νοσοκομείο σχεδόν 24 ώρες καθημερινά, για περισσότερο από έναν μήνα. Οπως θυμάται ο Αχμέντ Μοχιούντιν, «μετά την εγχείρηση και ενώ ήταν στην εντατική, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος σου είπε: “Γιώργο, μου έσωσες τη ζωή”. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του», συνεχίζει ο διακεκριμένος καρδιολόγος, «επανέλαβε τις ίδιες ακριβώς λέξεις και σε μένα αρκετές φορές και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του. Αν δεν υπήρχες εσύ για να πείσεις τον πατέρα σου να υποβληθεί στην εγχείρηση, είμαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος δεν θα ήταν ζωντανός».
Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, ο Γιώργος Αγγελόπουλος επικοινωνεί ξανά με τον Μοχιούντιν προκειμένου να τον ενημερώσει για μια νέα εξέλιξη στην υγεία του πατέρα του, η οποία τον ανησυχούσε, ειδικά από τη στιγμή που δεν ήθελε να παραμείνει στο νοσοκομείο. Πέντε μήνες μετά, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εισάγεται εσπευσμένα στο Ιατρικό και μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες στην Εντατική σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. «Για ακόμη μία φορά εσύ ήσουν αυτός που μου ζήτησε να έρθω άμεσα στην Αθήνα για να σε βοηθήσω στον συντονισμό της φροντίδας του Κωνσταντίνου», γράφει ο Μοχιούντιν. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο Γιώργος Αγγελόπουλος δημιούργησε μια μεγάλη ομάδα ειδικών για να παρακολουθούν καθημερινά τον πατέρα του, ενώ έφερε από τη Βοστόνη τον δρα Τόμας Γουόλς αλλά και άλλους γιατρούς. «Ευτυχώς», συνεχίζει ο γιατρός, «χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων των Ελλήνων και ξένων γιατρών, την αφοσίωση και τον καθοριστικό σου ρόλο, η κατάσταση του Κωνσταντίνου σταδιακά σταθεροποιήθηκε και στα μέσα του Νοέμβρη πήρε εξιτήριο».
Στο τέλος της επιστολής ο γιατρός αποχαιρετώντας τον Γιώργο γράφει μεταξύ άλλων: «Ολα αυτά τα χρόνια, η αφοσίωση, η στοργή και η αγάπη με την οποία έχετε περιβάλει τον πατέρα σας, οι σπουδαίες προσπάθειες που έχετε κάνει με τον αδερφό σου Παναγιώτη και όλες οι ευθύνες που έχεις αναλάβει προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος έχει την καλύτερη φροντίδα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Προς το παρόν δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η Γέλη δεν αναμείχθηκε καθόλου, ούτε πήρε καμία απόφαση αναφορικά με τη θεραπεία του. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος είναι ζωντανός και τα πηγαίνει τόσο καλά, οφείλεται αποκλειστικά σε σένα».
Η επιστολή της Γέλης πριν τον γάμο της με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο:
«Αθήνα 14/2/2002
Αγαπημένε μου Κωνσταντίνε
Επειδή η ευτυχία δεν αγοράζεται ούτε και τη φέρνουν τα πολλά χρήματα, και όχι μόνο, κι επειδή επιθυμώ τα όσα χρόνια μού επιτρέψει ο Θεός να ζήσω ακόμη να τα περάσω μαζί σου και κοντά σου διότι για μένα είσαι ό,τι καλύτερο έτερο ήμισυ μπορεί να υπάρξει θα ήθελα να σε παντρευτώ σύμφωνα άλλωστε με την επιταγή του αρθ. 1350 ΑΚ.
Για να δεχθώ να γίνει αυτός ο γάμος θα ήθελα να σου είναι ξεκάθαρο ότι με τις παροχές σου εσύ μου δημιούργησες περιουσιακή αυτοτέλεια κι έτσι δεν τίθεται θέμα ρυθμίσεως κατ. αρθ. 1403 ΑΚ των περιουσιακών καταστάσεων κατά το σύστημα κοινωνίας αφού η όποια περιουσία δεν είναι κοινή, δεν υφίστανται κοινά πράγματα, ούτε αμοιβαίες αποκαταστατικές αξιώσεις και βεβαίως ουδεμία περίπτωση εφαρμογών των διατάξεων 1108-1410 ΑΚ υφίσταται, ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει, δεδομένου άλλωστε ότι ουδεμία συμμετοχή είχα ή έχω στην περιουσία σου ή και στην αύξησή της και παντάπασι ουδέν δικαίωμα ή αξίωση διατηρώ ή έχω αφού ουδεμία συμμετοχή καθ’ οιοδήποτε τρόπο είχα στην επιχειρηματική εκτός ή εντός των ευρυτέρων οικογενειακών επιχειρήσεων, δραστηριότητά σου, ούτε προτίθεμαι να έχω, σε κάθε εκδήλωση του κοινού οικογενειακού μας βίου.
Με τη σοβαρά σπουδαία και ανεπιφύλακτη δήλωσή μου γίνεται σαφές ότι δεν με αφορούν ούτε εμένα, ούτε τους κληρονόμους μου οι περί αποκτημάτων διατάξεις των αριθμών 140-1401 ΑΚ.
Με τις μεγάλες σου προσφορές έχεις καλύψει για κάθε μελλοντική μας συμβίωση οποιαδήποτε υποχρέωση που διαγράφεται στα άρθρα 1389-1390 ΑΚ και βέβαια διατηρείται η κοινή μας υποχρέωση για συμβολή μας στη λειτουργία του κοινού πλέον οίκου μας.
Επίσης με την παρούσα επιστολή θέλω να σε ευχαριστήσω και πάλι για κάθε υλικό και ηθικό αγαθό που έχεις προσφέρει σε μένα και την Κατερίνα.
Τελειώνοντας αυτό το γράμμα θέλω να αναφέρω ότι όλα τα ανωτέρω τα οποία επανειλημμένως έχω εκθέσει και προφορικώς τα έχω ανέκαθεν σκεφθεί και αισθανθεί έτσι, και τα θεωρώ ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρω την απόφαση να παντρευτώ μαζί σου και για να μην σκεφθεί οποιοσδήποτε ότι ο γάμος μας είναι δυνατόν να διαταράξει τις σχέσεις μας με τα παιδιά σου τα οποία και αγαπώ και εύχομαι κάθε πρόοδο στην πορεία τους, και όπου δύναμαι θα προστατεύσω
Πάντα με άπειρη αγάπη και φιλιά
Γέλη Παπαγιαννοπούλου».
Η συγκλονιστική επιστολή του γιατρού
Η επιστολή του Αχμέντ Μοχιούντινιν ήρθε εις γνώση του επιχειρηματία, ο οποίος, εκπλήσσοντας τα παιδιά του, ζήτησε τη συνδρομή ενός από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Νέας Υόρκης και στράφηκε εναντίον του επί δεκαετίες καρδιολόγου των Αγγελόπουλων. Του ζητούσε να ανακαλέσει την επιστολή του, ο γιατρός αρνήθηκε και το θέμα έκλεισε εκεί. Για όσους γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, η δημοσιότητα, εκτός από την ενασχόλησή τους με τον μπασκετικό Ολυμπιακό, ήταν γι’ αυτούς μια λέξη που δεν περιλαμβανόταν στο λεξιλόγιό τους, δεν την επεδίωκαν, ούτε τους αφορούσε.
Οταν στις αρχές του 2016 ο πατέρας τους άρχισε να προβάλλει τον ισχυρισμό -παρά τα πάμπολλα έγγραφα που διατράνωναν το αντίθετο- ότι είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής Arcadia, η είδηση δεν άργησε να διαρρεύσει. Η εκτιμώμενη ως αυθαίρετη αμφισβήτηση της κοινής ιδιοκτησίας από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σόκαρε τον χώρο της ναυτιλίας και, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη της στα γραφεία του Πειραιά, τραυμάτισε τη φήμη της οικογένειας.
Τα δύο αδέλφια προσπάθησαν εχέμυθα να προφυλάξουν το κύρος του ονόματός τους και να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την υπόθεση, την ώρα που αντάλλαζαν εξώδικα με τον πατέρα τους.
Η βασική χρηματοδότρια τράπεζα της εταιρείας, η Royal Bank of Scotland, δήλωσε σε απαντητική της επιστολή που απέστειλε προς τον επιχειρηματία ότι η επιμονή του να δηλώνει ιδρυτής και αποκλειστικός ιδιοκτήτης της Arcadia, που έχει στόλο 25 πλοίων, ήταν μια έκπληξη για τα στελέχη της τράπεζας.
Η RBS τόνιζε μάλιστα στην ίδια επιστολή ότι επανειλημμένως είχε αναγνωρίσει πως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Arcadia συμμετείχαν από ιδρύσεως της εταιρείας τρία πρόσωπα με ίδιο ποσοστό ο καθένας, ο Κωνσταντίνος, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος.
Ο πατέρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό το βάρος των στοιχείων σε ένα μόνο από τα επεισόδια αυτής της παρακινδυνευμένης δικαστικής διαμάχης. Σε ένα από τα δικόγραφα ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος αναφέρει «Το έτος 2012 ήμουν σοβαρά ασθενής», αν και τη συγκεκριμένη χρονιά είχε ταξιδέψει μαζί με τους γιους του στην Κωνσταντινούπολη για το Final Four. Μετά τον συγκλονιστικό τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε δώσει συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ», μίλησε στην τηλεόραση και πήγε την επομένη του τελικού μαζί με τον Γιώργο, τον Παναγιώτη και την ομάδα στο Πατριαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πιστοποιούσε με την ενέργειά του σε κοινή θέα ότι, παρά το ιατρικό του ιστορικό, δεν ήταν «σοβαρά ασθενής». Σήμερα, έξι χρόνια μετά, παρά τις περιπέτειες υγείας που ακολούθησαν, ο ίδιος εμφανίζεται, μέσω του περίγυρού του, ακμαίος και με διαυγές πνεύμα για να συνεχίσει τη δριμύτατη αντιπαράθεση με τα παιδιά του. Μια διαδικασία φθοράς, που μόνο απογοήτευση, θλίψη και φαρμακερά βιώματα ενσταλάζει στους πιο ευαίσθητους από τους εμπλεκόμενους. Οπως σε κάθε εμφύλια ρήξη που στον παρονομαστή της φωλιάζουν θησαυροί.