Λες και ήταν δασκαλεμένος από τον Ηλία Ζούρο! Η ελληνική ομάδα βαθμολογήθηκε με ένα απλό «καλώς» στο συγκεκριμένο διαγώνισμα, αλλά υστέρησε στα ριμπάουντ, όπου η στατιστική του α' ημιχρόνου ήταν ντροπιαστική: 9 οι δικοί μας, 23 οι άλλοι, 8 μοναχός του ο... Σερμαντίνι.
Η Γεωργία είναι η κορυφαία ομάδα του Ευρωμπάσκετ στη συλλογή των σκουπιδιών, αλλά αυτό δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την ελληνική αδράνεια. Αλλωστε, το ρεκόρ της η Γεωργία το θεμελίωσε χάρη και στη συμμετοχή του Πατσούλια. Ο άσος των Ατλάντα Χοκς τραυματίστηκε και δεν έπαιξε καθόλου στον β' γύρο.

Ο Ηλίας Ζούρος άφησε τους έμπειρους στο παρκέ όσο χρειαζόταν για να απομακρύνει το ενδεχόμενο της ήττας. Ισως ήταν υπερβολή τα 26 λεπτά της συμμετοχής του Αντώνη Φώτση και αχρείαστο ρίσκο η επιστροφή του Γιάννη Μπουρούση για το τελευταίο δίλεπτο του αγώνα. Αλλά ο προπονητής ξέρει καλύτερα τι χρειάζεται η ομάδα. Προφανώς ήθελε να κρατήσει τη μηχανή της αναμμένη εν όψει του προημιτελικού.

Ωστόσο, μας πήγε η ψυχή στην Κούλουρη της Λιθουανίας όταν είδαμε τον Μπουρούση να τραυματίζεται -ευτυχώς ελαφρά- στον αριστερό καρπό και τον Νικ Καλάθη να κουτσαίνει ελαφρά.
Οι παίκτες που κέρδισαν πόντους από το χθεσινό ματς ήταν ο Δημήτρης Μαυροειδής, ο οποίος διεκδικεί πια τον τίτλο του δεύτερου σέντερ αντί του αρνητικού στην άμυνα Κουφού, και ο Κωστής Βασιλειάδης, που σουτάρει και σκοράρει σαν να μην υπάρχει αύριο. Οι δυο τους μπορεί να παίξουν σημαντικούς ρόλους στον προημιτελικό με τη Γαλλία, όπου πάντως η Εθνική χρειάζεται τους πάντες. Δεν θα έχει την πολυτέλεια να εμφανίσει «μαύρες τρύπες» απέναντι στον Πάρκερ, τον Μπατούμ και τον Νοά.

Χθες δόθηκαν και μερικά λεπτά συμμετοχής στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος έμεινε ανενεργός στους προηγούμενους αγώνες. Το τρίποντο που πέτυχε αποτέλεσε καλό αντίδοτο απέναντι στο τρακ, αλλά τα λάθη του στην άμυνα ήταν κραυγαλέα.

Η Εθνική άφησε ήδη πίσω της ισχυρές ομάδες όπως η δευτεραθλήτρια κόσμου Τουρκία, η Γερμανία του Νοβίτσκι, η Ιταλία του Μπαρνιάνι, η Βρετανία του Ντενγκ, η Κροατία, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο. Μετακομίζει στο Κάουνας με 6 νίκες στο σακούλι της από τους πρώτους 8 αγώνες και μιλάει με θάρρος για πρόκριση στα ημιτελικά. Ποιος περίμενε τέτοια πορεία; Μπορεί να συνοδεύτηκε από κάποιους κλυδωνισμούς, αλλά είναι αξιοσημείωτη πέρα από κάθε προσδοκία. Να δείτε που στο τέλος θα μείνουμε έξω από την τετράδα και θα κλαίμε κι από πάνω!

Στα ενδότερα της ομάδας, η απόφαση των Γάλλων να επιλέξουν Ελλάδα για τον προημιτελικό γύρο συζητήθηκε πολύ, πλήγωσε τα «εγώ» και πυροδότησε πείσμα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι «τρικολόρ» επέλεξαν εμάς για να αποφύγουν τους Λιθουανούς στον ημιτελικό, αλλά αυτό είναι ασήμαντη λεπτομέρεια. Οτιδήποτε μπορεί να μετατρέψει τους διεθνείς μας σε αφηνιασμένα λιοντάρια είναι ευπρόσδεκτη χείρα βοηθείας. Η ευψυχία δεν είναι δα το σήμα κατατεθέν των Γάλλων.

ΠΗΓΗ: Sportday