Απάντηση στον διεθνή διαιτητή, Χρυσόστομο Σχινά, με αφορμή τα όσα είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό για το non call του 2007 του Διαμαντίδη στον Σκούνι Πεν, στους τελικούς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, έδωσε ο πρώην διεθνής ρέφερι και υπεύθυνος διαιτησίας και ορισμών της FIBA, Κώστας Ρήγας.
Ο κ. Ρήγας, ερωτηθείς από το sport-fm.gr για το τι ίσχυε και τι ισχύει σχετικά με τον τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές στις δύο διοργανώσεις (FIBA-ULEB), απάντησε αρχικά τα εξής:
«Δεν είναι αλήθεια το ότι οι διαιτητές που σφύριζαν σε διοργανώσεις Ευρωλίγκας με εκείνους της FIBA είχαν διαφορετικές εντολές στο πως θα αποφασίζουν για μία φάση. Από τότε που ήμουν εγώ υπεύθυνος για τους ορισμούς και επικεφαλής της διαιτησίας, δίδασκα στους διαιτητές πως πρέπει να σφυρίζουν φάουλ οτιδήποτε θεωρούν και είναι παράνομο. Ποτέ δεν υπήρξε οδηγία για διαφορετικά κριτήρια. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, που διδάσκω διαιτησία. Ο κανονισμός έλεγε και λέει πως όταν ο επιτιθέμενος παίκτης παρεμποδίζεται με το σώμα στην προσπάθειά του να βγει στο «ανοικτό» γήπεδο, είναι φάουλ. Δεν υπήρχε λοιπόν τότε και δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στις αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται και σε αυτά που διδάσκονται οι διαιτητές».
Στην συνέχεια, ο παλαίμαχος διαιτητής, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το γιατί αποφασίστηκε πριν πολλά χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο να… καταργηθεί το λεγόμενο «non call» ή αλλιώς πλεονέκτημα, λέγοντας: «Χωρίς να σχολιάζω την συγκεκριμένα φάση (σ.σ. του “non call” του 2007), είναι δεδομένο πως οποιοσδήποτε διαιτητής Ευρωλίγκας θα σφύριζε φάουλ σε ανάλογη περίπτωση. Υπάρχουν άλλωστε πολλά ανάλογα παραδείγματα. Σε πολλά σεμινάρια, είχαμε την συγκεκριμένη εισήγηση από κορυφαίους προπονητές, όπως οι κ.κ. Ομπράντοβιτς, Μεσίνα, Ίβκοβιτς και Σκαριόλο. Μας κατέθεταν την άποψη πως όλες αυτές οι φάσεις που εμπεριέχουν παρανομία του αμυνόμενου, θα πρέπει σφυρίζεται παράβαση και συμφωνήσαμε. Μάλιστα, όπως θα έχετε διαπιστώσει, με τον καιρό πως η ποινή έχει αυστηροποιηθεί, καθώς οποιαδήποτε παρεμπόδιση για επίθεση στο «ανοικτό» γήπεδο σφυρίζεται πλέον ως αντιαθλητικό σφάλμα. Οι διαιτητές λοιπόν έχουν ίδιες κατευθύνσεις, είτε σφυρίζουν σε διοργανώσεις FIBA είτε στην Ευρωλίγκα».