Νίκος Μπουντούρης: "Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, κάνοντας κάποιες κινήσεις το καλοκαίρι, θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην Ευρωλίγκα", δήλωσε στην ΕΡΑσπορ και στην εκπομπή Πρωινός Μπαλαδόρος με τον Τάσο Επιτρόπου, ο παλαίμαχος διεθνής γκαρντ, Νίκος Μπουντούρης, ο οποίος για την παρατεταμένη αδράνεια στην οποία βρίσκονται τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι ακαδημίες, τόνισε πως "υπάρχει πλάνο, ώστε να επαναλειτουργήσουν, ειδικά οι ακαδημίες, και τα παιδιά μας να μπουν ξανά σε μια αθλητική κανονικότητα"…

Μεταξύ άλλων μίλησε:

Για τη φετινή Ευρωλίγκα και την πορεία των ελληνικών ομάδων: "Η πορεία των ελληνικών ομάδων δεν νομίζω πως μπορεί να μας χαροποιεί, υπό την έννοια ότι δεν θα πάνε στην επόμενη φάση. Το θεωρώ λογικό εν μέρη, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει πέσει το μπάτζετ και των δύο ομάδων. Πιο παλιά, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ξεκινούσαν τη χρονιά με στόχο το Final-4, όπου για να γίνει αυτό έπρεπε να έρθουν παίκτες με εμπειρία, οι οποίοι ήταν και καλά αμειβόμενοι. Δεν είναι απαραίτητο το υψηλό μπάτζετ, είναι όμως ένα βασικό συστατικό. Υπάρχουν ομάδες με υψηλό μπάτζετ, όπως η Χίμκι, αλλά της λείπει ο τρόπος, η οργάνωση ώστε να το αξιοποιήσει. Υπάρχουν και ομάδες με προϋπολογισμό 10-15 εκατομμύρια που βρίσκουν χημεία και παρουσιάζονται καλές. Αυτές νομίζω είναι οι εξαιρέσεις και ο κανόνας είναι πως όταν μία ομάδα θέλει να διεκδικήσει έναν τίτλο και να πρωταγωνιστήσει, σίγουρα χρειάζεται υψηλό μπάτζετ και κάποιον να μπορεί να το διαχειριστεί. Από την εμπειρία μου, ό,τι δίνεις, παίρνεις. Έτσι είναι ο νόμος της αγοράς.

Για τη νέα σεζόν, ο Παναθηναϊκός έχει έναν ελληνικό κορμό με κάποιους παίκτες, όπου με δύο τρεις καλές προσθήκες ξένων μπορεί να έχει ένα πολύ καλό σύνολο, που να αγγίζει και το Final-4.

Ο Ολυμπιακός είδαμε ότι στηρίζεται στην εμπειρία κάποιων όπως ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, οι οποίοι όμως μεγαλώνουν. Θεωρώ πρέπει να βρει έναν ελληνικό κορμό. Έχει κάποια πολύ αξιόλογα παιδιά, όπως ο Λαρεντζάκης, ο Βεζένκοφ και φυσικά ο Σλούκας. Οι επιλογές που έκανε στους ξένους θεωρώ πως δεν ήταν επιπέδου Final-4. Μπορεί μια χρονιά να κάνεις την έκπληξη και να προχωρήσεις με ένα χαμηλό μπάτζετ και μια άλλη χρονιά να μπει μπεις ούτε στην οχτάδα, όπως και έγινε".

Για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τις ακαδημίες: "Είμαι στον χώρο της ανάπτυξης και των υποδομών περίπου 10 χρόνια από επιλογή μου. Αυτό που με έχει απογοητεύσει τη περίοδο της πανδημίας είναι πως οι άνθρωποι του αθλητισμού και αυτοί που έχουν γνώση για τον αθλητισμό θα έπρεπε να είμαστε πιο δραστήριοι. Να υποστηρίξουμε πως ο αθλητισμός είναι λύση, δεν είναι πρόβλημα στον κορωνοϊό. Μπορεί να δώσει λύσεις υγείας για τα παιδιά, για τους μεγαλύτερους, τόσο στο κομμάτι της σωματικής υγείας, όσο και στης ψυχικής. 

Είμαι έντονα προβληματισμένος που υπάρχουν άτομα, ειδικά στην Αθήνα, που το κόστος ζωής είναι μεγάλο, που έχουν οικογένειες και με δανεικά γεννάνε ή με δανεικά θάβουν τους ανθρώπους τους. Μία τετραμελής οικογένεια με 500 ευρώ μπορεί ένα μήνα, άντε δύο να την παλέψει. Τώρα είμαστε στον πέμπτο μήνα! Υπάρχουν άνθρωποι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που δεν ήταν καν ασφαλισμένοι και δεν έχουν ούτε αυτά τα 500 ευρώ! 

Μεγάλο ποσοστό του ερασιτεχνικού αθλητισμού, λυπάμαι που το λέω, έχει αναγκαστεί να εργαστεί με ‘’μαύρα’’ χρήματα. Σημασία έχει να βρούμε τρόπο να μην λιμοκτονήσουν αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους να μην λιποθυμούν. Να μην ζουν με κομμένο ρεύμα"!

Για τη συνάντηση του με τον υφυπουργό: "Κάποια παιδιά, ειδικά της Α2, και μπάσκετ και ποδοσφαίρου εξέφρασαν την αγωνία τους, έγιναν πιο δραστήριοι κάποια στιγμή και με κάλεσαν για να πω την άποψή μου για τις ακαδημίες και τα παιδιά. 

Συναντηθήκαμε με τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Μαυρωτά, που προς τιμήν τους μας δέχθηκαν, παρόλο που δεν είμαστε θεσμικοί, γεγονός που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Μιλήσαμε τρεις ώρες. Ο υφυπουργός απάντησε και μας εξήγησε πολλά πράγματα που θέλαμε να ρωτήσουμε. Η πίεση με προτάσεις, καθημερινά, υπενθύμιση ότι ο κόσμος του αθλητισμού είναι εδώ και θέλει κάποια πράγματα νομίζω πως μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τον κ. Αυγενάκη στο να πιέσει κάποιες καταστάσεις. 

Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά πρόβλημα σε διαφορετικούς κλάδους που πρέπει να λύσει. Εγώ δεν λέω πως προτεραιότητα είναι ο αθλητισμός, αλλά τονίζω πως ο αθλητισμός είναι η λύση για την υγεία. Τα μικρά παιδιά, τρίτης, τετάρτης, πέμπτης δημοτικού μέσα σε δύο και τρεις μήνες είχαν πάρει περίπου τέσσερα κιλά, σε δείγμα 300-400 παιδιών", είπε ο Νίκος Μπουντούρης.