Εθνική Ελλάδας - Δημήτρης Ιτούδης: Ο έμπειρος προπονητής δήλωσε υπερήφανος που μαζί με τους συνεργάτες του θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας, εξήγησε πως οι διεθνείς διαθέτουν τον εαυτό τους στην εθνική λόγω της αγάπης τους γι’ αυτή και όχι λόγω της δικής του παρουσίας, ενώ δικαιολόγησε τους απόντες Κώστα Σλούκα, Νικ Καλάθη, Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο (σ.σ. ο Κώστας έχει αγώνες στο γαλλικό πρωτάθλημα αυτό το διάστημα).
«Ξέρω τα παιδιά, με ξέρουν, αλλά θέλω να τους γνωρίσω και να με γνωρίσουν. Το ξέρω και γνωρίζω έχει μια απόσταση,» είπε αρχικά ο Δημήτρης Ιτούδης εξηγώντας πως υπάρχει λίγος χρόνος προετοιμασίας μέχρι το ματς με τους Βρετανούς. Ανατρέχοντας στους διεθνείς του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 87 και αυτούς του αντίστοιχου το 2005 υπενθύμισε πως βάση τους ήταν η δίψα ν’ αναδειχτούν και ν’ αναδείξουν. Αυτή τη δίψα αναζητά ο Ιτούδης και στους διεθνείς σήμερα.
«Μεγάλη υπόθεση να παρασύρει ξανά γενιές η εθνική» τόνισε ο Ιτούδης, όταν του υπενθύμισαν τη δήλωση του Λιόλιου πως «η εθνική θα ξαναβγάλει τους Έλληνες στους δρόμους». Με τον πρόεδρο της ΕΟΚ να παρεμβαίνει λέγοντας χαριτολογώντας: «Είτε θα βγάλει τους Έλληνες στο δρόμο η εθνική λόγω επιτυχιών ή γιατί θα με κυνηγάνε».
Κλείνοντας, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Δημήτρης Ιτούδης έστειλε και ένα μήνυμα στη FIBA, ζητώντας μάλιστα από τους δημοσιογράφους να το τονίσουν στα δημοσιεύματά τους. «Να δώσει το δικαίωμα στις εθνικές η FIBA να δηλώνουν 14 παίκτες,» ζητά ο Ιτούδης, αφού οι αλλαγές του μπάσκετ και οι διοργανώσεις σε επίπεδο εθνικών είναι σύντομες και επιτάσσουν την παρουσία περισσότερων παικτών.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη:
«Είχε δεν είχε ο πρόεδρος προσπάθησε να με κάνει να συγκινηθώ, αλλά κρατήθηκα. Η τιμή είναι μεγάλη και για εμένα. Στο έχω πει κι εσένα πρόεδρε». Μιλώντας προς τον πρόεδρο της ΕΟΚ, ο Ιτούδης είπε στον Βαγγέλη Λιόλιο για τη δήλωσή του πως οι παίκτες είναι στην προετοιμασία της εθνικής και λόγω της παρουσίας του Ιτούδη: «Ο λόγος σου ήταν ενωτικός και μόνο υπερηφάνεια βγάζει. Οι παίκτες είναι εδώ γιατί θέλουν να είναι για την εθνική. Θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο. Θα μπορούσαν να επιλέξουν ν’ ασχοληθούν με την αποκατάστασή τους, με την ατομική βελτίωσή τους, αλλά η αλήθεια είναι πως σήμερα μοιάζει με τις παλιές καλές εποχές που οι αθλητές, από διαφορετικές ομάδες, από διαφορετικές χώρες ίσως, περίμεναν πως και πως να συναντηθούν και να εκπροσωπήσουν την εθνική ομάδα».
Ο Ιτούδης συνέχισε: «Είμαι υπερήφανος κι εγώ πραγματικά που αυτή τη στιγμή μαζί με όλους τους συνεργάτες μου θα ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας. Έχουμε μία τεράστια προσπάθεια μπροστά μας, στις 30 Ιουνίου, εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας, στη Λάρισα. Μέσα σε 6-7 ημέρες θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε, να γνωριστούμε. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ξέρω τα παιδιά, με ξέρουν, αλλά θέλω να τους γνωρίσω και να με γνωρίσουν. Το ξέρω και γνωρίζω έχει μια απόσταση. Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας και θα προσπαθήσουμε να το καλύψουμε όλο αυτό. Η δεύτερη προσπάθεια έχει να κάνει με το τέλος Ιουλίου που θα προετοιμαστούμε για το Ευρωμπάσκετ».
Σε ερώτηση για τους απόντες (Σλούκας, Καλάθης Γιάννης, Θανάσης και Κώστας Αντετοκούνμπο) και αν θα είναι παρόντες στην προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ, ο Δημήτρης Ιτούδης απάντησε: «Το... θα είναι, είναι μελλοντικό. Πολύ σημαντικό είναι το ποιος είναι εδώ. Οφείλουμε να δώσουμε ξανά συγχαρητήρια σε αυτούς που είναι εδώ, αλλά ταυτόχρονα να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε τα αιτήματα του Κώστα Σλούκα, ο οποίος ήταν παρών για πάρα πολλά χρόνια στην εθνική και σε δύσκολες καταστάσεις και μέσα από back to back παιχνίδια της Euroleague φέτος στα παράθυρα. Όπως ισχύει και για τον Νικ που ήταν κι εκείνος πολλά χρόνια παρών στην εθνική και έχει προσφέρει. Οφείλουμε ν’ αφουγκραστούμε τους αθλητές, ως Ομοσπονδία και ως προπονητές. Και αυτό που προέχει για τον Σλούκα και τον Καλάθη είναι οι προσωπικές καταστάσεις που είχαν να διευθετήσουν. Όσον αφορά στους Αντετοκούνμπο, έχει να κάνει και με τους κανόνες που διέπουν τις Ομοσπονδίες σε συνεργασία με το ΝΒΑ. Η Ομοσπονδία με επικεφαλής τον πρόεδρο ουσιαστικά τρέχει αυτά τα ζητήματα. Είναι ενήμερη. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία όσον αφορά στο τι θα επιλέξουμε γιατί ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας και ένα παράθυρο του Αυγούστου. Και ο πρόεδρος και εγώ βρεθήκαμε με τον Γιάννη και τον Θανάση. Ο Κώστας δίνει τη μάχη του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Γαλλία. Θα επικοινωνήσουμε ξανά μαζί να δούμε πότε μπορεί να ενσωματωθεί, προφανώς στη Λάρισα και βλέπουμε. Ας περιμένουμε λίγο, ας μην προτρέχουμε».
Για το αν είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να πει το «ναι» στην εθνική ανδρών, αφού είχαν υπάρξει και προηγούμενες επαφές, ο Ιτούδης είπε: «Είναι μεγάλη τιμή να ηγείσαι της χώρας σου σε έναν τομέα και από διαφορετικό μετερίζι ο καθένας. Για εμένα είναι τιμή, ταυτόχρονα όμως είναι και υποχρέωση. Αντιλαμβάνομαι ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, τι σημαίνει το μπάσκετ και ο αθλητισμός για τους Έλληνες. Ο αθλητισμός ενώνει. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Ελπίζω σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να “ χτίσουμε” σχέσεις, να γνωριστούμε καλύτερα γιατί έτσι μπορούμε να πορευτούμε. Αν κάτι μπορούμε να πάρουμε από τις γενιές του 87 ή του 2005, θα συμφωνήσουν όλοι ότι αυτές οι γενιές είχαν φοβερή δίψα για να αναδειχτούν και ν’ αναδείξουν κάτι. Αυτό βέβαια ήρθε στην πορεία όταν συνειδητοποίησαν πως αυτή η προσπάθεια έχει και ανταπόκριση. Θεωρώ ότι η βάση ήταν αυτή. Αν βρούμε κι εμείς αυτή τη βάση θεωρώ ότι ξεκινάμε από καλά θεμέλια».
Σε ερώτηση αν στο μυαλό του έχει μόνο τη Μεγάλη Βρετανία ή τους σχηματισμούς πεντάδων, ο Ιτούδης εξήγησε: «Και τα δύο. Ήμασταν μιάμιση ώρα πριν την προπόνηση με τους συνεργάτες και έχουμε βάλει όλες τις πιθανές πεντάδες κάτω. Αυτό είναι το ένα κομμάτι, οι συνδυασμοί. Σήμερα η προπόνηση θ’ αναλωθεί να τρέξουμε κάποια επιθετικά συστήματα, να γνωριστούμε και μπασκετικά. Οφείλουμε, όμως να ξέρουμε ότι και ο Γκίκας και ο Αγραβάνης έπαιζαν μέχρι χθες σημαντικά παιχνίδια (σ.σ. στους «μικρούς τελικούς» της Basket League). Να δώσω κι εγώ με τη σειρά μου συγχαρητήρια στους πρωταθλητές σε διάφορες κατηγορίες. Στον Ολυμπιακό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βενιαμίν των παικτών που έχουμε σήμερα εδώ (Σαμαντούροβ) ήταν πρωταθλητής και στο εφηβικό πρωτάθλημα και με την ομάδα των ανδρών στην κατηγορία που αγωνίστηκε. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε και κάποιες αρχές στην άμυνα, όσο μας το επιτρέπει ο χρόνος».
Για το αν θα δικαιωθεί ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, που είχε... δεσμευτεί στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου πως η εθνική ανδρών θα ξαναβγάλει τους Έλληνες στον δρόμο, ο Ιτούδης απάντησε: «Τον ευχαριστώ που στο πρόσωπό του έγινε η επιλογή μου με όλους τους συνεργάτες στην Ομοσπονδία. Όπως είπατε εσείς πριν, υπήρξαν και άλλες επαφές από την Ομοσπονδία στον παρελθόν μαζί μου. Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Ουσιαστικά δεν είπα ποτέ όχι, αλλά είπα ότι θα τα ξαναπούμε. Και τα είπαμε! Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή τη στιγμή είναι ο κύριος Λιόλιος στον προεδρικό θώκο. Όσον αφορά για τις υποσχέσεις και αν επιβεβαιωθούν είναι κάτι που προσδοκούμε όλοι. Να καταφέρουμε να δείξουμε και στον ελληνικό λαό ότι αυτή η ομάδα προσπαθεί και ότι θα προσπαθήσει και για τα 11 εκατ. των ανθρώπων που ζουν εδώ, αλλά και για τα άλλα 11 εκατ. που ζουν στο εξωτερικό, Έλληνες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν τα λόγια. Έχουμε αντιπάλους πολύ ισχυρούς εκεί έξω. Ομάδες που εχουν πολύ μεγάλη εμπειρία. Εγώ σας είπα για τη θέληση και για το πόσο καλά μπορούμε να γνωριστούμε. Αν κατορθώσουμε να κάνουμε υπερήφανο τον πρόεδρο που μας επέλεξε, εμείς ως προπονητικό τιμ και οι παίκτες που διαθέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση της εθνικής και να παρασύρουν ξανά γενιές είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι, όμως πολύ μακρινά αυτά τα λόγια. Για εμένα τώρα προέχουν αυτές οι πεντάδες που λέγαμε πριν από λίγο και το πως θα τρέξει η προπόνηση».
Σε εκείνο το σημείο ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, παρενέβη, τονίζοντας: «Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι ο αγώνας με τη Βρετανία είναι το μόνο στο μυαλό μας. Είναι σημαντικό ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Τα εισιτήρια έχουν τρομακτική ζήτηση, ο κόσμος θα είναι μαζί μας. Όσον αφορά στη δήλωσή μου ότι θέλουμε να ξαναβγάλουμε τους Έλληνες στους δρόμους, θέλω να τονίσω ότι είμαστε πάντα υπερήφανοι για την εθνική ομάδα ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Πόσο μάλλον αν μας βγάλει και στους δρόμους. Τώρα είτε θα μας βγάλει λόγω επιτυχίας ή θα με κυνηγάνε... με κάποιο τρόπο θα βγούνε!».
Για το αν πράγματι είχε επαφές με τους Γιώργο Μπαρτζώκα, Γιάννη Σφαιρόπουλο και Δημήτρη Πρίφτη καλώντας τους να είναι κοντά του στην εθνική ομάδα, ο Ιτούδης εξήγησε: «Η αλήθεια είναι ότι επικοινώνησα με αυτούς που αναφέρατε. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα μόνο με μηνύματα και δίνοντάς του συγχαρητήρια για την προσπάθειά του και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θα βρεθούμε αυτές τις ημέρες. Με τον Δημήτρη Πρίφτη, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και με άλλους Έλληνες προπονητές που είναι στο εξωτερικό, τους είπα ότι δεν περισσεύει κανείς για αυτήν την προσπάθεια της εθνικής. Οι ιδέες τους, οι εμπειρίες τους, οι απόψεις τους και η αγάπη τους για την εθνική, άλλωστε αρκετοί από αυτούς έχουν περάσει από πόστα της εθνικής, δεν περισσεύει. Για διαφορετικές συγκυρίες αρκετοί από αυτούς και λόγω της δουλειάς τους δεν μπορούν να είναι εδώ παρόντες. Έχουμε ένα πάρα πολύ καλό προπονητικό τιμ, με επικεφαλής τον Σωτήρη Μανωλόπουλο που είχε το πρόσταγμα στα παράθυρα και θα συνεχίσει να είναι εκεί. Και ο Σάββας ο Καμπερίδης και ο Κώστας Παπαδόπουλος, αλλά και ο Ισίδωρος Κουτσός με αγάπη και θέληση. Είναι εδώ για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Επαναλαμβάνω πως κανενός η άποψη, η ιδέα, η συμβουλή, γιατί αυτό τους ζήτησα, δεν περισσεύει. Ο Μπαρτζώκας ξέρει καλύτερα τον Ντόρσεϊ γιατί τον ζει καθημερινά. Ο Πρίφτης ξέρει καλύτερα τον Παπαγιάννη ή τον Παπαπέτρου και ούτω καθεξής. Το είπε και ο πρόεδρος... το μπάσκετ ενώνει. Δεν περισσεύει κανένας».
Τέλος, στην ερώτηση για τις σκέψεις του, με το υλικό που έχει το ελληνικό μπάσκετ και με δεδομένο πως το μπάσκετ αλλάζει, και για το αν μπορεί η εθνική να αποκτήσει χαρακτηριστικό στίγμα στο στιλ παιχνιδιού της, ο Ιτούδης είπε: «Οι εθνικές ομάδες είναι ομάδες μικρής διάρκειας. Η συγκεκριμένη δωδεκάδα που θα επιλεγεί τελικά για τον αγώνα με τη Βρετανία μπορεί ν’ αλλάξει άρδην για το Ευρωμπάσκετ και μετά για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οφείλουμε, λοιπόν να έχουμε ταυτότητα. Αυτό θα ψάξουμε... την ταυτότητά μας. Ως Έλληνες τι πρεσβεύουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε; Πόσο ταλαντούχοι είμαστε; Πόσο μπορούμε να θυσιάσουμε κάτι για τον συμπαίκτη μας; Δεν ξέρω, όμως αν η αγωνιστική αυτή ταυτότητα θα μπορεί να είναι η ίδια στις 30 Ιουνίου, στην προσπάθεια των παραθύρων του Αυγούστου, στο Ευρωμπάσκετ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ούτω καθεξής. Εχει να κάνει λοιπόν με την ποιότητα των αθλητών, με τη συγκυρία. Ελπίζω να είναι όλοι υγιείς και να είναι η σπαζοκεφαλιά των προπονητών ποιοι θα μπουν τελικά στη δωδεκάδα. Εδώ θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Όπως είπατε... όλα αλλάζουν. Το 2000, στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στη Θεσσαλονίκη, στον τελικό, ο Παναθηναϊκός που κέρδισε τελικά και ήμουν μέρος κι εγώ αυτής της προσπάθειας έπαιζε με 10 αθλητές. Ξεντυνόντουσαν 10 αθλητές. Ο κανονισμός άλλαξε. Πήγαμε στους 12. Θεωρώ ότι είναι καιρός να πάμε ένα βήμα παραπάνω και ιδιαίτερα σε προσπάθειες με αυτά τα σύντομα “ πρωταθλήματα” 20 ημερών στα οποία μετέχουν οι εθνικές ομάδες. Πρέπει να μπορέσει η FIBA να δώσει το δικαίωμα στις εθνικές ομάδες να δηλώνουν 14 παίκτες, κάτι το οποίο έχει κάνει ήδη το ΝΒΑ. Συζητάμε ήδη, δεν σας κρύβω, στις συναντήσεις με την Ευρωλίγκα και με τους συναδέλφους μας πως θα μπορέσουμε να ξεντύνουμε 13 ή 14 αθλητές. Δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα αυτό. Γι’ αυτό έκανα και την αναφορά στο 2000. Έκτοτε πήγαν στους 12 και είναι καιρός να πάμε στους 14».