Η Ιταλία ξεκίνησε με νίκη στον όμιλο της Εθνικής Ελλάδας, με τη Σερβία να μπαίνει να πραγματοποιεί επίσης νικηφόρα πρεμιέρα στο Eurobasket 2022.

Ιταλία - Εσθονία 83-62

Η Ιταλία ήταν σαρωτική στην εντός έδρας πρεμιέρα της στο Eurobasket, νίκησε εύκολα την Εσθονία (83-62) και περιμένει την Ελλάδα για ένα ματς που ενδέχεται να κρίνει την 1η θέση του Ομίλου (3/9, 22:00). Αποστολή στο Μιλάνο.

Προ ημερών, οι Ιταλοί δέχτηκαν ένα μεγάλο σοκ, μαθαίνοντας πως ο Ντανίλο Γκαλινάρι θα μείνει εκτός του Eurobasket 2022, λόγω τραυματισμού (ρήξη χιαστού). Ο Τζιανμάρκο Ποτσέσκο είπε πως με τον «Γκάλο» η ομάδα του θα βρισκόταν στα φαβορί της διοργάνωσης και αυτό που φρόντισε να αποδείξει στο ματς της 1ης αγωνιστικής είναι πως και χωρίς τον φόργουορντ των Μπόστον Σέλτικς διαθέτει ένα δουλεμένο σύνολο, με καλά κορμιά στην άμυνα, περιφερειακό σουτ και έφεση στα ριμπάουντ.

Όπως είναι λογικό, η υποδεέστερη Εσθονία δεν αποτελεί την ομάδα απέναντι στην οποία μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι γηπεδούχοι έδειξαν πολύ καλά στοιχεία στην πρεμιέρα τους, ένα 24ωρο πριν από το παιχνίδι με την Ελλάδα, που ενδέχεται να κρίνει ακόμα και την 1η θέση του Ομίλου.

Ο Σιμόνε Φοντέκιο πήρε... φωτιά στη 2η περίοδο και τελείωσε το ματς με 19 πόντους, ο Νικολό Μέλι ήταν -ως συνήθως- κυρίαρχος μέσα στη ρακέτα (17π.), ενώ ο Ακίλε Πολονάρα (12π., 11ριμπ.), ο Νίκο Μάνιον (12π.) και ο Τζίτζι Ντατόμε (11π.) έδωσαν σημαντικές βοήθειες στους Ιταλούς. MVP των ηττημένων ήταν ο Κερ Κρίισα με 20 πόντους (4/6τρ.) και 6 ασίστ. 

Το παιχνίδι ήταν ενδιαφέρον και μοιρασμένο στο ξεκίνημα (10-10 στο 5' και 21-18 στο 10'), αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Βλέπετε, οι Εσθονοί ήταν πολλοί και δημιουργούσαν φανταστική ατμόσφαιρα δίπλα στους παθιασμένους Ιταλούς στο "Mediolanum Forum". Ωστόσο, η 2η περίοδος ήταν εντελώς διαφορετική υπόθεση πάνω στο παρκέ. Η ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτσέκο έπαιξε μπασκετικό ξύλο στην άμυνα και οι Σιμόνε Φοντέκιο, Νίκο Μάνιον, Ακίλε Πολονάρα την... ξεμπλόκαραν στην επίθεση (35-20 στο 13' με επιμέρους σκορ 14-2). Ο νέος σουτέρ των Γιούτα Τζαζ ήταν... on fire και με τρία σερί τρίποντα «έγραψε» το 46-33 (18'). Επί της ουσίας, το «ξέσπασμα» του Φοντέκιο (17π. στο ημίχρονο) ήταν αρκετό για να βάλει τις βάσεις νίκης των γηπεδούχων από νωρίς (52-33 στο 20').

Στην επανάληψη η ιταλική κυριαρχία συνεχίστηκε, με την απόσταση να ξεπερνάει τους 20π. (63-42 στο 25') και τη «σκουάντρα ατζούρα» να είναι σε θέση να σκέφτεται το ματς με την Ελλάδα. Βέβαια, αυτό ήταν κάτι που δεν φάνηκε στο παρκέ από τα σχήματα που χρησιμοποίησε ο Ποτσέκο, μιας και επέμεινε για ώρα στα «βαριά χαρτιά» του. Ο Κερ Κρίισα (12π. στο τέλος της 3ης περιόδου) δεν είχε συμπαραστάτες στην επίθεση, οι Εσθονοί έχαναν τα ριμπάουντ και μόνο ένα... θαύμα ήταν αρκετό για να αλλάξει την ιστορία της αναμέτρησης, αφού και ο Νικολό Μέλι είχε μπει στην λίστα των πρωταγωνιστών ( στο 30'). Αυτό το «μπασκετικό θαύμα» δεν ήρθε, καθώς η Ιταλία ήταν πολύ καλύτερη σε όλους τους τομείς (73-56 στο 33'), είχε πολλούς πρωταγωνιστές, καλή κυκλοφορία της μπάλας και έφτασε δια περιπάτου στην νίκη (83-62).

Τα Δεκάλεπτα: 21-18, 52-33, 69-52, 83-62.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ


Σερβία - Ολλανδία 100-76

Η Ολλανδία προσπάθησε να παρουσιάσει ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στην Σερβία, όμως η ποιότητα των Νίκολα Γιόκιτς και Βασίλιε Μίσιτς έκρινε την αναμέτρηση της πρεμιέρας, με τους Σέρβους να επικρατούν εύκολα (100-76).

Με το δεξί στο Eurobasket η Σερβία. Έστω κι αν παρατάχθηκε με 11 παίκτες, καθώς ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα ενσωματωθεί στην ομάδα την Κυριακή. Έστω κι αν δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, αυτό που έμεινε στο τέλος της ημέρας ήταν το αποτέλεσμα. Και αυτό ήταν το επιθυμητό για τον Σβέτισλαβ Πέσιτς και τους παίκτες του.

Οι Σέρβοι πήραν τα ηνία του αγώνα από τα πρώτα λεπτά, κόντρα στην Ολλανδία και δεν έχασαν το προβάδισμα σε καμία στιγμή. Μάλιστα κατάφεραν να συντηρήσουν διαφορές μεγαλύτερες των 10 πόντων τόσο στο ημίχρονο (51-38), όσο και στο τέλος της τρίτης περιόδου (75-61), διατηρώντας τον έλεγχο μέχρι το φινάλε του αγώνα.

Ο Νίκολα Γιόκιτς έδιεξε την ποιότητά του και έκανε τη διαφορά για τους Σέρβους. Ο back to back MVP του ΝΒΑ με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ ήταν σημείο αναφοράς. Δεν ήταν όμως μόνος πάνω στο παρκέ. Ο Βασίλιε Μίσιτς ήταν ο παίκτης-ορχήστρα για την Σερβία, με 15 πόντους, 12 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ τους ακολούιησε ο Βάνια Μαρίνκοβιτς με 18 πόντους και 6/9 σουτ.

Στην αντίπερα όχθη, η Ολλανδία προσπάθησε να βάλει δύσκολα, αλλά οι Σέρβοι είχαν τον έλεγχο. Ο Ουόρθι Ντε Γιονγκ με 28 πόντους και 11/14 σουτ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των «οράνιε», όμως επιθετικά ήταν μόνος σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και δεν είχε τις απαραίτητες βοήθειες..

Τα δεκάλεπτα: 31-21, 51-38, 75-61, 100-76.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα.

ΠΗΓΗ: sdna.gr