Η σταδιοδρομία του Ανδρέα Γλυνιαδάκη ήταν μία διαδρομή με σημαντικούς σταθμούς και επιτυχίες. Με μια ματιά στο βιογραφικό του θα διαπιστώσει κανείς, ότι έχει πραγματοποιήσει μία αξιοζήλευτη καριέρα έχοντας φορέσει βαριές φανέλες στην Ελλάδα, όπως του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, αλλά και στην Ευρώπη όπως η Βίρτους Μπολόνια και η Λιέτουβους Ρίτας. Η τροπαιοθήκη του είναι γεμάτη από διακρίσεις. Έχει σηκώσει δύο Ευρωλίγκες με Παναθηναϊκό (2000) και Ολυμπιακό (2012), ενώ μετρά τέσσερα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας.
Μετά από μία λαμπρή πορεία, υπηρετεί το μπάσκετ από τη θέση του προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών, πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών του. Εκτός από θέματα που αφορούν τα εργατικά δικαιώματα των αθλητών του μπάσκετ, μία από τις σημαντικές ανησυχίες του ηγέτη του ΠΣΑΚ είναι και η βελτίωση της απόδοσης.
«Γνωρίζω πάρα πολλούς αθλητές με προσόντα αθλητικά και διανοητικά που έμεναν στάσιμοι, γιατί δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν 100% τις δυνατότητές τους», αναφέρει στο Sportdog ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με θέμα: «Η Νοερή Απεικόνιση στην Καλαθοσφαίριση».
Πρόκειται για μία διαδικασία ατομικής βελτίωσης των δυνατοτήτων του αθλητή υπό τις οδηγίες ειδικού επιστήμονα και οπτικοακουστικών μέσων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο βετεράνος καλαθοσφαιριστής, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενημέρωση για τη νοερή απεικόνιση και θεωρείται ταμπού. Έτσι πολλοί αθλητές χάνουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τα όρια τους. Είναι αυτό που λέμε χαρακτηριστικά, «έχουν ταβάνι». Γι'αυτόν τον λόγο ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης μίλησε στο Sportdog για το θέμα, προκειμένου να γνωρίσει ο κόσμος και οι αθλητές τα οφέλη της νοερής απεικόνισης. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:
Τί είναι η νοερή απεικόνιση, που αποτελεί θέμα της πτυχιακής σας;
«Η πτυχιακή μου είναι μία αποτύπωση μίας βιωματικής εμπειρίας, 21 χρόνων επαγγελματικής εμπειρίας στα παρκέ. Η νοερή απεικόνιση (mental training) είναι η φανταστική επανάληψη μιας φυσικής δεξιότητας, χωρίς όμως την παρουσία κάποιον φυσικών κινήσεων. Είναι μια εμπειρία παρόμοια με τις εμπειρίες που έχουμε από τις αισθήσεις μας, χωρίς την παρουσία των συνηθισμένων εξωτερικών ερεθισμάτων».
Πόσο γνώση έχουμε στην Ελλάδα γύρω από τη νοερή απεικόνιση;
« Ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης, όπως ο γυμναστής, τα συμπληρώματα διατροφής ή ο προπονητής για όλον τον κόσμο, στην Ελλάδα είναι θέμα ταμπού. Δεν χρησιμοποιείται, δεν διδάσκεται συχνά γιατί κυρίως μαθαίνεται από αθλητικούς ψυχολόγους. Στην Ελλάδα θεωρούμε, ότι ο αθλητικός ψυχολόγος είναι κάποιος που πας σε μία πολυθρόνα και λες τον πόνο σου και τα προβλήματά σου, ενώ ο αθλητικός ψυχολόγος, για να σε δεχτεί, πρέπει κυρίως να αποδεχτείς τον λόγο που πας και να είσαι διατεθημένος να υπερβείς τα όρια σου και τον εαυτό σου, κάτι ιδιαίτερα επίπονο, για να καταφέρεις, να βελτιώσεις την απόδοσή σου και αυτό είναι μία προϋπόθεση, για να συνεργαστείς με αθλητικό ψυχολόγο».
Που έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα η νοερή απεικόνιση;
«Σε όλα τα αθλήματα, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και είναι πάρα πολύ διαδεδομένη κυρίως στα ατομικά αγωνίσματα. Ξέρω πάρα πολλούς αθλητές, που κέρδισαν τα μετάλλιά τους και έκαναν καριέρα, ακόμα και στο μπάσκετ, δουλεύοντας με αθλητικό ψυχολόγο».
Υπάρχουν παραδείγματα τοπ επαγγελματιών αθλητών που ακολούθησαν νοερή απεικόνιση;
«Στην δεξιότητα αυτή την είχαν εκπαιδευτεί και χρησιμοποιήσει οι Μάικλ Τζόρνταν, Κόμπε Μπράιαντ και Λεμπρόν Τζέιμς. Μιλάμε για κορυφαίους αθλητές του μπάσκετ. Οι έρευνες τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική σε οποιαδήποτε ηλικία και με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθεί στο μπάσκετ. Αυτή ήταν η δική μου πτυχιακή».
Γιατί αναδείξατε αυτό το θέμα;
«Ασχολούμαι απο το 2002, ήθελα να το αναδείξω και να το αποτυπώσω, για να δώσω ένα στίγμα, ότι δεν πρέπει να περάσουν άλλα 10-20 χρόνια, για να αποδεχθούμε ως αθλητές, προπονητές, ομάδες αλλά και γονείς, ότι το επόμενο καλύτερο μέσο βελτίωσης της απόδοσης, μετά από την φυσική προπόνηση, είναι η νοερή προπόνηση ή απεικόνιση».
Ποιοί είναι οι τομείς που βελτιώνει κάποιος αθλητής με τη νοερή απεικόνιση;
«Χρησιμοποιείται ως μέρος ενός προγράμματος ψυχολογικής προετοιμασίας όπου η νοερή απεικόνιση ενισχύει την βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης, τον περιορισμό του άνχους και στην διαχείριση των συναισθημάτων, παράγοντες που βοηθούν στην μεγιστοποίηση της απόδοσης. Το μυαλό μας μπορεί να εξασκηθεί όπως και το σώμα μας».
Ποιά είναι η διαδικασία μιας νοερής προπόνησης;
«Η διαδικασία της νοερής προπόνησης απαιτεί συνειδητα σχεδόν κάθε μέρα απαιτητική εξάσκηση. Περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοής, αυτό διαλόγου και μέσα από μια φανταστική επανάληψη μια φυσικής δεξιότητας επιτυγχάνουμε την διαχείριση ανχους, συναισθημάτων και εμπειρίων που μπορεί να μας συμβούν η συνέβησαν φυσικά».
Η νοερή απεικόνιση μπορεί να εφαρμοστεί και εκτός Αθλητισμού, σε άλλα επαγγέλματα;
«Ενδεχομένως να μπορούσε να έχει εφαρμογή. Έχει πάρα πολλές μορφές. Έχει μετρηθεί, ότι όταν κάνεις νοερή απεικόνιση στο 100%, ζεις πραγματικά την εμπειρία και έχεις την ίδια μορφή διέγερσης με την πραγματικότητα, γιατί το μυαλό δεν καταλαβαίνει, ότι αυτό που συμβαίνει με τέτοια ένταση είναι εικονικό. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί σαν να είναι πραγματική και λειτουργεί πολύ θετικά σαν να είσαι σε προπόνηση ή παιχνίδι. Αυτό είναι το μεγάλο όφελος της νοερής απεικόνισης».