Η «γαλανόλευκη» έκανε υπομονή 4 μήνες απ' τη λήξη του Eurobasket και φαίνεται πως άξιζε. Η κλήρωση του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου θα φιλοξενηθούν οι 12 ομάδες το διάστημα 2-8/7, έφερε ευχάριστα νέα!

Πουέρτο Ρίκο κι Ιορδανία είναι οι αντίπαλοι στη φάση των ομίλων, που σημαίνει πως η ομάδα του Ηλία Ζούρου θα πρέπει να... κάτσει να χάσει για μη πάρει μία εκ των προνομιούχων δύο θέσεων και να συνεχίσει στα προημιτελικά. Εκεί θα περιμένουν δύο εκ των Λιθουανία, Βενεζουέλα, Νιγηρία, στην πιο σημαντική αναμέτρηση του Τουρνουά. Αυτό γιατί ο νικητής θα έχει δύο ευκαιρίες για να «πετάξει» για Λονδίνο, είτε αυτομάτως μέσω πρόκρισης στον μεγάλο τελικό είτε παίζοντας για τις θέσεις 3-4, με την 3η να είναι κι η τελευταία ευκαιρία ζωής για συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε περίπτωση ήττας στα προημιτελικά ο δρόμος είναι ένας: της επιστροφής.

Πλέον το πρώτο μυστήριο της κλήρωσης αποκαλύφθηκε κι απομένει αυτό για το ποιοι θα δηλώσουν διαθεσιμότητα για κλήση απ' τον ομοσπονδιακό προπονητή, ποιοι θα κληθούν και ποιοι θα ανταποκριθούν.

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ (2-8/7, Καράκας, Βενεζουέλα)

Α' ΟΜΙΛΟΣ: Ελλάδα, Πουέρτο Ρίκο, Ιορδανία
Β' ΟΜΙΛΟΣ: Λιθουανία, Βενεζουέλα, Νιγηρία
Γ' ΟΜΙΛΟΣ: Ρωσία, Δομινηκανή Δημοκρατία, Κορέα
Δ' ΟΜΙΛΟΣ: Σκόπια, Νέα Ζηλανδία, Ανγκόλα

ΣΥΣΤΗΜΑ
Οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στα προημιτελικά, ενώ οι νικήτριες των ημιτελικών εξασφαλίζουν αυτομάτως την πρόκριση (τελικός). Οι δύο ηττημένες θα αναμετρηθούν εκ νέου για το τελευταίο εισιτήριο (θέσεις 3-4).

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
2/7 vs. Πουέρτο Ρίκο
3/7 ρεπό
4/7 vs. Ιορδανία

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (6/7)
(1) Α1-Β2
(2) Β1-Α2
(3) Γ1-Δ2
(4) Δ1-Γ2

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (7/7)
(5) 1-3
(6) 2-4

ΤΕΛΙΚΟΣ (8/7)
Νικητής 5-Νικητής 6

ΘΕΣΕΙΣ 3-4 (8/7)
Ηττημένος 5-Ηττημένος 6

ΗΔΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Μεγάλη Βρετανία (διορνανώτρια), Ηνωμένες Πολιτείες (Πρωταθλήτρια Κόσμου, Ισπανία (Πρωταθλήτρια Ευρώπης), Γαλλία (Δευτεραθλήτρια Ευρώπης), Αργεντινή (Πρωταθλήτρια Αμερικής), Βραζιλία (Δευτεραθλήτρια Αμερικής), Αυστραλία (Πρωταθλήτρια Ωκεανίας), Κίνα (Πρωταθλήτρια Ασίας) και Τυνησία (Πρωταθλήτρια Αφρικής)