Για τον στόχο κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας μίλησε ο Κώστας Σλούκας στη συνέντευξη Τύπου του Final 8.

Όσα δήλωσε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στην πρώτη τοποθέτησή του:

«Το Κύπελλο είναι βασικός στόχος για εμάς, ο πρώτος βασικός τίτλος της χρονιάς. Δε θέλω να υποτιμήσω τις υπόλοιπες ομάδες, θα το διεκδικήσουμε ως το τέλος. Το να παίξεις κόντρα σε ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Άρης δείχνουν ότι το πρωτάθλημα έχει ανεβάσει το επίπεδο.

Χάσαμε από μια αξιόλογη ομάδα την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είχαμε κίνητρο. Και η ΑΕΚ είναι μια αξιόλογη ομάδα που θα διεκδικήσει τις πιθανότητές της απέναντι σε μας που είμαστε το φαβορί μαζί με τον Ολυμπιακό».

Ο Εργκίν Αταμάν από την πλευρά του, εξέφρασε την ευχή ότι η διοργάνωση του Final 8 του Κυπέλλου θα είναι μια γιορτή του μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού στη συνέντευξη Τύπου του Final 8:

«Τα παιχνίδια Κυπέλλου είναι συναρπαστικά γιατί οι οκτώ ομάδες έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο σε τρεις αγώνες. Η ΑΕΚ είναι πολύ καλή ομάδα όπως και οι υπόλοιπες. Ελπίζω πως θα είναι μια γιορτή στο Ηράκλειο. 

Εχω δει το πόσο οι Έλληνες αγαπάνε το άθλημα στους πέντε μήνες που είμαι εδώ, πόσο πολύ θέλει ο κόσμος να μας δει να παίζουμε και θα δούμε στο τέλος ποια ομάδα θα κερδίσει το Κύπελλο».

Σε ερώτηση για τον ρόλο των διοικήσεων σχετικά με τη βία είπε: «Δεν είναι δική μου δουλειά. Είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα μου και στο παιχνίδι. Οι πρόεδροι, η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι θα φροντίσουν να βρουν τον τρόπο να γίνονται σωστά τα παιχνίδια».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε δηλώσεις του στην συνέντευξη Τύπου για το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας τόνισε πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κοιτάει μόνο το πρώτο παιχνίδι κόντρα στο Περιστέρι, ενώ υποστήριξε ότι η Κρήτη δημιουργεί όμορφα συναισθήματα στους ερυθρόλευκους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τα συνεχόμενα παιχνίδια μέσα σε τρεις μέρες: «Για όλες τις ομάδες είναι το ίδιο. Εμείς δεν έχουμε τόσο ευρύ ορίζοντα για το τουρνουά. Σκεφτόμαστε μόνο το πρώτο παιχνίδι κόντρα στο Περιστέρι, που είναι πολύ δυνατό και πρέπει να παρουσιάσουμε τον καλό μας εαυτό και μετά θα δούμε τα επόμενα παιχνίδια. Δεν πιστεύω ότι σε ένα τουρνουά πρέπει να πας και να σκεφτείς τρία παιχνίδια, μόνοι οι προπονητές και οι βοηθοί ετοιμάζουν το σκάουτ όλων των πιθανών ομάδων. Αλλά οι παίκτες πρέπει να σκεφτούν το πρώτο παιχνίδι. Η Κρήτη μας δημιουργεί πάντα ένα ευχάριστο συναίσθημα, τις δυο τελευταίες διοργανώσεις τις κερδίσαμε εκεί. Όποιος παίζει στον Ολυμπιακό, έχει υψηλό κίνητρο και έτσι πρέπει να είναι. Θα κοιτάξουμε να ευχαριστηθούμε την διοργάνωση, είναι μια φανταστική πόλη το Ηράκλειο, έχει πολλές ομορφιές ωραία εστιατόρια και πιστεύω ότι θα γίνουν ωραία παιχνίδια».

Για τον ρόλο των διοικήσεων στην βία: «Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αυτό που περιλαμβάνει την παιδεία των ανθρώπων και την μόρφωση. Τα μέτρα της πολιτείας, η βούληση για να υπάρχουν νόμοι. Φυσικά οι διοικήσεις, οι προπονητές πρέπει να συμμετέχουν μαζί σε αυτό το πράγμα. Είναι κάτι που δεν μπορεί να λυθεί σε ένα τουρνουά, αλλά το μπάσκετ το τελευταίο διάστημα έχει δώσει δείγματα πολιτισμού και ευγενούς άμιλας. Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με μπάλα, καταλαβαίνω ότι τα χρήματα και οι φιλοδοξείς είναι μεγάλες, όπως επίσης και το γόητρο, αλλά στο τέλος της ημέρας παίζουμε μπάσκετ». 

Ο Κώστας Παπανικολάου τόνισε πως η ιστορία των μονών παιχνιδιών έχει δείξει ότι δεν υπάρχει φαβορί, ενώ υποστήριξε ότι το Περιστέρι είναι ομάδα με κανόνες και δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

«Να ευχηθώ με την σειρά μου να έχουμε μια καλή διοργάνωση, καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες. Η υγεία όπως ανέφερε και ο κόουτς Ζούρος αλλά και ο Σπανούλης είναι πάνω από όλα. Οι εικόνες που θα μείνουν μετά το τουρνουά εύχομαι να είναι μόνο όμορφες. Δεν υπάρχει στην ζωή ενός αθλητή που να θεωρεί ένα τρόπαιο αμελητέο. Κάθε τίτλος είναι σημαντικός, για αυτό παίζουμε για να κερδίσουμε τίτλους και να πετυχαίνουμε στόχους και να γινόμαστε καλύτεροι κάθε φορά. Σίγουρα θέλουμε να κερδίσουμε, θα παλέψουμε για αυτό, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει φαβορί, πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε αντίπαλο με σεβασμό, ωστέ να μπορέσεις να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό. Εμείς θα ξεκινήσουμε την Παρασκευή κόντρα σε μια ομάδα η οποία έχει γερές βάσεις και κανόνες, οπότε δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο». 

Ο προπονητής του Περιστερίου, Βασίλης Σπανούλης, μίλησε για τον προημιτελικό με τον Ολυμπιακό και εν γένει για τους στόχους της ομάδας του.

Η δήλωση του προπονητή του Περιστερίου: 

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία που είμαστε εδώ. Ξέρουμε τι θέλουμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε σαν οργανισμός.

Αυτό που θα πω στους παίκτες μου να είναι περήφανοι, να τα δώσουν όλα και να τα δώσουν όλα απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα που διεκδικεί όλους τους τίτλους. Εμείς δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, το ξέρουμε αυτό, ας μην γελιόμαστε. Θα κοιτάξουμε να είμαστε έτοιμοι και να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που μας αναλογούν.

Θέλω να χαιρετήσω την ενέργεια της ΕΟΚ να γίνουν μαζί οι τελικοί Ανδρών και Γυναικών και τη συνέντευξη Τύπου. Αυτό είναι κάτι που βοηθάει την ελληνική πραγματικότητα και κοινωνικά και αθλητικά».

Ο Ηλίας Ζούρος στάθηκε στη δυσκολία του αντιπάλου στον προημιτελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό, τονίζοντας όμως ότι η ομάδα του θα μπει για να κερδίσει κάθε παιχνίδι.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της ΑΕΚ:

«Είναι δύο διαφορετικά παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, άλλο το πρωτάθλημα, άλλο το Κύπελλο. Εύχομαι να γίνει μια γιορτή για το μπάσκετ, συγχαρητήρια στην ΕΟΚ και στο Ηράκλειο που φιλοξενεί πάντα μεγάλες διοργανώσεις.

Εύχομαι να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς στο τέλος του τουρνουά γιατί οι ομάδες της Ευρώπης παίζουν σε υωηλό επίπεδο και σημαντικά παιχνίδια. Μακάρι να φέρουμε το μπάσκετ ξανά ψηλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ και μπαίνει στο γήπεδο για να κερδίσει όλα τα παιχνίδια. Κάποιοι αντίπαλοι μπορεί να είναι σε καλύτερες στιγμές, αλλά στο Κύπελλο μπαίνεις για να κερδίσεις. Εύχομαι να γίνει ένα καλό τουρνουά και να προχωρήσουμε».

Ο Φώτης Τακιανός μίλησε στην συνέντευξη τύπου για το Final 8 του κυπέλλου στο Ηράκλειο και τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος απέναντι στον Άρη προκειμένου να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Όσα είπε:

«Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που διοργανώνουν κάτι ξεχωριστό. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει παρουσία φιλάθλων, κάτι τόσα χρόνια το αποφεύγαμε. Ευχή μου να διεξαχθεί ένα τουρνουά ανταγωνιστικό και χωρίς παρατράγουδα. Παίζουμε με τον Άρη, η συγκυρία είναι ότι παίξαμε ξανά χθες για το πρωτάθλημα, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Δε δημιουργεί κάτι το ξεχωριστό. Οι δύο διοργανώσεις είναι διαφορετικές.

Ο χαρακτήρας των νοκ-άουτ παιχνιδιών κάνει ιδιαίτερο το παιχνίδι του Κυπέλλου. Θέλουμε να μπούμε με καλύτερη εμπειρία από χθες, καλύτερα προετοιμασμένοι στο αγωνιστικό και πνευματικό κομμάτι για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στο Κύπελλο».

Σε ερώτηση για τον ρόλο των διoικήσεων σχετικά με τη βία είπε: «Είναι θέμα παιδείας, πρέπει από το σχολείο τα παιδιά να μάθουν να συμπεριφέρονται, τις ηθικές αξίες και υπό ποιο πρίσμα να υποστηρίζουν τις ομάδες τους. Να έχουν τη σωστή νοοτροπία αλλά θα πρέπει να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση από τη μικρή ηλικία».

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Κυπέλλου Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο Δικέφαλος θα πρέπει να μάθει από τα χθεσινά της λάθη στο ντέρμπι με τον Άρη και να εμφανιστεί βελτιωμένη στον προημιτελικό της Πέμπτης στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Καταρχάς να πω ότι είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στο δεύτερο Final 8 του Kυπέλλου. Τα ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη στη Θεσσαλονίκη παλιά ήταν γιορτή, αλλά νομίζω και όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα ματς, που το παρακολουθεί πολύς κόσμος. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του χτεσινού παιχνιδιού και να μην τα επαναλάβουμε στο Κύπελλο.

Ελπίζω να γίνει ένα ωραίο παιχνίδι, αντάξιο της ιστορίας των δύο ομάδων και στο τέλος να κερδίσει ο καλύτερος. Εύχομαι να έχουμε ένα καλό τουρνουά με όλους τους παίκτες υγιείς».

Ο Γιάννης Καστρίτης έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη τύπου της ΕΟΚ για το Final-8 του Κυπέλλου και μίλησε για τον προημιτελικό ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε:

“Υπάρχει κόπωση μετά από τόσους μήνες και ως την πρώτη διακοπή για τα παράθυρα. Είμαστε όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι, είτε όταν βρισκόμαστε στο γήπεδο για προπόνηση, είτε για αγώνες. Έτσι το αντιμετωπίζουμε.

Είμαστε ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που θα πάρουμε μέρος σε μια όμορφη διοργάνωση. Θα αντιμετωπίσουμε μια ακόμα πρόκληση, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Θα φρεσκαριστούμε, θα ξεκουραστούμε και θα είμαστε πανέτοιμοι για το παιχνίδι της Πέμπτης”.

Ο Γιάννης Κουζέλογλουτ μίλησε από πλευράς ΑΕΚ για το Final-8 του Κυπέλλου τονίζοντας πως όλοι στον οργανισμό γνωρίζουν τι ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά όπως υποστήριξε θα ακολουθήσουν το πλάνο τους για να πάρουν τη νίκη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

Για τους δυο κερδισμένους τελικούς της ΑΕΚ και το αν αυτοί αποτελούν οδηγό για το φετινό Κύπελλο: «Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει Παναθηναϊκός, είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά εμείς θα είμαστε συγκεντρωμένοι στο δικό μας κομμάτι και πλάνο. Ξέρουμε ότι το παιχνίδι, είναι νοκ-άουτ, οπότε εμείς θα κοιτάξουμε το δικό μας κομμάτι για να πάρουμε τη νίκη».

Ο αρχηγός του Άρη, Βασίλης Τολιόπουλος, εκπροσώπησε τους “κιτρινόμαυρους” μαζί με τον Γιάννη Καστρίτη στη συνέντευξη Τύπου της ΕΟΚ ενοψει του Final-8 του Κυπέλλου και μίλησε για τον προημιτελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ αλλά και την συνολική εμπειρία του τουρνουά.

Όσα είπε:

“Αυτό που θα προσπαθήσω να πω στους συμπαίκτες μου είναι ότι είμαστε σε μια όμορφη διοργάνωση. Γίνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Θα τους έλεγα να το απολαύσουν και να είναι συγκεντρωμένοι γιατί έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Θα κοιτάξουμε τι λάθη και τι σωστά κάναμε χθες. Θέλουμε να το απολαύσουν όλοι και να είναι μια γιορτή για το μπάσκετ. Να μείνουν όλοι υγιείς”

Ο αρχηγός του Πανιωνίου Δημήτρης Βεργίνης σε δηλώσεις του ενόψει του Final-8 του Κυπέλλου τόνισε ότι στόχος της ομάδας είναι η άνοδος στην Α1, ενώ υποστήριξε πως η περσινή εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ, να αποτελέσει οδηγό για φέτος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

"Αρχικά για τον Πανιώνιο είναι μεγάλη επιτυχία που βρίσκεται δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final-8 του Κυπέλλου. Ο στόχος που έχουμε θέσει από την αρχή της χρονιάς είναι η άνοδος στην Α1 κατηγορία, γιατί ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα που πρέπει να είναι εκεί τα επόμενα χρόνια. Έχουμε τιμήσει πολύ σημαντικά τον θεσμό του Κυπέλλου. Πέρσι αγγίξαμε την έκπληξη κόντρα στην ΑΕΚ, και φέτος αυτή η εμφάνιση μας θα αποτελέσει οδηγό κόντρα στον Προμηθέα που είναι μια πολύ καλή ομάδα και έχει κάνει φοβερές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εμείς αυτό θέλουμε είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί όσο μπορούμε και να διεκδικήσουμε όσες πιθανότητες έχουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση".

Για τον προημιτελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Προμηθέα μίλησε ο Άρης Λυκογιάννης στη συνέντευξη Τύπου του Final 8.

Οι δηλώσεις του προπονητή του Πανιωνίου:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος του Πανιωνίου είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Elite League και η επάνοδος στη μεγάλη κατηγορία. Είναι όμως ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε ξανά εδώ, εκπροσωπώντας ομάδες από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Παίζουμε απέναντι σε μια ομάδα που έχει παίξει  καλό μπάσκετ και έχουμε δύσκολο έργο. Πρέπει να προετοιμαστούμε σωματικά και πνευματικά, να ματσάρουμε την ενέργεια. Θα είναι ένα καλό τεστ για εμάς και θέλουμε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες πρόκρισης που έχουμε».

Θεσμός των εκπλήξεων είναι το Κύπελλο και ο Προμηθέας δεν θέλει να υποτιμήσει τον Πανιώνιο, σύμφωνα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Ο τεχνικός των Πατρινών εξέφρασε τη φιλοδοξία της ομάδας του να προχωρήσει στη διοργάνωση.

Αναλυτικά:

«Είναι σημαντική η παρουσία μας εδώ, ήταν από τους αρχικούς μας στόχους στη σεζόν. Το καταφέραμε από σχετικά νωρίς και είναι μεγάλο κέρδος για εμάς. Το Κύπελλο είναι θεσμός των εκπλήξεων και πέρσι ο Πανιώνιος, παίζοντας σε χαμηλότερη κατηγορία, είχε δυσκολέψει πολύ την ΑΕΚ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποτιμήσουμε μια ομάδα που έχει έναν έμπειρο και πολύ καλό και παίκτες επιπέδου Α1 και είναι ιστορική.

Θα προετοιμαστούμε με τον τρόπο που απαιτείται για ένα Final 8 και είναι πρόκληση για εμας το παιχνίδι και θέλουμε να προχωρήσουμε.

Συγχαρητήρια στην ΕΟΚ για την όμορφη ιδέα να γίνουν μαζί οι τελικοί Ανδρών και Γυναικών και αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια του κόσμου ότι το μπάσκετ είναι ενιαίο και μπορεί να φτάσει ξανά σε μεγάλες επιτυχίες».

Στη διοργάνωση των Final 8 και Super Cup στάθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ στη συνέντευξη Τύπου για το Κύπελλο Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος…

«Το ΟΠΑΠ Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας έρχεται σε μια πολύ καλή συγκυρία για το μπάσκετ της χώρας. Τα δύο κορυφαία εγχώρια πρωταθλήματα, η Stoiximan Basket League και η Elite League Ερίκος Ντυνάν είναι αναβαθμισμένα και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά την φετινή σεζόν, οι ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Euroleague, Eurocup και Basketball Champions League πραγματοποιούν από πολύ καλές έως εξαιρετικές πορείες και το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το μπάσκετ αυξάνεται όπως διαπιστώνουμε από την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα.

Θεωρώ ότι θα δούμε μια εξαιρετική από άποψης ποιότητας και ανταγωνισμού διοργάνωση εφάμιλλη των Final 8 που βλέπουμε στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο θεσμός του Final 8 καθιερώνεται όπως και ο θεσμός του Super Cup που διοργανώνει ο ΕΣΑΚΕ στην αρχή της αγωνιστικής χρονιάς. Κάτι που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο γιατί από τέτοιες διοργανώσεις το μπάσκετ κερδίζει νέους φίλους. Ασφαλώς τα περιθώρια βελτίωσης και για το Final 8 και το Super Cup είναι σημαντικά και ελπίζουμε σύντομα ακόμη περισσότερος κόσμος ανεξαρτήτως σωματειακής προτίμησης να παρακολουθεί αυτές τις δύο διοργανώσεις, να ζει την εμπειρία της «γιορτής» και των συναρπαστικών αναμετρήσεων του ελληνικού μπάσκετ.

Μαζί ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ. Έχουμε τολμήσει τα τελευταία χρόνια να καθιερώσουμε θεσμούς όπως το Final 8 και το Super Cup και η συνεργασία μας είναι συνεχής προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις σε μια εποχή που οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Είναι πολύ ευχάριστο γιατί το μπάσκετ είναι ένα ότι παράλληλα με το Final 8 στο κλειστό γυμναστήριο «Δύο Αοράκια» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης θα γίνει ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών. Να ευχαριστήσω την ΕΟΚ για την πρόσκληση στην σημερινή πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου. Να ευχηθώ σε όλες τις ομάδες υγεία και καλή επιτυχία. Και να ευχαριστήσω και εγώ από την μεριά μου ως φίλος του μπάσκετ όσους συμβάλλουν στην διεξαγωγή της διοργάνωσης και να ευχηθώ να πάνε όλα καλά στον οργανωτικό τομέα».

Την ενότητα που πρέπει να φέρνει ο αθλητισμός προέβαλλε με τις δηλώσεις του Βαγγέλης Λιόλιος στη συνέντευξη Τύπου για το Final 8.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος ΕΟΚ:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που είμαι ανάμεσα στις ομάδες που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα, ανάμεσα σε προπονητές καταξιωμένους και παίκτες που δίνουν το παράδειγμα σε όλους που βρίσκομαι ανάμεσα σε προπονητές και παίκτες καταξιωμένους.

Θα ήθελα να χαιρετήσω τον υπουργό αθλητισμού που βρίσκεται κοντά μας. Κύριε υπουργέ είναι τιμή και χαρά μας που βρίσκεστε κοντά μας και που στηρίζετε την προσπάθεια αυτή και που πορευόμαστε με κοινές αρχές και αξίες. Θέλω να χαιρετήσω τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού που είναι ανάμεσά μας ξανά και μας τιμά. Επίσης, τον χορηγό μας, τον ΟΠΑΠ που είναι συνέχεια μαζί μας και στηρίζει την προσπάθεια αυτή, τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ που είναι ανάμεσά μας και από την περιφέρεια της Κρήτης που για μία ακόμη φορά κάνουμε το Final 8 εκεί.

Ευελπιστούμε όπως με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο θεσμός που βλέπετε αυτήν την εικόνα που το κύπελλο είναι γιορτή μια που ενώνει τους πάντες και κυρίως ενώνει τους φιλάθλους και την κοινωνία μας. Το μπάσκετ είναι το μέσο για να ενώσουμε τους φιλάθλους και την κοινωνία μας. Μπορεί εντός αγωνιστικού χώρου οι ομάδες να μάχονται η μία την άλλη,  αλλά εκτός αγωνιστικού χώρου είμαστε αυτοί εδώ ενωμένοι. Και σήμερα έχουμε τη χαρά αυτή τη ενότητα να μην αφορά μόνο το μπάσκετ Ανδρών, αλλά και το μπάσκετ Γυναικών.

Ευελπιστούμε αυτή η διοργάνωση να είναι προάγγελος των μεγάλων διοργανώσεων που έρχονται και θα διεξαχθούν στη χώρα μας, όπως είναι το Προολυμπιακό Τουρνουά το καλοκαίρι, που ευελπιστούμε να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευρωμπάσκετ Γυναικών το 2025 που θα γίνει στη χώρα μας, περιμένοντας τόσο η Εθνική Ανδρών, όσο και η Εθνική Γυναικών να μας κάνουν περήφανους. Η ΕΟΚ είναι φιλόξενη με όλους και πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε το παράδειγμα στην ελληνική κοινωνία με την εικόνα και όχι με τα λόγια πως ο αθλητισμός ενώνει».

Από την πλευρά του ο Νίκος Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας της ΕΟΚ είπε: «Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση αυτή, στην οποία θα υπάρχει και μια καινοτομία: Θα διεξαχθούν και οι δύο τελικοί, Ανδρών και Γυναικών, την ίδια ημέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, την περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμαρχο Ηρακλείου και την ΕΚΑΣΚ για την συμπαράσταση και τη βοήθεια. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια άρτια διοργάνωση. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που έφτασαν ως εδώ και να ευχηθώ το καλύτερο. Ένας θα χαρεί στο τέλος, αυτό είναι δεδομένο, αλλά αυτό που ευχόμαστε είναι όλη η διοργάνωση να στεφθεί από επιτυχία».

Ο αναπληρωτής Υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Γενικός Γραμματέας αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς μίλησαν για την πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού και τις επιτυχίες που έχουν έρθει σε συλλογικό και ομαδικό επίπεδο, ενώ ευχήθηκαν να γίνει μια γιορτή στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Γιάννης Βρούτσης (Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού): «Αυτό το οποίο νιώθει κάποιος που ασχολείται και αγαπάει τον αθλητισμό, τις αξίες, τις αρχές, την ομορφιά του βλέποντας αυτήν εικόνα, την όμορφη διοργάνωση που θα κάνουμε στην Κρήτη, αυθόρμητα θέλει να πει συγχαρητήρια, σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη σας προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό και σε αυτό που έχουμε σήμερα ανάγκη σε μια περίοδο που ο αθλητισμός κρίνεται για τη βιαιότητα, εδώ στην Ελλάδα κυρίως όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Το μπάσκετ έχει σηκώσει πολύ ψηλά τον ελληνικό αθλητισμό με την ποιότητά του, την δύναμη την ψυχής των αθλητών, την ομορφιά που προσφέρει και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το μπάσκετ αποτελεί σήμερα το δείκτη και την πυξίδα που πρέπει να έχει ο ελληνικός αθλητισμός κι εδώ τα έχουμε καταφέρει. Αντίθετα με αυτά που έγιναν με αφορμή τα θλιβερά εγκληματικά γεγονότα με αθώους ανθρώπους, το μπάσκετ σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, την ποιότητα, την ομορφιά του αθλητισμού, δείχνει πως πρέπει να οδηγήσουμε τον ελληνικό αθλητισμό. Με τον πρόσφατο αθλητικό νόμο, υπάρχουν πολύ αυστηρά μέτρα. Μάλιστα η σημερινή μέρα συμπίπτει μαζί με την ενημέρωση που γίνεται για το Final 8, το άνοιγμα των γηπέδων του ποδοσφαίρου ξανά με δύσκολα και πολύ αυστηρά μέτρα που πήραμε από εδώ και πέρα. Σήμερα ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα άλλο περιβάλλον. Πολύ αυστηρές κυρώσεις περιμένουν όποιον προβεί σε αθλητικές παρατυπίες και βιαιότητες» .

«Στις 6 Μαρτίου έχουμε συμφωνήσει πως όλα τα γήπεδα του μπάσκετ θα πρέπει αν είναι οπλισμένα με σύγχρονη τεχνολογία καμερών όπως προβλέπει ο νόμος. Η ελληνική πολιτεία έχει πει πως όσοι δεν ακολουθήσουν τον νόμο θα είναι κλειστά τα γήπεδα. Η επόμενη ημερομηνία, 9 Απριλίου, που αφορά αρχικά το ποδόσφαιρο αφορά την ταυτοποίηση των εισιτηρίων, κάτι που θα γίνει και για το μπάσκετ. Αυτή η εικόνα συνύπαρξης όλων των ομάδων, μοναδική, ξεχωριστή και σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που έχετε σηκώσει ψηλά το ελληνικό μπάσκετ, να κρατήσουμε αυτήν την όμορφη εικόνα και το hashtag που έχετε εκεί ψηλά #einaigiοrti, να το κρατήσουμε. Ναι είναι γιορτή το μπάσκετ και ο αθλητισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να δώσουμε όλοι στην Κρήτη».

Γιώργος Μαυρωτάς (ΓΓΑ): «Μπορεί να έρχομαι από το πόλο, αλλά ο φάρος του ελληνικού αθλητισμού είναι το μπάσκετ. Από αυτό όλοι μας εμπνευστήκαμε για να φέρουμε τις επιτυχίες αργότερα. Από το 1987 και μετά και σε συλλογικό επίπεδο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Με χαρά βλέπω να αντιμετωπίζουμε άνδρες και γυναίκες ισότιμα με έναν τελικό που θα περιλαμβάνει και τα δύο φύλλα. Συμφωνώντας απόλυτα με τον Υπουργό και τον πρόεδρο θα πω πως θα είναι μια γιορτή του αθλητισμού στο Ηράκλειο. Χιλιάδες παιδιά παίρνουν το διαβατήριο για να μπουν στον αθλητισμό από το μπάσκετ και αυτό πρέπει να δείξουμε προς τα έξω. Έχουμε ομάδες που μπορούν να προσφέρουν θέαμα και συναρπαστικούς αγώνες. Θα τους δώσουμε από 15 ως 18 Φεβρουαρίου. Καλή επιτυχία στις ομάδες και σε όλους εμάς να απολαύσουμε ένα πολύ ωραίο θέαμα».

Ο Παναθηναϊκός και οι Εσπερίδες θα διεκδικήσουν την Κυριακή (13:30) στο Ηράκλειο το Κύπελλο Γυναικών. Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου με τις πράσινες παρά τον τίτλο του φαβορί να περιμένουν δύσκολο έργο και την ομάδα της Καλλιθέας να δηλώνει έτοιμη για να κυνηγήσει την έκπληξη.

Πηνελόπη Παυλοπούλου (Παναθηναϊκός): «Να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ σήμερα ανάμεσα σε τόσους καταξιωμένους προπονητές και αθλητές. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την ΕΟΚ για την όμορφη ενέργεια, να παίξουμε ίδια μέρα και στην ίδια τοποθεσία με τους άνδρες. Είναι κάτι που χρειαζόμαστε εμείς στο μπάσκετ γυναικών. Την προβολή την έχουμε ανάγκη. Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα «ξεκλέψουμε» κόσμο που θα δει και τον δικό μας αγώνα και την δική μας προσπάθεια. Στόχος μας ως Παναθηναϊκός είναι να κατακτήσουμε το κύπελλο όπως και πέρυσι και σκοπός να προσεγγίσουμε κορίτσια στο χώρο του αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα νέα κορίτσια που θα έρθουν να μας δουν. Ελπίζουμε να τα εμπνεύσουμε με τον κόπο και την προσπάθειά μας να ακολουθήσουν το άθλημα».

Ελένη Καπογιάννη (προπονήτρια, Παναθηναϊκός): «Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο καταξιωμένους προπονητές και αθλητές που εμπνέουν κι εμένα προσωπικά και όλον τον αθλητικό κόσμο. Θα ήθελα να χαιρετήσω την πρωτοβουλία της ΕΟΚ να διεξαχθεί ίδια μέρα αι γήπεδο και ο δικός μας τελικός. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την προβολή μας. Το αξίζει το μπάσκετ γυναικών. Είναι χαρά η κατάκτηση τόσων κυπέλλων, αλλά ο κάθε τελικός έχει τη δική του δυσκολία. Παίζουμε με έναν δύσκολο αντίπαλο. Είναι μια πολύ σκληρή και δουλεμένη ομάδα, άρα έχει το δικό του άγχος και τον δικό του βαθμό δυσκολίας. Εμείς ως Παναθηναϊκός δεν αξιώνουμε τον τίτλο του φαβορί, άλλωστε το ζήσαμε αυτό πέρυσι όταν κινδυνεύσαμε να χάσουμε το κύπελλο. Θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και το μόνο που θα κρατήσω πως το άγχος του τελικού αυτού, η συμμετοχή μου στους προηγούμενους τελικούς το κάνει πιο διαχειρίσιμο».

Ζωή Κορρέ (Εσπερίδες Καλλιθέας): «Φυσικά θα είναι πολύ μεγάλο παιχνίδι για μένα. Σεβόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε τον Παναθηναϊκό, έχουμε δουλέψει αρκετά σκληρά και θέλουμε το Κύπελλο. Από εκεί και πέρα ο καλύτερος θα κερδίσει».

Θάνος Σόφτσης (προπονητής, Εσπερίδες Καλλιθέας): «Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ την ομοσπονδία για την πρωτοβουλία και νομίζω είναι πρωτοφανές, δεν νομίζω να έχει γίνει σε κάποιο άλλο σπορ κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από τελικούς, Είναι μια όμορφη εκδήλωση που δίνει αίγλη σε εμάς. Μετά από χρόνια ομοσπονδιακός προπονητής θέλω να πω πως είμαστε ετερόφωτοι, παίρνουμε φως από το μπάσκετ Ανδρών, από τους προπονητές εμείς και οι αθλήτριες από τους καταξιωμένους παίκτες. Είναι φαβορί ο Παναθηναϊκός όπως και όλες οι ομάδες των Ανδρών όταν συναντάνε Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό έχουν ένα μειονέκτημα. Αλλά επειδή αντιμετωπίσαμε τον Παναθηναϊκό πρόσφατα, δείξαμε ότι μπορούμε είμαστε ανταγωνιστικοί. Και ελπίζω κάποιες εκπλήξεις που έχον γίνει στο κύπελλο να ακολουθήσουμε κι εμείς και να κατακτήσουμε το Κύπελλο φέτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρήκε... νέο Μήτογλου ο Μπαρτζώκας - 2,08μ. με 14.9 πόντους - "Trade" Μπαλτσερόφσκι με παίκτη από Ελλάδα!