Ο Εβάν Μέχντί Φουρνιέ δεν προοριζόταν για παίκτης του μπάσκετ, αλλά για να γίνει τζουντόκα. Ο γιος του Φρανσουά Φουρνιέ και της Μεριέμ Μόκταα έχει καταγωγή από την Αλγερία.

Και οι δύο γονείς του είναι υψηλού επιπέδου τζουντόκα που γνωρίστηκαν στο Ιnsep (Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, Εξειδίκευσης και Επιδόσεων) σε έναν αγώνα στο τατάμι,, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και έκτοτε είναι μαζί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evan Mehdi Fournier (@evanfournier10)

Όταν ξεκίνησαν όλα

Ο Εβάν άρχισε να παίζει μπάσκετ σε ηλικία 7 ετών. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Πριν επιλέξει το μπάσκετ, ο μικρός Έβαν δοκίμασε πολλούς κλάδους. Τον είχαν γράψει σε παιδικό γυμναστήριο στο Saint-Maurice, στίβο και ακόμη και υδατοσφαίριση. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς του 2000, οι γονείς του τον πήγαν στο μπάσκετ στο Σάρεντον. «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», σύμφωνα με τον Φρανσουά.

Με πρότυπο τον Τόνι Πάρκερ

Από εκείνη την ημέρα, ο Έβαν είχε πάντα μια πορτοκαλί μπάλα στα χέρια του. Πολλές αφίσες με μπασκετμπολίστες είναι κολλημένες στους τοίχους του δωματίου του. «Αλλά ήταν μια διακόσμηση, δεν ήταν ποτέ θαυμαστής κανενός» είπε ο πατέρας του αν και ο Έβαν είχε αδυναμία στον Τόνι Πάρκερ, λέγοντας: «Ένας σπουδαίος παίκτης. Αυτό που κάνει ο Τόνι είναι σίγουρα μια μοίρα που φιλοδοξώ. Θα ήθελα πολύ να γίνω ένας σεβαστός παίκτης του NBA όπως αυτός», είχε πει.

«Από τους γονείς μου και την ανατροφή μου. Πάντα μου έλεγαν να μην μπω απλά, αλλά να κερδίσω. Προέρχονται από το τζούντο όπου υπάρχει το πνεύμα της μάχης και του σεβασμού. Αυτές οι αξίες με επηρέασαν, ειδικά αφού είδα πολλούς αγώνες πολύ νωρίς. Και μετά ήμουν πάντα εκεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, Εξειδίκευσης και Επιδόσεων.

Ο πατέρας του είναι δάσκαλος εκεί και οι γονείς του τον πήγαιναν εκεί τακτικά, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, το ΙΝΣΕΠ που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της οικογένειας. Έτριβα τους ώμους με πρωταθλητές σε καθημερινή βάση, συνειδητοποιώντας ότι ήταν κανονικοί άνθρωποι, κάτι που μου επέτρεψε να πω στον εαυτό μου ότι και εγώ θα μπορούσα να το πετύχω», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Το πρώτο συμβόλαιο 

Ο Φουρνιέ υπέγραψε την πρώτη του άδεια μπάσκετ το 2000 στο Σάρεντον και συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Ομοσπονδιακό Κέντρο (INSEP) μεταξύ 2007 και 2009. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Jeunesse sportif des Fontenelles de Nanterre που έπαιξε στην Pro B τη σεζόν 2009-2010 και εξελέγη καλύτερος νέος στο πρωτάθλημα Pro B 5.

Με βλέμμα στο NBA

Μόλις 10 χρονών, ο Έβαν δήλωσε με σιγουριά στους γονείς του ότι θα έπαιζε στο ΝΒΑ. Το 2010 εντάχθηκε στο Πουατιέ και στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος όπου έπαιζε κατά μέσο όρο 15 λεπτά ανά παιχνίδι (για 6,3 πόντους). Κάθε πρωί στο δρόμο για το σχολείο, ο Εβάν μιμούταν σουτ... χωρίς μπάλα. Γρήγορα οι προπονητές ένιωσαν ότι ο μικρός «ξεχωρίζει». Τον Απρίλιο του 2011 συμμετείχε στο Nike Hoop Summit 7 και επιλέχθηκε στην αρχική πεντάδα.

Στο Νο20 του ντραφτ

Ο Εβάν μπήκε στο ντραφτ του 2012 του NBA και επιλέχθηκε εικοστός από τους Ντένβερ Νάγκετς και υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, περίπου 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, διαλέγοντας το νούμερο 94 στην πλάτη για να αντιπροσωπεύσει τον κωδικό της χώρας από όπου κατάγεται στη Γαλλία.

«Να έχεις πάντα σεβασμό, να συμπεριφέρεσε καλά με τους ανθρώπους. Σε αθλητικό επίπεδο, οι γονείς μου με έμαθαν να είμαι πάντα στον αγώνα και να μην τα παρατάω ποτέ», τονίζει ο διεθνής γκαρντ.

Εργασιομανής

Αν και δεν ήταν πρότυπο μαθητή, δεν έχασε ποτέ ούτε μια μέρα στο σχολείο γιατί αυτό θα του είχε στερήσει την εξάσκηση. Του ήταν αδιανόητο. Μάζευε ακόμη και τα κλειδιά του δωματίου για να πάει να προπονηθεί εκεί στις 2 τα ξημερώματα, παρόλο που απαγορεύεται και οι πόρτες του κτιρίου ανηλίκων είναι κλειστές στις 11 το βράδυ.

Όταν ήταν στη Ναντέρ ήταν μόνος σε ένα διαμέρισμα, έπρεπε να κάνει τα ψώνια, να μαγειρεύει μόνος του... Αλλά ήταν ένα βήμα προς τη χειραφέτηση. Αυτά ήταν τα πρώτα του βήματα προς τον επαγγελματισμό.

Ο δρόμος προς τον επαγγελματισμό

Στο Ντένβερ έμεινε δύο χρόνια (2012–2014), συνέχισε για μια εφταετία στους Ορλάντο Μάτζικ (2014–2021) και για μια σεζόν φόρεσε τα πράσινα των Σέλτικς (2021), ενώ τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται στους Νιου Γιορκ Νικς, όπου πριν λίγο χρονικό διάστημα έμεινε ελεύθερος και σκέφτεται την επιστροφή στην Euroleague.

Φεύγει με ρεκόρ από το NBA, καθώς στις 23 Μαρτίου, σε μια νίκη με 121–106 επί των Σάρλοτ Χόρνετς, κατέρριψε το ρεκόρ των Νικς με τα περισσότερα τρίποντα σε μια σεζόν, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Τζον Σταρκς που είχε σημειώσει το 1995 (217).

Ο σκύλος Σίμπα και τα τατουάζ

Έχει ένα σκυλί με το όνομα Simba, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον αγαπημένο του χαρακτήρα της Disney. 

Από πολύ μικρή ηλικία έχει δύο τατουάζ στους καρπούς του που είναι ότι του έλεγε ο πατέρας του μικρός. Τις λέξεις "Ένταση" και "Συνέπεια"  στα γαλλικά, αυτό που του έλεγε ο πατέρας του από μικρός. Έκανα τατουάζ όταν έγινε 18, για να μην τα ξεχάσει ποτέ.

Επίσης, έχει «χτυπήσει» και τον Μορφέα, έναν φανταστικός χαρακτήρα του The Matrix!

Ο Never Google

Το ψευδώνυμο του Εβάν Φουρνιέ είναι να μην γκουγκλάρεις ποτέ «Never Google», εννοώντας το επώνυμο του και υπάρχει λόγος και το εξήγησε. 

«Η γάγγραινα Fournier είναι μια σπάνια νεκρωτική λοίμωξη της γεννητικής περιοχής που εντοπίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες. Ολόκληρη η περιοχή του πέους σου παίρνει φρικτά χρώματα και πέφτει, και μετά πεθαίνεις. Ο Ηρώδης ο Μέγας είχε τη γάγγραινα του Fournier, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν ένα από τα πράγματα που τον έκαναν τόσο σπουδαίο», είπε.