Ο κάτοχος της Euroleague Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός των τριών διαδοχικών παρουσιών σε φάιναλ φορ Euroleague, ο ανανεωμένος φέτος Άρης και το Περιστέρι στην πρώτη σεζόν μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Βασίλη Σπανούλη παίρνουν θέση στο τζάμπολ, το Σάββατο (28/9) στη Ρόδο. Το ελληνικό Super Cup... εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διεκδικήσουν στον τελικό, για 3η διαδοχική φορά, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, δηλαδή οι δύο από τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες όλης της Ευρώπης τη χρονιά που ολοκληρώθηκε!

Παναθηναϊκός και Άρης θα διεκδικήσουν σε μεταξύ τους αγώνα στις 17:15 απόψε (28/9) την πρόκριση στον τελικό, ενώ αργότερα (20:45) «διασταυρώνουν τα ξίφη τους», ο Ολυμπιακός με το Περιστέρι, στο κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας της Ρόδου. Η ομάδα του Πειραιά είχε αντιμετωπίσει το Περιστέρι και πέρυσι στον ημιτελικό του Super Cup, επικρατώντας με 84-64. 

Στο 5ο Super Cup, ο κάτοχος των δύο τελευταίων τίτλων, Ολυμπιακός, θα διεκδικήσει ένα τρίτο διαδοχικό και στο σύνολο τρόπαιο στη σύντομη ιστορία της διοργάνωσης, ενώ ο πρωταθλητής Euroleague Παναθηναϊκός τον δεύτερο τίτλο του στο Super Cup, το οποίο είχε κατακτήσει και το 2021. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι αδιαμφισβήτητα τα φαβορί των δύο ημιτελικών αγώνων του Σαββάτου. Ο «μικρός» τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 16:45 την Κυριακή (29/9), ενώ ο τελικός έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή (29/9) στις 20:30. Από τις τέσσερις ομάδες που μετέχουν στο 5ο Super Cup μόνο ο Άρης αποτελεί νέο «πρόσωπο» εν συγκρίσει με πέρυσι. Για το 2023 η 4η ομάδα ήταν ο ΠΑΟΚ. Οι αγώνες του Super Cup 2024 θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3.

Οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες του Super Cup είναι οι: Παπαπέτρου Πέτρος, Τσαρούχα Βασιλική, Τσολάκος Εμμανουήλ, Καρπάνος Ηλίας, Τσιμπούρης Ιωάννης, Αγραφιώτης Ιωάννης, Τηγάνης Ιωάννης, Μηλαπίδης Νίκος. Θα ακολουθήσει κλήρωση.

Το εφετινό Super Cup είναι η 5η έκδοση της αναβιωμένης επαγγελματικής εγχώριας διοργάνωσης του Σούπερ Καπ καλαθοσφαίρισης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), και η 6η συνολικά. Το ελληνικό Σούπερ Κύπελλο καλαθοσφαίρισης είχε διεξαχθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, το 1986, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), με τον Άρη να κατακτά τον τίτλο. Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η ΕΟΚ αναγνώρισε τον τίτλο που κατέκτησε ο Άρης το 1986 και τον οποίο διεκδικούσε επί σειρά ετών η ομάδα της Θεσσαλονίκης να αναγνωριστεί! Τότε, το 1986, ο πρωταθλητής Αρης αντιμετώπισε τον Κυπελλούχο Παναθηναϊκό σε διπλό αγώνα. Στο Αλεξάνδρειο, ο Άρης επικράτησε με 117-85 και διπλασίασε τις νίκες του στο ΣΕΦ, με 88-104, κατακτώντας το τρόπαιο. Ένα τρόπαιο, όμως, το οποίο δεν αναγνωρίστηκε επίσημα, για άγνωστους λόγους. Στη συνέχεια η διοργάνωση καταργήθηκε, διότι ο Αρης κατακτούσε κάθε χρόνο το νταμπλ και επανήλθε το 2020, υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ.

Το 2020, στην 1η έκδοση του Super Cup επί ΕΣΑΚΕ, το τρόπαιο κατέκτησε ο Προμηθέας Πατρών στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι, Αθήνα. Το 2021 τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός στο «Δ. Τόφαλος» στην Πάτρα, για να κατακτήσει "back to back" τίτλους ο Ολυμπιακός το 2022 και το 2023, στο «ΚΓ Καλλιθέας» στη Ρόδο.