«Φέρνω μαύρο... αράπη, τον οποίο μου τον έχουν συστήσει οι... μπασκετάνθρωποι του μπάσκετ» είχε δηλώσει, με το δικό του, μοναδικό τρόπο, το καλοκαίρι του '93 ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος ήθελε να φέρει ένα μεγάλο όνομα του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην ΑΕΚ.
Εκτός του ότι ΠΑΟΚ και Άρης παρέμεναν σε υψηλό επίπεδο έχοντας να επιδείξουν ευρωπαϊκές επιτυχίες και κατακτήσεις τροπαίων, άρχιζαν την αντεπίθεσή τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Γι' αυτόν τον λόγο ήθελε μια ΑΕΚ ανταγωνιστική. Μια ΑΕΚ που να μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Α1 και να κοιτάξει στα μάτια τους «μεγάλους» εκείνης της εποχής.
Η εν λόγω δήλωση αφορούσε τον Αμερικανό Κάναρντ Τζόνσον. Έναν παίκτη που είχε κάνει πράγματα και θαύματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία φορώντας τη φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Μάλιστα είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Άρη και τον Ολυμπιακό και δεν ήταν παντελώς... άγνωστος.
Και πως να ήταν όταν είχε στην Ευρωλίγκα (τότε... κύπελλο Πρωταθλητριών) 18,6 πόντους κατά μ.ό. με πολύ καλά νούμερα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, έχοντας προηγηθεί και η εξαιρετική χρονιά (1988-89) στην Ρέτζιο Εμίλια με 21,8 πόντους και 7,9 ριμπάουντ; Ήταν ένας φόργουορντ-σκόρερ! Στην ΑΕΚ πήγε σε ηλικία 28 ετών και με ύψος 2.06μ. ήταν ένα πραγματικό «εργαλείο» στα χέρια του τότε προπονητή, Στιβ Γιατζόγλου.
Αν και ήταν «καλό όνομα» της εποχής, δεν πρόλαβε να στεριώσει στο «Γεώργιος Μόσχος». Όπως εξήγησε στο SentraGoal και στη στήλη «Χρόνια και Ζαμάνια» ύστερα από 19 χρόνια, ο λόγος που δεν μπόρεσε να δείξει αυτά που άξιζε, είχε... ονοματεπώνυμο. Μάκης Ψωμιάδης! Μιλώντας έξω από τα δόντια, ο Κάναρντ Τζόνσον θυμήθηκε την «κομπίνα» που του είχε στήσει ο πάλαι ποτέ πρόεδρος (και) της μπασκετικής ΑΕΚ, όπως επίσης και για τις φήμες της εποχής που τον ήθελαν ξενύχτη, τεμπέλη (ακόμα) και... πορτιέρη (!) στα μαγαζιά του «αφεντικού» του.
«Ακόμα και τώρα είμαι ανταγωνιστικός»
Τον εντοπίσαμε στην πόλη Σιου Φολς στη Νότια Ντακότα. Εδώ και μερικά χρόνια απολαμβάνει την οικογενειακή ζωή μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά και όπως μας είπε, δεν ανήκει τίποτα απ' όλα όσα του καταλόγισαν τότε στην πραγματικότητα: «Μετά που έφυγα από την Ελλάδα έπαιξα άλλα τέσσερα χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά αντιμετώπισα κάποια προβλήματα στη μέση τα οποία με ανάγκασαν να σταματήσω. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με την προπονητική. Για πέντε χρόνια ήμουν προπονητής σε γυμνάσιο του Λας Βέγκας. Όμως παντρεύτηκα και ήρθα να μείνω με την οικογένειά μου στο Σιου Φολς. Έχω έναν γιο ενός έτους και μια κόρη πέντε χρονών. Πραγματικά πολύ ήρεμη και ήσυχη πόλη. Τώρα είμαι υπεύθυνος σε ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο της πόλης ενώ εξασκώ και το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή. Σε γενικές γραμμές η ζωή μου είναι πολύ καλή...»
Βέβαια δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια. Τον Ιούνιο γίνεται 47 ετών και όπως μας είπε «γυμνάζομαι καθημερινά. Προσπαθώ να διατηρηθώ σε καλή κατάσταση», ενώ στην καθημερινότητά του υπάρχουν «οι βόλτες με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική και πιο συγκεκριμένα τη τζαζ!». Όσο για το αν εξακολουθεί να παίζει; «Η αλήθεια είναι ότι μου έχει λείψει το μπάσκετ και μάλιστα πάρα πολύ. Και να σου πω το πιο αστείο; Η παρέα μου δεν θέλει να παίζουμε γιατί είμαι ακόμα και τώρα πολύ ανταγωνιστικός! Και όσο να 'ναι με αποφεύγουν!»
«Αν και ο Τόνι Ουάιτ (δεξιά στη φωτό) ήταν πολύ καλός παίκτης δεν χρειαζόμασταν πόιντ γκαρντ για τη θέση του Τζακ Χάλεϊ»
«Ο Ψωμιάδης πλαστογράφησε το συμβόλαιό μου!»
Όπως μας είπε είναι λάτρης της Ελλάδας και δεν σταμάτησε να αναφέρει ότι «μου είχει λείψει πάρα πολύ. Η Ελλάδα ήταν από τις ομορφότερες χώρες που έχω μείνει ποτέ. Ίσως η ομορφότερη. Εχω κάνει φίλους στη χώρα σας και προσπαθώ να κρατήσω επαφή. Όχι απαραίτητα με πρώην συμπαίκτες μου, αλλά και απλούς ανθρώπους που γνώρισα και πέρασα πολύ καλά. Πάντως είχα πολλούς καλούς συμπαίκτες και έναν προπονητή που μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Ελληνοαμερικανός ήταν, αλλά μην με ρωτήσεις το όνομά του γιατί δεν το θυμάμαι (σ.σ. εννοεί τον Στιβ Γιατζόγλου). Αντίθετα, τα πράγματα δεν ήταν καλά στη διοίκηση. Εκεί αντιμετώπισα τα μεγάλα προβλήματα» και με αυτήν την ατάκα, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο έφυγε από την ΑΕΚ.
«Πρόεδρος στην ομάδα ήταν ο κύριος Μάκης Ψωμιάδης. Όμως με εξαπάτησε! Προσπάθησε να μου κλέψει χρήματα από το συμβόλαιο. Γι' αυτό και έφυγα από την ομάδα μέσα στη μέση της χρονιάς» δήλωσε ο Τζόνσον και έγινε πιο σαφής: «Έμαθα από τους δικηγόρους μου ότι είχε πλαστογραφήσει το όνομά μου πάνω στο συμβόλαιο! Εγώ είχα υπογράψει για 400.000 δολάρια, ενώ εκείνος είχε συμβόλαιο με το όνομά μου το οποίο έκανε λόγο για 45.000 δολάρια! Καμία σχέση! Και όταν πήγα να του ζητήσω τα χρήματα από το συμβόλαιο το οποίο είχα υπογράψει, μου είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και μου έδειξε το άλλο συμβόλαιο». Σε εκείνο το σημείο τον ενημερώσαμε ότι αυτή τη στιγμή ο Μάκης Ψωμιάδης κρατείται στα Σκόπια. Ποια η αντίδρασή του; «Απ' ότι έχω μάθει έχει εξαπατήσει πολλούς ανθρώπους και θα έπρεπε να είναι στη φυλακή για όλες τις πράξεις του. Κρίμα γι' αυτόν που τελικά πήρα όλα τα χρήματα που δικαιούμουν!»
«Μου γαμ...ε την καριέρα ο πρόεδρος»
Εκείνη την εποχή υπήρχε η φήμη ότι ο Κάναρντ Τζόνσον δεν ήταν και από τα... καλύτερα παιδιά που πέρασαν από το πρωτάθλημα της Α1: «Αν και είχα διαγράψει μια πολύ καλή πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, με παρουσία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχοντας καλά νούμερα, ήρθε ο πρόεδρος της ΑΕΚ και μου γαμ...ε την καριέρα! Τα πήγαινα πολύ καλά μέχρι τότε. Μέχρι που άρχισε να διαδίδει ψέμματα, τα οποία με μείωναν ως παίκτη, ως άνθρωπο, ως συμπαίκτη και ως προσωπικότητα. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα μου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ» θυμάται ο Κάναρντ Τζόνσον και απαντάει ανοικτά όταν τον ρωτήσαμε για τα «ψέμματα» που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή: «Έλεγε ότι είμαι τεμπέλης. Οτι έβγαινα έξω και ξενυχτούσα όλη τη νύχτα. Ότι έπινα και ότι με ενδιέφεραν περισσότερο οι γυναίκες από το μπάσκετ! Και το χειρότερο όλων; Ότι ήμουν κακός συμπαίκτης και ότι δεν τα πήγαινα καλά με κανέναν. Ψέμματα! Ψέμματα!» Όσο για το φήμη που τον ήθελαν να... εργάζεται ως... πορτιέρης στα μαγαζιά του; «Τι; Όχι βέβαια. Ουδέποτε δούλεψα γι' αυτόν και το δηλώνω υπεύθυνα!»
Φυσικά δεν ήταν μόνο οι άσχημες στιγμές που έμειναν «ανεξίτηλες» από το μυαλό του 47χρονου (πια) Τζόνσον: «Οι συμπαίκτες μου και γενικά οι φίλοι που έκανα τότε στην Ελλάδα μου συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Με πρόσεχαν και φρόντιζαν για μένα. Με πήγαν σε υπέροχα εστιατόρια, ενώ υπήρξαν και στιγμές που με έβγαλαν έξω για ένα ποτό ή σε κάποιο κλαμπ. Δεν λέω ότι δεν πήγα ποτέ. Όχι όμως ότι το μοναδικό ενδιαφέρον μου στην Ελλάδα ήταν μόνο η νυχτερινή ζωή της Αθήνας... Επιπλέον επισκέφθηκα πολλά μνημεία και διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Πραγματικά έμεινα εντυπωσιασμένος απ' όλα όσα είδα...»
«Είχα πολλούς καλούς συμπαίκτες και έναν προπονητή που μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Ελληνοαμερικανός ήταν αλλά δεν θυμάμαι το όνομα του» είπε για τον Γιατζόγλου.
«Θυμάμαι τον Κρις και τη... Μις Ευρώπη!»
Όταν του ζητήσαμε να «φρεσκάρει» τη μνήμη του όσον αφορά τους συμπαίκτες που είχε εκείνη τη χρονιά στην ΑΕΚ εξήγησε πως «αν είχα στα χέρια μου μια φωτογραφία της ομάδας θα σου έλεγα ότι τους θυμάμαι όλους, χωρίς τα ονόματά του. Μακάρι να είχα κρατήσει επαφή μαζί τους γιατί ήταν όλοι τους πολύ καλά παιδιά και μου φέρθηκαν άψογα. Μόνο τον Κρις (σ.σ. Παπασαράντου) έχω συγκρατήσει και αυτό διότι ήταν Ελληνοαμερικανός και επειδή ήταν αρραβωνιασμένος με τη... Μις Ευρώπη εκείνη την περίοδο. Πολύ όμορφη γυναίκα!» Ή μήπως είχε και άλλον στο μυαλό του;
«Τώρα που το σκέφτομαι θυμάμαι άλλους δύο παίκτες. Και αυτό διότι είχα έρθει σε μια άσχημη περίοδο για την ομάδα. Θυμάμαι που είχαν διώξει τον Αμερικανό σέντερ που είχαμε, τον Τζακ Χάλεϊ και στη θέση του έφεραν τον Τόνι Ουάιτ. Αν και ήταν εκπληκτικός παίκτης, δεν πιστεύω ότι χρειαζόματαν πόιντ γκαρντ εκείνη την περίοδο. Τέλος πάντων όμως. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν...» Όσον αφορά τους αντιπάλους του; «Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τους Μπέρι και Τάρπλεϊ. Πραγματικά υπέροχοι παίκτες που έπαιζαν την ίδια χρονιά με εμένα στην Ελλάδα.
Στη φωτογραφία η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά
«Μακάρι να έμενα περισσότερο για τους οπαδούς της ΑΕΚ»
Βέβαια τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στη Γερμανία όπου πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις την τετραετία 1989-1993 φορώντας τη φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Μάλιστα οι φίλοι του Άρη και του Ολυμπιακού θα τον θυμούνται από τα μεταξύ τους ματς για το κύπελλο Πρωταθλητριών στις αρχές της δεκαετίας του '90: «Στη Γερμανία πέρασα τα καλύτερα χρόνια της ευρωπαϊκής μου καριέρας. Κέρδισα τέσσερα πρωταθλήματα και χάρη σε αυτά μπόρεσα να παίξω στο πρωτάθλημα Ευρώπης όπου είχα την ευκαιρία να αντιμετωπίσω μεγάλες ομάδες. Αναμφισβήτητα ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου. Τώρα δεν παρακολουθώ πολύ το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μόνο αν δείξει κάποια ματς το κανάλι του ΝΒΑ...» ήταν τα λόγια του Κάναρντ Τζόνσον, ο οποίος κατέληξε μιλώντας για τους φίλους της ΑΕΚ:
«Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους της ΑΕΚ για την αγάπη και τη συμπαράσταση που μου έδειξαν. Έστω και αν δεν έμεινα πολύ στην ομάδα. Είναι πιστοί στην ΑΕΚ και αυτό τους κάνει ξεχωριστούς. Βέβαια δεν ξεχνάω και την τρέλα τους! Δεν σταματούσαν να φωνάζουν! Μακάρι να μπορούσα να μείνω περισσότερο στην ΑΕΚ για να τους ανταποδώσω αυτήν την αγάπη με το μπάσκετ που ήξερα να παίξω. Γνωρίζω τώρα ότι η χώρα σας δεν βιώνει και τις καλύτερες μέρες, αλλά εύχομαι να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να γίνει η ζωή όλων των ανθρώπων καλύτερη. Θα ήταν κρίμα να καταστραφεί μια τόσο όμορφη χώρα. Πραγματικά λυπάμαι, αλλά εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα καλά στο μέλλον...»
Για την... ιστορία ο Κάναρντ Τζόνσον έπαιξε σε τρία ματς του πρωταθλήματος έχοντας σημειώσει 40 πόντους συνολικά με 8/10 βολές, 13/34 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 14 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κοψίματα, 1 κλέψιμο και 6 λάθη σε 115 λεπτά συμμετοχής. Επιπλέον αγωνίστηκε και σε δύο ματς του κυπέλλου Κόρατς (με τον Κεραυνό από τη Κύπρο και τη Χάποελ Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ) έχοντας κατά μ.ο. 19 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1,5 λάθος, ενώ σούταρε συνολικά 10/19 δίποντα, 4/4 τρίποντα και 6/11 βολές.
ΠΗΓΗ: Sentragoal.gr