Παναθηναϊκός - Δήμος Ντικούδης: Στις 6 Μαΐου 2007, πριν από 13 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατακτούσε την τέταρτη Ευρωλίγκα, νικώντας με 93-91 την ΤΣΣΚΑ μέσα στο ΟΑΚΑ.
Ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας εκείνης της χρονιάς ήταν ο Δήμος Ντικούδης, ο οποίος μίλησε στο sportdog για εκείνη την επιτυχία, αλλά και το σήμερα στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει με προβληματισμό τις καταστάσεις που διαμορφώθηκαν στο ελληνικό μπάσκετ.
Πώς θυμάστε τη χρονιά μέχρι το Final Four;
«Είχαμε μία ομάδα πολύ διψασμένη. Γιατί σχεδόν όλοι οι παίκτες δεν είχαμε κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Ήταν μεγάλος στόχος. Αυτή ήταν και η πρώτη μου κατάκτηση Ευρωλίγκας, ενώ είχα πάει πιο πριν σε ένα Final Four, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Νομίζω ότι φτάσαμε εύκολα στη διοργάνωση. Παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ πριν προκριθούμε. Στο Final Four είχαμε λίγη πίεση, επειδή ήμασταν γηπεδούχοι. Ο κόσμος και το περιβάλλον βοήθησαν πάρα πολύ. Στον τελικό έγινε συγκλονιστικό παιχνίδι. Κερδίσαμε στις λεπτομέρειες. Μετά ζήσαμε έντονες στιγμές».
Ποια ήταν η συνταγή της επιτυχίας αυτής της ομάδας;
«Είχαμε βρει τρομερή χημεία εκείνη τη χρονιά. Δεν ήταν εύκολο. Μας οδήγησε ψηλά η λαχτάρα να το πάρουμε. Παίκτες όπως ο Μπατίστ, ο Διαμαντίδης, οι υπόλοιποι Έλληνες με εξαίρεση τον Αλβέρτη δεν είχαν κατακτήσει ξανά στην καριέρα τους τη διοργάνωση. Επομένως ήταν κάτι που μας οδηγούσε μέσα στη σεζόν. Το θέλαμε πάρα πολύ. Ξέραμε ότι το Final Four θα γινόταν στην Αθήνα. Όλα κύλησαν πολύ καλά για μας».
Να έρθουμε στο σήμερα. Παρατηρούμε ότι οι ελληνικές ομάδες με δυσκολία πλέον φτάνουν σε ένα Final Four σε σχέση με το παρελθόν. Πού το αποδίδετε αυτό το φαινόμενο;
«Είναι πάρα πολύ οι λόγοι. Εκείνη την εποχή που κατακτούσε ο Παναθηναϊκός Ευρωλίγκες, οι ελληνικές ομάδες ήταν από τις πιο δυνατές οικονομικά στην Ευρώπη. Υπήρχε μεγαλύτερη πληθώρα Ελλήνων παικτών που ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες. Η κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν αρκετά πιο ήρεμη από πλευράς διαπληκτισμών και κόντρας μεταξύ των αιωνίων. Επίσης το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ήταν πιο ανταγωνιστικό στο παρκέ. Εγώ θυμάμαι μία εποχή, στις αρχές του 2000 που η πρώτη 8άδα αποτελούταν από πολύ δυνατές ομάδες. Πανιώνιος, Ηρακλής, Περιστέρι ήταν πολύ καλές ομάδες. Αυτό λείπει πολύ τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας».
"Σωστή επιλογή ο Βόβορας"
Στον Παναθηναϊκό όλα δείχνουν ότι η ομάδα στη μετά Πιτίνο εποχή θα καθοδηγηθεί από τον Γιώργο Βόβορα. Πώς βλέπετε αυτήν την επιλογή;
«Και στον Πιτίνο όταν ήταν 22 χρόνων κάποιος του έδωσε την ευκαιρία να γίνει προπονητής. Επομένως εγώ είμαι υπέρ τέτοιων αποφάσεων και εγχειρημάτων. Δοκιμάζεται μια κατάσταση και μπορεί να βγει σε καλό. Δεν είναι οιωνός επιτυχίας το να φέρει μία ομάδα έναν προπονητή φτασμένο που είναι ηλικία πάνω από 50 ετών. Σίγουρα υπάρχουν τρομεροί προπονητές, αλλά εγώ είμαι υπέρ τέτοιων καινοτόμων δράσεων. Ειδικά όταν μιλάμε για Έλληνες».
Φέτος τι πήγε στραβά στον Παναθηναϊκό και δεν είχε και την καλύτερη εικόνα στην Ευρωλίγκα;
«Παρότι δεν παρακολούθησα πολλούς αγώνες του, παρατήρησα ότι του έλειπε η σταθερότητα. Ήταν μία ομάδα που ξεκινούσε ένα παιχνίδι και είχε διακυμάνσεις. Έκανε ματς ντέρμπι από το πουθενά. Εκτός έδρας είχε περισσότερη αστάθεια. Αν θες να είσαι ομάδα που στοχεύει για Final Four δεν μπορεί να είσαι ασταθής μακριά από το σπίτι σου. Γενικά ήταν μία ομάδα που δεν μπόρεσε να έχει δεδομένες νίκες, συν ότι το επίπεδο της Ευρωλίγκας έχει ανέβει. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Εγώ δεν βλέπω ομάδα να ξεκινά τη διοργάνωση έχοντας κατοχυρωμένη τη θέση στο Final Four, πλην ίσως της Ρεάλ και της ΤΣΣΚΑ που έχουν μία σταθερότητα τα τελευταία 10 χρόνια. Όλες οι άλλες ομάδες δεν είναι φαβορί για Final Four».
Η επιτυχία του 2007 ήταν με την υπογραφή Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Τον βλέπετε να επιστρέφει στην Ελλάδα;
«Είναι ένας τεράστιος προπονητής. Δεν τον βλέπω ξανά στη χώρα μας όμως, εξαιτίας της κατάστασης στο ελληνικό μπάσκετ. Ίσως θα προτιμούσε ελκυστικότερα πρωταθλήματα».
Η απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα ήταν κατά τη γνώμη σας ένας παράγων που επηρέασε την ανταγωνιστικότητα του Παναθηναϊκού εκτός συνόρων;
«Ναι και είναι γενικό το κακό. Επηρέασε το ελληνικό μπάσκετ. Έχασε την αίγλη του. Χάσαμε τα ντέρμπι και τους τελικούς των αιωνίων. Ο σκοπός είναι τις δύο δυνατές ομάδες που έχει η Ελλάδα ως χώρα να τις κάνει τέσσερις και ανταυτού έχουμε μία. Δεν νομίζω να υπάρχει ομάδα στην Ελλάδα που να μπορεί να κοντράρει τον Παναθηναϊκό. Επομένως είναι πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος η απουσία του Ολυμπιακού».
Η ΑΕΚ, στην οποία αγωνιστήκατε και γράψατε τη δική σας ιστορία, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να μπει σφήνα στους αιωνίους. Πώς μπορεί να επαναφερθεί εκεί που αξίζει ιστορικά;
«Η ΑΕΚ ακολουθεί έναν σωστό δρόμο τα τελευταία χρόνια. Ακόμα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις δύο ομάδες που παίζουν Ευρωλίγκα. Έχουν μεγαλύτερα μπάτζετ και έσοδα. Χρειάζεται υπομονή και να μην κατρακυλήσει. Πρέπει να συνεχίσει έτσι. Δεν είναι εύκολο να κάνει διπλάσιο μπάτζετ στην εποχή μας. Πρέπει να στοχεύσει αλλού. Πρέπει να αναδείξει περισσότερους Έλληνες παίκτες μέσω καλύτερου σκάουτινγκ. Να βρει παίκτες με φυσιολογικές αποδοχές, των οποίων η απόδοση θα αποκτήσει υπεραξία. Όταν πήραμε εμείς το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, το 2002 δεν ήμασταν ούτε κατά διάνοια η ακριβότερη ομάδα. Ο συνδυασμός ξένων οικονομικών λύσεων με Έλληνες παίκτες μπορεί να φέρει παραπάνω επιτυχίες».