Παρόλο που η μαμά, Βίκι Ορ και ο μπαμπάς του ήταν και οι δύο σταρ του μπάσκετ στο Auburn, η αγάπη του Όστιν για το παιχνίδι άργησε να αναπτυχθεί. Όμως, μόλις μπήκε στο άθλημα, δεν υπήρχε γυρισμός.

Καθώς ο Όστιν μεγάλωνε ηλικιακά και σε μέγεθος, γινόταν μια από τις ελίτ προοπτικές του έθνους. Η ιδέα να ακολουθήσει τα βήματα του μπαμπά και της μαμάς του έφερνε μεγαλύτερη πίεση, μεγαλύτερη από ό,τι μάλλον, μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στην κληρονομιά για την οποία μιλούσαν όλοι.

Είχε τα μπασκετικά γονίδια

Η Ορ ήταν Παναμερικανή και χάλκινη Ολυμπιονίκης το 1992. Ο πατέρας του, Όμπρι, έκανε την καλύτερη του χρονιά τη σεζόν 1993-94.

«Είμαι ευλογημένος που έχω γονείς που μου το πέρασαν. Μου είπαν ότι ήθελαν να πάω στο Auburn, αλλά αν ένιωθαν ότι το Auburn δεν ήταν το καλύτερο μέρος για μένα, δεν θα με ανάγκαζαν να πάω εκεί. Νιώθω ότι ήταν το καλύτερο μέρος», ανέφερε ο Όστιν Γουίλι.

Ο Όστιν υπέγραψε με το κολέγιο Auburn. Για τον Όστιν, η συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης της λαμπρότητας του μπάσκετ ήταν μόνο ένα μέρος της απήχησης του Auburn με επικεφαλείς τους Μπρους Περλ και Τσακ Πέρσον.

Ένας σέντερ 5 αστέρων

Ο Όστιν ήταν το 2017 ο κορυφαίος υπογεγραμμένος και πεντάστερος πάουερ φόργουορντ στην κατηγορία υπογραφών του Auburn. Ο Γουίλι έπαιξε στο Spain Park High School στο Χούβερ, για τρεις σεζόν, αλλά μεταγράφηκε και έπαιξε μπάσκετ στο Conrad Academy στο Ορλάντο της Φλόριντα. Καθώς προσπαθούσε να επιταχύνει την ακαδημαϊκή του πρόοδο αποφοίτησε από το Calusa Prep στο Μαϊάμι και πληρούσε όλες τις απαιτήσεις του NCAA και της SEC. Ο Γουίλι ήταν ο παίκτης της χρονιάς στο Metro του Birmingham News για το 2015 αφού πέτυχε μέσο όρο 19 πόντους, 12,2 ριμπάουντ και τέσσερις τάπες την για το Spain Park.

«Έρχομαι εδώ από τότε που γεννήθηκα. Ο τρόπος που το βλέπω αυτό είναι ένα πάρτι που έρχεται στο σπίτι», ανέφερε.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2016, έκανε το ντεμπούτο του για τους Tigers, σημειώνοντας εννέα πόντους και μαζεύοντας τρία ριμπάουντ στη νίκη με 76-74 εναντίον της Mercer. 

Ο ξάδερφος βοηθός και το FBI

Ο πατέρας του, Όμπρι Γουίλι και ο βοηθός προπονητή του Auburn, Τσακ Πέρσον, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία πρόσληψης για τον Όστιν, είναι ξαδέρφια. Και εκεί άρχισαν τα προβλήματα. 

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο βοηθός προπονητή συλλαμβάνεται και κατηγορείται για έξι ομοσπονδιακά εγκλήματα , συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας δωροδοκίας και της απάτης. Τίθεται αμέσως σε αναστολή χωρίς αμοιβή.

Η τιμωρία με αποκλεισμό και το ντραφτ του NBA

Το Νοέμβριο ανακοινώθηκε πως ο Όστιν Γουίλι και ένας άλλος παίκτης (Danjel Purifoy) θα αποχωρήσουν επ' αόριστον από τη δράση του παιχνιδιού, προσδιορίζοντάς τους ως "Παίκτης 1" και "Παίκτης 2" που δεν κατονομαζόταν προηγουμένως στην ομοσπονδιακή καταγγελία κατά του προπονητή Τσακ Πέρσον, ο οποίος στη συνέχεια απολύθηκε από το Auburn.

Στις 11 Ιανουαρίου 2018, το NCAA ανακοινώνει ότι ο Όστιν Γουίλι δεν θα παίξει το υπόλοιπο της σεζόν 2017-18 και τον Φεβρουάριο απορρίφθηκε η έφεση της ομάδας του για την απόφαση κατά του  παίκτη.

Πάντως, τον Απρίλιο ο υποψήφιος στόχος του Παναθηναϊκού ανακοινώνει μέσω Twitter ότι σκοπεύει να δηλώσει για το ντραφτ του NBA 2018, αλλά το Μάη επέστρεψε στο Auburn για τη σεζόν 2018-19.

Είχε να παίξει ενάμιση χρόνο

Από τις 8 Μαρτίου 2017 ξανά έπαιξε στις 9 Νοεμβρίου 2018. Στο πρώτο του παιχνίδι σκόραρε πέντε πόντους στη νίκη με 88-66 επί του Νο. 25 της Ουάσιγκτον.

Τη σεζόν 2019-20, είχε μέσο όρο 10,6 πόντους ανά παιχνίδι και από τον Ιανουάριο του 2021 αποφάσισε να αφήσει την Αμερική για την Ευρώπη υπογράφοντας με τη γερμανική Λούντιβιγκσμπουργκ και έπαιξε σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος μένοντας άποντος.

Η μετακόμιση στην Ευρώπη και η εκτόξευση στην Τουρκία

Μετακόμισε στη γερμανική ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, Τρίερ στις 20 Ιανουαρίου 2021 και σε έξι αγώνες πρωταθλήματος της σεζόν 2020–21, είχε μέσο όρο 14,7 πόντους, 8,8 ριμπάουντ και 1,8 τάπες.

Από το καλοκαίρι του 2023 ανήκει στην τουρκική Τόφας και είναι μακράν ο καλύτερος της παίκτης, αφού αναδείχθηκε και MVP του πρωταθλήματος, ενώ φέτος ήταν στην Καλύτερη Πεντάδα του Basketball Champions League.

Τα μετάλλια του

Ο Όστιν Γουίλι βοήθησε την ομάδα των ΗΠΑ να κατακτήσει το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών της FIBA ​​το 2016 στην Ισπανία και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA ​​κάτω των 19 ετών 2017 στην Αίγυπτο.