Μπορούν να γραφούν πολλά κοινότυπα, ενόψει του τρίτου προημιτελικού – και πρώτου στο «ΟΑΚΑ» – ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Λαμποράλ Κούτσα. Ότι ο κόσμος δύναται να γυρίσει την κατάσταση, ότι οι συμπαίκτες του Δημήτρη Διαμαντίδη πρέπει να παίξουν και για τον ίδιο για να γραφεί φινάλε στη σπουδαία καριέρα του με Final4 κτλ. Το ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνει το «τριφύλλι» στο παρκέ, ώστε να πατήσει ξανά σε ράγες πρόκρισης.

Διότι στη Βιτόρια, και συγκεκριμένα στο δεύτερο ματς που κρίθηκε στην παράταση, πρωταγωνίστησε σε φοβερά σφάλματα. Προτιμότερο δε να χάνεται ένα ματς εύκολα, σαν το πρώτο, παρά να μένει η πικρή γεύση του 2-0. Εκεί που ο ένας έκανε το σωστό και όλοι οι υπόλοιποι, σε παρκέ και πάγκο, τα έκαναν μούσκεμα. Κάπως έτσι η Κούτσα, χωρίς Κοζέρ και Χάνγκα και με τους Τζέιμς και Άνταμς να κάνουν όργια, απέχει μία νίκη από το Βερολίνο.

Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς προέβη σε μία σειρά ενεργειών, λάθος ή σωστά δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς, που σίγουρα δεν βοήθησαν την ομάδα του. Στηρίχτηκε για μία ακόμη φορά στην προσωπικότητα που περιμένει να βγάλει ο Πάβλοβιτς. Με αποτέλεσμα ο Μπέρτανς να «τσαλακώσει» τον Σέρβο σε βαθμό κακουργήματος! Προδόθηκε ο προπονητής του «τριφυλλιού» από την κακή κατάσταση μίας ισχυρής, θεωρητικά, υποομάδας παικτών του (Καλάθης, Γουίλιαμς, Φελντέιν), με το άλλοθι να υπάρχει για όλους.

Ο Νικ Καλάθης καταπονήθηκε όλη τη σεζόν να παίζει 30+λεπτα ακόμη και τραυματίας, ο Αμερικανός μπορεί να είναι εντυπωσιακός στο «ένας εναντίον ενός» μα φάνηκε πώς σε δύσκολες συνθήκες δεν γνωρίζει που πρέπει να κινηθεί στο χώρο για να βοηθήσει ουσιαστικά και ο Δομινικανός είναι ξεκάθαρα απορυθμισμένος αφού η ομάδα επέλεξε να πάρει παίκτη στη θέση του! Είναι γεγονότα που έχουν καταγραφεί ξανά εδώ…

Αποτέλεσμα τούτων να «χτιστεί» μία αδιαπέραστη ψυχολογία στον Βέλιμιρ Περάσοβιτς και στο σύνολο που ηγείται. Βασισμένοι, αυτοί, στην ατομική ενέργεια και την ευστοχία από τα 6.75 έφτασαν στην απόλυτη υπεράσπιση της έδρας τους. Με ρολίστες, τύπου Τίλι, να εξελίσσονται σε αθλητές με μεγάλο impact στη σειρά σε άμυνα κι επίθεση. Αυτό που αναμένεται είναι ο κόουτς των γηπεδούχων να έχει αποτελεσματικές ιδέες για τη βελτίωση του αγωνιστικού προσώπου.

Το περιφερειακό σουτ, λογικά, θα φέρει περισσότερα απ΄ ό,τι στη Βιτόρια του 3/19 τρίποντα στο 1-0 και του 7/28 στο 2-0! Εδώ υπάρχει μία σημείωση: Από τη στιγμή που βλέπει ότι η backcourt γραμμή του νοσεί, πλην Διαμαντίδη, ο Τζόρτζεβιτς επιβάλλεται όχι απλά να δώσει ρόλο στον Μαρκίζ Χέινς μα και τον ρόλο που του αξίζει. Ο Αμερικανός από επιθετικός killer έχει γίνει στον Παναθηναϊκό ένα απλό κομμάτι του παζλ. Σε κρίσιμη καμπή της Ευρωλίγκας, έδειξε ότι μπορεί περισσότερα…

Αμυντικά είναι επαρκέστατος, αν αξιολογηθεί τι ζημιά έκαναν οι Άνταμς και Τζέιμς στα υπόλοιπα γκαρντ του Παναθηναϊκού, ενώ είναι ο μόνος που σούταρε λελογισμένα (2/4 και 2/4) στη χώρα των Βάσκων και με ποσοστά κανονικού παίκτη μπάσκετ! Ο Χέινς ολοκλήρωσε τα δύο εκτός έδρας ματς με 0 λάθη κι έχει την ψυχολογία και τον χαρακτήρα να βοηθήσει στη βελτίωση της εκτέλεσης από μακριά. Αυτό έκανε πάντα στην καριέρα του και με την ώθηση του κοινού μπορεί να το κάνει ξανά.

Όχι στον «άσο», όμως, όπου περιορίζεται και αδικείται. Είναι από τους παίκτες που μπορεί να λύσει το επιθετικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού και στην άμυνα, στην ίδια πεντάδα με τον Χάντερ, μπορεί να «σκοτώσει» αντίπαλες επιθέσεις και ανορθόδοξες προσπάθειες σαν των παικτών της Λαμποράλ (ανεξάρτητα κι αν στη Βιτόρια έμπαιναν όλα). Είναι οξύμωρο να συζητάμε πώς σε μία ομάδα με Μήτσο, Φώτση, Γκιστ, μπορεί ν΄ αποδειχθεί κομβικός ένας νεοφερμένος Αμερικανός με μετρημένη προσφορά – ελέω προπονητή – ως τώρα.

Αν αφήσουμε στην άκρη τον «3D» και δεν απομονώσουμε την επιθετική συνεισφορά του Ραντούλιτσα, μπορείτε να βρείτε κάποιον πιο σταθερό και πλήρη στο σύνολο των δύο πρώτων αγώνων; Αρκεί να εκμεταλλευτεί ο προπονητής το momentum του και να του δώσει σαφή ρόλο. Ο αντίπαλος έχει ψυχολογία, αλλά είναι μονόπατος. Στηρίζεται σε ατομικές ενέργειες συγκεκριμένων παικτών, λόγω προβλημάτων και περιορισμένου rotation θ΄ αντιμετωπίσει την κόπωση, επομένως χρειάζεται η μία ιδέα που θα προσφέρει το γόνιμο έδαφος για να εκκολαφθεί το 2-1 και βλέπουμε…

Ο Παναθηναϊκός πληροί τις προϋποθέσεις να παίξει πιο ορθολογικό μπάσκετ από την Κούτσα. Ανεβάζοντας τις συνεργασίες του και πλησιάζοντας τους 70 πόντους από ασίστ, που έχει μέσο όρο στη διοργάνωση, θα βάλει δύσκολα στον Περάσοβιτς. Ο Τζόρτζεβιτς έχει μεγαλύτερο άνοιγμα στο δυναμικό του κι επιβάλλεται να πάρει από κάθε παίκτη το μέγιστο. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουν περάσει δύο ματς και ο Έλιοτ Γουίλιαμς να μην έχει παίξει όπως μπορεί το «ένας εναντίον ενός» και να μην σουτάρει ακόμη βολές στη Βιτόρια! Μικρά, αλλά ουσιώδη πράγματα, θα κάνουν τη διαφορά στο ζευγάρι. Αρκεί ο προπονητής να έχει τις ιδέες, οι οποίες θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση.

Πηγή: sportit.gr