Η πρώτη μέρα με τα ημιτελικά στο Final-4 του Βερολίνου χωρίς ελληνική ομάδα, αλλά με έντονο ελληνικο χρώμα, έβγαλε μια ματσάρα και πολλά ωραία. Με τον Ιτούδη, έναν προπονητή από την πατρίδα μας στον τελικό, αλλά και πραγματικά νικητή γιατί είχε καλή διαχείριση, με έναν τρομερό αλλά χαμένο στο παρκέ Μπουρούση και με τον Σλουκα, έναν πρωταγωνιστή σε φάσεις που "έκαιγε" η μπάλα για τη Φενέρ.

ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΤΙΤΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΜΠΑΤΖΕΤ
Η Φενέρ πήρε δίκαια την πρόκριση στον τελικό στην παράταση, καθώς στον έξτρα χρόνο, η Λαμποράλ "έσκασε". Μην κρυβόμαστε, με την τρομερή πορεία και την εμφάνισή της στον ημιτελικό είναι σαν να έχει πάρει την κούπα. Από την μια πλευρά, μια Φενέρ με αγωνιστικό μπάτζετ στα 25εκ. ευρώ και με προπονητή τον άρχοντα των δαχτυλιδιών Ομπράντοβιτς. Από την άλλη οι κομάντος της Μπασκόνια με τα παλικάρια της Λαμποράλ, ηγέτη τον Γιάννη Μπουρούση και συνολικό μπάτζετ 5εκ.

Η Φενέρ ξεκίνησε ιδανικά με το 15-4 και με 10.000 κόσμο στο πλευρό της. Όμως η Λαμποράλ απέδειξε ότι είναι η μεγάλη έκπληξη της σεζόν (κοντά και η Κούμπαν ασφαλώς) και έστειλε ακόμα ένα μήνυμα (μετά από αυτά σε Ολυμπιακό, Μακάμπι κτλ.), ότι με μπάτζετ των 6-8εκ. φτιάχνεις ομάδες για κούπες κόντρα στους πανάκριβους και κλασάτους αντιπάλους.

Οι Βάσκοι επέστρεψε γρήγορα με το 41-42 και το ματς έγινε θρίλερ, αθόρυβα με τρομερή διαχείριση του Περάσοβιτς, που κέρδισε στη μάχη των πάγκων τον Ομπράντοβιτς. Με τον Μπουρούση να θυμίζει... Μπουρουσάγκα στην ποδοσφαιρική Αργεντινή, ο οποίος έκοβε και έραβε για τον μεγάλο Μαραντόνα, με τις εκρήξεις του Άνταμς και την τρομερή άμυνα, έδειξε πολλές φορές στην 4η περίοδο ότι θα κάνει το μπαμ.

ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ Ο ΣΛΟΥΚΑΣ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΛΑ
Σε αυτό το διάστημα, η πανάκριβη Φενέρ έπαιζε "αδιάβαστο" μπάσκετ, καθώς δεν κυνηγούσε το 4ο φάουλ του Μπουρούση και έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο αν και είναι καλύτερη ομάδα σαν ρόστερ. Οι Τούρκοι έπαιζαν... "ρολόι" με μακρινά σουτ, "πνιγμένα" στο άγχος και χαμένα.

Ο Σλούκας άργησε κάπως να μπει πάλι, αλλά στο τέλος άλλαξε τη ροή του ματς με την ηρεμία και το θράσος του. Αν και έκανε ένα κακό μακρινό τρίποντο, ήταν αυτός που μίλησε στο τέλος με μεγάλες αποφάσεις, άμυνα και το καθοριστικό καλάθι της ισοφάρισης 72-72 στα 25''.

Ο Άνταμς πήρε όλη την επίθεση και αστόχησε σε καλό τρίποντο στο τέλος και παράταση. Εκεί μίλησε το βάθος και στην αρχή ο Μπογκντάνοβιτς. Η Φενέρ έκανε περίπατο, καθώς η Μπασκόνια "έσκασε" λογικά.

Ο Σλούκας με τον Μπουρούση ήταν οι κορυφαίοι των ομάδων τους και μας έκαναν περήφανους. Όμως η Μπασκόνια κέρδισε όλες τις εντυπώσεις. Ο Περάσοβιτς νίκησε τον Ζοτς στη μάχη των πάγκων. Στο παρκέ, ο Σλούκας με 13 πόντους, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ, μεγάλες φάσεις και άμυνα, ήταν ο κορυφαίος. Από κοντά ο Μπογκντάνοβιτς και η άμυνα του Βέσελι στην 4η περίοδο (καθοριστικό ένα τρίποντο στο τέλος του Ντατόμε).

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Λαμποράλ των 5 εκ. είχε εκτός τον Σενγκέλια (9π.) αλλά ουσιαστικά και τον Κοζέρ (9π.) που προερχόταν από τραυματισμό και έπαιξε μόλις τρία λεπτά.

Η ΤΣΣΚΑ νίκησε με τον ρυθμό
Στο πρώτο ημιτελικό, στον ρώσικο εμφύλιο με την... ελληνική μάχη των πάγκων, η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη νίκησε την πρωτάρα Κούμπαν του Μπαρτζώκα. Από την στιγμή που το ματς πήγε εξ αρχής σε υψηλό τέμπο, η ΤΣΣΚΑ θα κέρδιζε εύκολα ή δύσκολα, καθώς αυτό είναι το όπλο της, η τρομερή επίθεση. Έβγαλε 88 πόντους απέναντι στην καλύτερη άμυνα της Ευρώπης. Αυτή ήταν η διαφορά. Ποιος θα επιβάλλει τον ρυθμό του. Η ΤΣΣΚΑ με την επίθεση ή η Κούμπαν με την άμυνα;

Νίκησε η ΤΣΣΚΑ στον ρυθμό και δικαίως πήρε το ματς, καθώς από εκεί και πέρα ήταν μπασκετικά αδύνατο να αλλάξουν τα δεδομένα για δύο λόγους. Η "αρκούδα" έχει υπεροπλία πάγκου, καθώς μιλάμε για μια ομάδα με αγωνιστικό μπάτζετ περίπου 15εκ. μεγαλύτερο (20εκ. έναντι 6εκ.) και κυρίως πρόκειται για μια ομάδα που έχει Ρώσους που κάνουν δουλειά. Οι Ρώσοι της ΤΣΣΚΑ είχαν 35 πόντους και της Λοκομοτίβ το απόλυτο μηδέν!

ΕΙΧΕ ΤΡΑΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΓΚΟ Η ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ
Η Λοκομοτίβ ήλπιζε να προσθέσει άγχος στην ΤΣΣΚΑ, αλλά ο τρομερός Ντε Κολό το απέβαλε με το συνεχόμενο σκορ του με όλους τους τρόπους και με το απόλυτο σε βολές (15/15) σε ημιτελικό Final 4. Άλλωστε, με το καλμέρα και το 11-2 της ΤΣΣΚΑ, φάνηκε ότι το άγχος τελικά το είχε η τρακαρισμένη πρωτάρα Λοκομοτίβ! Έτσι έφτασε στο 38-23 και "καθάρισε" το ματς, καθώς μετά το μόνο πιθανό ενδεχόμενο θα ήταν να "ροκανίσει" τη διαφορά η μαχητική και δουλεμένη Κούμπαν. Γι' αυτό και στην ουσία η ΤΣΣΚΑ δεν κινδύνεψε ποτέ και απλά μείωσε η Λοκομοτίβ μέχρι τους επτά πόντους στο 82-75 (38').

Η ΤΣΣΚΑ έσπασε την πρώτη... κατάρα και περιμένει τον τελικό. Η Λοκομοτίβ αποτελεί ένα μικρό θαύμα φέτος, αλλά της έλειπε το βάθος για να κάνει το μεγάλο μπαμ. Αν είχε ακόμα ένα δύο πρωτοκλασάτους παίκτες, θα είχε περισσότερη τύχη. Ο Ντε Κολό δεν είχε παίκτη να τον μαρκάρει, ο Τεόντοσιτς είχε το κεφάλι κάτω και δεν έκανε καμία κατάχρηση και όλα ήταν εύκολα μετά, με καλή διαχείριση από τον Ιτούδη, σε μια ομάδα με μοναδικό βασικό σέντερ τον Χάινς (λόγω της απουσίας του Φρίλαντ) και καλό ματς και από τον έμπειρο Κριάπα.

Ο Ιτούδης έπαιξε με ξεκάθαρους ρόλους και με οκτώ παίκτες, οπότε θα πει κανείς τι ρόλο παίζει το βάθος; Και παλι, υπάρχει διαφορά ποιότητας σε κάποιες από αυτές τις θέσεις. Ο Ντιλέινι δεν ήταν κακός, αλλά ήταν μόνος και ένα ακόμα κλειδί ήταν η πολύ κακή παρουσία του Κλαβέρ αλλά και το ότι η ΤΣΣΚΑ έκοψε τα μακρινά σουτ των ψηλών της Λοκομοτίβ.

Στον μεγάλο τελικό δεν χωράνε προγνωστικά αν και θα τα πούμε αύριο για το μικρό προβάδισμα της Φενέρ.

Πηγή: contra.gr